Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Нашата църква взе отношение по въпроса Ами папата защо се спотайва и нищо не казва по въпроса ...или той е съгласен е тоя сатанизъм ?!!? Нека се види кой какъв е ....
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Французи, американци, ЛГБТ, евреи, арменци, сатанисти, такива подобни хора ви диктуват ежедневието. В един отбор са всичките.
174
0
 
4
 
! Отговори
До църквата преди 1 месец
е след 5-6 олимпиади няма да ви питат, защото няма да ви има. И това ще е по ваша вина, защото не можете да се развивате с времето и науката.
173
0
 
4
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
По-добре да е руска, нали? Хайде замълчете!
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чист сатанизъм си беше на Олимпиадата като сатанистите се опитаха да предизвикат гнева на Бога,за да прати нова болест като чумата с цел да съкратят населението.За кратко успяха.Пратил им е в Сена,но всичко ще се оправи,защото той е милостив и ние вина нямаме,че тези сатанисти така са направили.
171
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама защо бе? Нали Франция, нали уж свободна държава, нали викахте "Аз съм Шарли Ебдо", нали свободата на словото, нали свободата на изразяването? Какво стана? Когато християни се гаврят с мюсюлманите, всичко ви беше наред, а? Сега какво недоволствате? Сатанисти били, не знам си какви били? А Шарли Ебдо когато се гавреха с Пророка Мохамед, не бяха ли сатанисти? Викахте "Браво!", а? Единствено мюсюлманите сега подкрепят християните!
170
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 168Само стига да припомним, че Българската църква повече сто години говореше глупости, че поп Кръстю е предал Левски)))Напротив, БПЦ от самото начало твърдеше, че Левски не е предаден от поп Кръстю.
169
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на християните ще става все по-трудно
168
23
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Не че нещо, ама звучи като писано в Масква. Нашите попове с пагони това им остава, да се месят в Олимпиядата.
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 169 - Вече са ги пратили.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Света Мария предупреди хората преди 47 години за това във Фатима. В" - Фатима е преид 100, а не 47 години, а освен тива, ние сме пра-во-слав-ни!
165
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нормалните държави щяха да си изтеглят спортистите и да прекратят участие.
164
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само стига да припомним, че Българската църква повече сто години говореше глупости, че поп Кръстю е предал Левски
163
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие сте антихристите, защото сте зависими от Пеевски, Борисов и Митрофанова. БПЦ е рожба на КГБ и предаваше 45 години всеки, който палеше свещ. Нямаме нужда нито от църква, която убива религията и живота на добрите за сметка на лошите. Ще го разберете, когато умрете и сушите ви ще се скитат безпризорни и неспокойни. Господ е вече тук и антихристът се страхува
162
3
 
11
 
! Отговори
До антихристите тук преди 1 месец
То не остана много време. Както е тръгнал света скоро ще разберете колко много сте се лъгали. Дано успеете да прогледате в малкото останало време.
161
25
 
16
 
! Отговори
доктор преди 1 месец
ДОЛУ РЕЛИГИЯТА!
160
19
 
27
 
! Отговори
хюго капет преди 1 месец
БПЦ е едно голямо оскърбление. С половете ченгета и рушки агенти с лимузината и ролексите
159
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа отдавна се е предала на сатанизма, сега вече и на официално ниво. *** Франция, където вече не само не живеят нормални хора, но явно и християнството е кът, е първата паднала жертва на нормалността с/у изчадията.
158
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Църквата служи на злото! Света Мария предупреди хората преди 47 години за това във Фатима. Всички попове ще бъдат избити, защото от две хиляди години служат на злото и мъчат хората по земята. Истинският Господ няма нищо общо с тези твари на дявола. Господ е с вас, хора, той е информацията около вас.
157
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина преди 10-15 години БПЦ щеше да си затрае. Нямам съмнения в това, след като оплюха патриарх Максим заради позицията за бомбардировките на Югославия.