Как протича новият вариант на COVID-19 "Флирт"?

Доц. Ива Христова за опасностите
Обновена: 11 юли 2024 11:49 | 11 юли 2024 11:38, Елка Василева
57
Как протича новият вариант на COVID-19 "Флирт"?
Снимка: архив, БГНЕС

„Флирт“ е новият вариант на COVID-19. В Гърция има бум на заразените с него – само за седмица са регистрирани 473 случая, като двама души са хоспитализирани, 22 са починали вследствие на заразяването с коронавируса.

„Щамът „Флирт“ е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Всъщност „Омикрон“ се размножи в няколко подварианта“, поясни пред bTV проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Тези подварианти образуваха нови подварианти и в подварианта В А286 се появиха две съществени мутации на аминокиселините, които дадоха названието „Флирт“. Всъщност името на този подвариант произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам“, допълни проф. Христова.

Според нея се касае за група вирусни щамове, които непрекъснато се променят и образуват нови подварианти.

Тя обясни също така, че става дума вируси, при който мутацията помагат за преодоляване на човешките антитела – това им дава предимство и съпротивителната сила на имунитета не успява да ги атакува.
 
Проф. Христова обясни също така, че в момента „Гърция се радва на една огромна туристическа вълна“, което практически означава, че може много хора там да боледуват, но като процент заболеваемостта всъщност не е съществена.

 „Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, която протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загубата на обоняние“, каза още тя.

Проф. Христова припомни също така, че това заболяване протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Имало обаче и млади хора, които при т.нар. цитокинова буря или при по-голяма чувствителност заразяването може да протече тежко.

„Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи проф. Христова.

Добрата новина според нея е, че у нас има много малко заболели, а лошата – има скрита заболеваемост, защото хората масово не се тестват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В горната част на Белия дроб на всеки човек живее Бактерия под името "Бронхо Пневмония" Кислорода който вдишваме избива бактерията Бронхо Пневмония. Но когато се получи така, че белите дробове се наводняват, Бактерията се развива и са болни от Бронхо Пневмония. След това ги слагат на КИСЛОРОДНО ДИШАНЕ... със 100% кислород и им изгарят Белият дроб и умират! Ко да правиш - техника!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мъдрите българи от хиляди години са използували Двете Бактерии - живеещи в стомаха на овцете пасящи по балканите за да правят Здравословно Кисело Млако. Именно Точките по повърхността на тия живи *** бактерии, наречени "вирус" за производство на Белтък. произвеждат от Млякото - Здравословното Българско Кисело Мляко.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вируси няма! Вирусите са измислеи за да плашат Гаргите! Знаете ли Кое наричат Вирус Дофторята? Ама може би и дофторята не знаят какво е това измисления Вирус! Всяка Бактерия на повърхността си има Генетични Точки и като навлезе в тялото на Животното или Човека с тези Генетични Точки започва да се произвежда Белтък, за да може Бактерията да Преживее. Има Лоши Бактерии и Добри Бактерии!
48
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 седмици
Имат 22 починали при 473 заразени, което е 4,65% от заразените. На мен ми се вижда много.
47
1
 
3
 
! Отговори
До този от Разград преди 2 седмици
А как мислиш, че е при вирусна пневмония? Миналото лято преживях това чудо! Дишаш със Салбутамоли и всякакви неща, пулса ти не се усеща! Отделението в болницата беше препълнено, мои познати бяха на апаратно обдишване! Ама някой да информира за вируса? Не! Защо не, защото не е Ковид простотията!!!! В момента също върлува вирусна пневмония, но засяга основно деца. Детските отделения са пълни, но и сега се мълчи! Но иначе тая простотия я водим на статистиката!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много са ми интересни ваксърите - "Аз се ваксинирах и нищо ми няма". А че стотици хиляди по света бяха увредени от ваксините изобщо не го интересува. Умрелият няма как да се оплаче и той си мисли, че всичко е наред.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хи хи хи, една овца по-долу си мисли че някой е умрял от ковид, щото някакъв доктор му казал...хи хи хи....щото един фалшив тест дал положителен резултат....хи хи хи....ама овцата затова е овца, вярва.....хи хи хи
44
1
 
7
 
! Отговори
Ако продължавате преди 2 седмици
да ги кръщавате на водки тия вируси няма да ви вземе някой на сериозно скоро време.
43
2
 
3
 
! Отговори
Байчото преди 2 седмици
Лечението посред жежко лято на тоя к0виД е Кисело зеле, ако ви е останало от зимата! На салата, на сок и за един ден сте перфектни!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обяснявам на разградския оли го френ отдолу: Окъпан си с хладка вода с добавен ПСР.
41
4
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 седмици
от ковид загубих роднина, приятел и двама колеги...смъртта е много мъчителна, оставаш без въздух, трудно дишаш, задушаваш се и агонията продължава със седмици...
40
3
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 2 седмици
баба ми на тизя синтоми им викаше "Настинало" и ги лекуваше с ГаЗ и МАС за няколко часа :)
39
0
 
6
 
! Отговори
ДИВ ДИВАК преди 2 седмици
КАТО ВИ ХВАНЕ НОВИЯТ КОВИД И СТАВАТЕ ДИВ ДИВАК!!!...
38
1
 
5
 
! Отговори
Изкарах го и без преди 2 седмици
ваксина! 3-4 дни ходих като пиян без кола и сега пиша! Пълни глупости, което пише мнимата г-жа поне за мен! Не е споменала какви са процентите за нея!
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много са комични антиваксърите-"аз го изкарах за 2 дни, нищо ми няма сега". .....А пък , че хиляди други били хоспитализирани или починали не ги интересува. Важното е, че той се отървал леко. Другите -кучета ги яли!
36
2
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 седмици
добрата новина е че у нас има малко заболели, а лошата, че това не е вярно...
35
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Турайте маските при 38-40 градуса и се затваряйте дома.
34
3
 
12
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 седмици
Е как?!Като препиване с водка Флирт.....
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази другарка е седнала на столче "Бъзззикня" и ни бъззззика в мозъка "Ковид 24"
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Флирт??? Гърците не са ли на Узо??!