Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Седя си, начи на тъмноДа не абя ток.Пред нас има лампаСветло е като в рог.Броя пенсията и деля на дните.Има за хляб и даже за трохите.Тях ги хвърлям на птичките божи,Правя си сметка, ако се наложиДа го изтъкна туй един ден.А дали туй ще е добре за мен?Не знам!Добре, че синът ми пусна WiFi.Та мога да чета новини. Да му се не знай.Та тъй разбрах за Грета!Каква несрета!Аз чакам да се затопли, та дан плащам парно.Какво тук е люцомерно или коварно.Искам да е евтино и харно!
238
0
 
1
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Между другото, никога не съм вярвал, че Георг е биологично дете на Мая. Изобщо не си приличат. В него няма нищо от нея. Успокойте го и го утешете.
237
0
 
7
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
Баба Кула, мир на праха й, щеше да е много горда! :) Внуче в ООН, защитаващо общоеврейски ценности! Господ има гениално чувство за хумор. Малко зловещо, но пък е секси! :))))
236
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези направо изтрещяха
235
1
 
9
 
! Отговори
Силвия преди 4 години
.... тая Грета ми се пада втора братовчедка! Ужас! Сега няма да мога да оженя децата като разберат хората, че ми е роднина. :)))) А Мая сто процента ще я съдят. Там, в Скандинавия, спазват законите. Като разберат хората, че и Мая ми е роднина, мъжът ми ще си загуби клиентелата. ООН, моля ви, не казвайте на никого, че Грета е четвърт радотинка!!! :))))
234
1
 
1
 
! Отговори
Анастасiя преди 4 години
Благодаря за опита да ме защитите! Бих споменала също така, че гузните руснаци ме обявиха и за светица. :) Не, че ме интересува. Не се тревожете, хорското мнение престана да ме интересува преди повече от 100 години. Още, когато ми отрязаха крайниците и главата и ме заляха с керосин. :) Бих Ви го написала и в стихове, но много ми се спи. Лека нощ и още веднъж - благодаря!
233
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа ли се или Анастасiя е убитата и осквернена от комунистите руска принцеса? Понеже едно време е имало буква i в руската азбука? Някой се е пошегувал доста грозно по-долу в стихотворна форма. Аз бих изтрил тоя коментар.
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Девалвация
231
3
 
10
 
! Отговори
Убре преди 4 години
Нобеловата награда от символ на стойност и гордост се превърна в кошер награда на цог-овете!
230
3
 
13
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Знаете ли що няма нобелова награда по математика?Щото жената на Алфред Нобел избягала с български математик.
229
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми дайте я тая награда и на килъра Джок, той е достоен за нея. Всъщност тая награда е само за разни утаечни персони, като обама и мандела. Има ли някой мъдър човек който да я получил или само еврейски лакеи я получават ?
228
3
 
7
 
! Отговори
Друг преди 4 години
Само си помисли, кой ще я хареса и какво ще народят и предлагам да се откажем от идеята.
227
3
 
11
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Абе Нобелова награда! На тая и трябва един мъж ТА ДА СЕ КРОТНЕ! Само дето не знам кой ще е тоя бала-мурник дето ще я вземе, щото е ГОЛЯМА БЕЛЯ!
226
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те нещат да правят нищо!Те са деца и имат мнение и позиция и възрастните трябва да слушат, щото не ги разбират тия работи.
225
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под името Анастасiя пише Грета.Тя се дразни климата как крета.Много е ядосана и рязка.Бърчи устни, мръщи се и кряска.Скъпа Грета, моля, със усмивкаИ молба ще имаш климатична почивка.
224
1
 
8
 
! Отговори
един преди 4 години
На тази и нейните еко последователи да дадат по една мотика и да ходят да залесяват, поне нещо смислено да свършат. Иначе всички други са ни виновни
223
2
 
2
 
! Отговори
Комсомолец преди 4 години
Хелоу Анастасiя!Дай да се видим на кафе( може с ракия).Щото ако имаш Вселена,Все едно си в Украна родена ( т.е. безаналогова)!
222
0
 
2
 
! Отговори
Анастасiя:) преди 4 години
Не съм ти разрешавала да пиеш нито ракия, нито кафе! Пий си млякото и заспивай!
221
1
 
5
 
! Отговори
Комсомолец преди 4 години
Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят. Пионери, пионери! Славен път ни чака трудов път....Комунистически бестселър@
220
1
 
2
 
! Отговори
Комсомолец преди 4 години
Аве Анастасия!Дай да се видим на кафе( не ракия).Щото ако имаш Вселена,Все едно си в СССР родена ( т.е. безаналогова)!