Хотелиери и ресторантьори искат 8% ДДС, били пред фалит

Заплашват и с протести, първо символични, после ефективни
52
Хотелиери и ресторантьори искат 8% ДДС, били пред фалит
Снимка: Pixabay

За нарастващи проблеми в ресторантьорския и хотелиерския бизнес предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според Петър Стефанов, председател на регионалната структура на асоциацията във Велико Търново, законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени.

"Ние сме в дребния и в средния бизнес и трябва да се чуе нашият глас. Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%. Много заведения са пред фалит", коментира той пред БНР.

Той призова да се въведат и персонални санкции при нарушения от страна на обслужващия персонал, а не отговорността да се носи само от работодателя.

Като пример Стефанов посочи, че ако някой не издаде касовата бележка, би трябвало той да бъде санкциониран, а не собственика.

 "Искаме запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала. Настояваме за патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти. Това ще доведе до облекчаване на бюрокрацията. Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът", настоя той.

Петър Стефанов обяви, че предстоят символични протести, които ще прераснат в ефективни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
17
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
А какво ще кажат за заплатите тези момци ще ги намаляват ли защото много дават.
27
0
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Айдеее, след като отрязаха клона на който седяха, мутрите започнха да реват на държавата....
26
0
 
31
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Намалено ДДС за лекарства, ученбници и книги, храна (от магазина), детски стоки и дрехи и ЧААК тогава може да се мисли за РЕСТОРАНТИТЕ
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, честито! Както се разбира от цитатите, служителите са виновни за неиздаването на касови бележки!?!? А не работодателите, собствениците... Което не е вярно, субективен фактор някакъв. .. Да, ама не! Политика на всички собстеници е да не се плащат данъци, осигуровки, заплати. А само да се ощетяват работниците и държавата. Да се краде де факто. Искат и лицензионные режим-тогава представям си как всички ресторанти ще станат с по 20-30кв.м. търговска площ и най-ниската възможна категория!!!
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички излишни хотели и магазини не е трябвало да бъдат отваряни от алчните предприемачи, които гледат един от друг и кпират като майммуни. Ето, че истинските предприемачи се насочиха към внос на италиански ***. Бъдете иновативни, сменяйте бизнеса, бъдете гъвкави.Появяват се нови далавери в държавата и само първите печелят, а останалото бизнес стадо губи и фалира.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше! От някъде трябва да се започне! Браво!
22
2
 
34
 
! Отговори
Бачкатор преди 4 години
Ми да фалират, иначе няма да разберат как се прави истински бизнес.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много зли капиталисти. Дерат работниците, искат работниците да са виновни за всичко пред властта и данъчните. Капиталистът иска да не плаща данъци, да вика полицията безплатно да бие работниците му.
20
18
 
10
 
! Отговори
хотел преди 4 години
относно негативните коментари- говорим за малкия и среден бизнес не за големите ресторанти и хотели правете разлика между тях защото дребните действително са в трудно положение поради напълно погрешно и вредно данъчно и трудово законодателствовсички дребни хотелиери и ресторантьори и магазини ще фалират до няколко години и тогава герб като заколи кравата да видим от кого ще дои мляко бюрокрацията е ужасяваща никой не може да отговори на всички изискваниятрябва регистрация по зддс над 200000
19
1
 
13
 
! Отговори
наблЮдИтел преди 4 години
Боко го научиха че е мека Гана и вече има опашка от съсловия, които плашат с протест и той все дава. Само че дава от народната пара. Плащайте си данъците като всички останали или фалирайте.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пешо, я пак! Направо да го махнем! Да подминем румънските гарсони! 0.00% му е майката. Ега ти лакомите гъ. . ове сте! Онзи другия среден бизнесмен, дето печата букварчета, дето продава под себестойността, защото цената трябва да бъде " социално- приемлива" той да плаща. Ако трябва и двойно. И рушвети няма! Кво ти пука, нали синчето лапa напреко кюфтетата и учи от тате как се върти" семейния бизнес ". Буквар не му трябва. Стига му да знае да взима и да дава рушвети. Сервитьорката виновна за
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще бъдат зад фалит? Фалитът е нормален при пазарна икономика, когато маймуните работоподарители станат много на бранша. Бранча се чупи, падат и долу хиените ги изяждат.
16
0
 
31
 
! Отговори
28832 преди 4 години
Първо тябва да се намали ДДС за книги, учебници и лекарства. Всеки хотелиер и ресторантьор да се ориентира към тоната потребителска ниша. Българите обедняват и намаляват, следователно те трябваа да привличат чужденци. С простотия и високи цени нямаа да се получи. Необходима е култура, цивилизованост и тънък нюх и за рекламата. Неуютните и кичозни интриори отблъскват. Тривиалното меню и некачествените напитки пъдят клиентелата. Някои зведения просто е наложително да бъдат затворени.
15
0
 
32
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Ето най големия им проблем пак работниците са им виновни Като не можете да правите бизнес сгъвайте и чао
14
0
 
14
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Тези со по големи мушингери от всичките мафии които са в България !!
13
0
 
24
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Ужассс .Една поморийска гроздова ми я дават за пет лв. в кварталната кръчма , а те рева,че щели да фалират !!
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС-то може да се намали на всички стоки и услуги в България.
11
0
 
37
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Мутри, мутреси, неграмотни ***, това са управителите на родните хотели от новата светла демокрация, всички до един да фалират ;) !!!
10
1
 
28
 
! Отговори
ист преди 4 години
След като им намалят ДДСто, след година ще поискат държавата да им плаща 20 % ДДС защото не им стига печалбата за Ферари и модели.
9
0
 
30
 
! Отговори
Men преди 4 години
Фалита е нещо съвсем нормално . Нека фалират