Вървим към избори, трудно ще видим стабилизация на партийната система

ИТН ще задържи мандата, трупа подкрепа за вота
30 юли 2024 21:28, Анисия Иванова
106

"Има такъв народ" (ИТН) започна преговори с политическите партии и независимите депутати за съставяне на правителство. Разговорите обаче стартираха накриво. Преди да са говорили с тях, от ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят мандата, а ПП-ДБ изразиха скептицизъм в реализирането му.

Има ли шанс ИТН за реализиране на мандата?

"Не мисля, че има шанс с третия мандат, след като първите два опита бяха неуспешни. Беше ясно още след първия мандат, че вървим към предсрочни избори през октомври. Това са разговори, които по-скоро ще бъдат използвани в контекста на предстоящата предизборна кампания с оглед на позиционирането на партиите в нея, отколкото на търсене на някакъв позитивен резултат", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

"След заявката на ГЕРБ и онова, което остана от ДПС около Пеевски, че те категорично няма да подкрепят този трети мандат, самото връчване и задържането на този мандат има своя смисъл. В чисто държавен план е много важно кога ще са тези избори, защото ако те са октомври е едно, а има риск и да са по-рано. Добре е ИТН да позадържи за известно време мандата. Това ще бъде политическо отговорното поведение, а не на последно място самата формация има и чисто партийни интереси", коментира политическият анализатор доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че ИТН е претърпяла известни електорални щети от неспособността да формира кабинет преди няколко години.

"Едно задържане и едни преговори, които ще имат своето значение относно бъдещите конфигурации в бъдещото 51-во Народно събрание ще помогне на ИТН да натрупа допълнителен електорален ресурс", допълни доц. Живков.

И двамата коментатори обърнаха внимание и на нарастващия антисистемен вот и на антисистемните партии.

"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава", смята доц. Живков.

"Проблемът е в системните партии, защото всички очакват от тях да сформират устойчиво правителство, а те не могат да се справят с тази задача. Това е една партийна система, в която определени антисистемни играчи с по-радикално говорене опитват да се възползват от тази създала се ситуация на нестабилност. Самата нестабилност я провокират системните играчи. Трудно ще видим стабилизация на партийната система, няма как тя да е стабилна, след като участниците в нея са нестабилни", категоричен бе доц. Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха,Ха, Ха този горе с туй ОгромноШкембе ще ни Ала,Бала,Баламосва за тия ПСЕВДО НАЦИОНАЛИСТИ основаващи в името на БЪЛГАРИЯ партийки, че щели да издържат и да танцуват и една минутка да управляват....ОГЪНЯ .... върху ВЪГЛЕНА ЗАПАЛЕН ОТ КОМУНАТА с останало от векове име БЪЛГАРИЯ!
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм Мара Отварачката. Магарицата на бай Тошо. Но от политическа гледна точка по паспорт ме водят само Мара. Преди това бех магарицата на Исус. Ходехме по земята и лекувахме болнита хора. Христос, слизаше от мен и лекуваше болните хора. С едно докосване с ръка Христос правеше хората здрави. Аз Мара Отварачката също бях месийка. Но ЮдаИскариотски ни завиде на успехите. Открадна една камила и с копитата на камилата отнесохме по един ритник. На ми счупи Пу..та, а на Христос му изкара ангелите!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ооо ЧеловеческаГлупост. Ооо Колко лесно една лъжа записана десет пъти става истина! Ооо Колко си мъдър Човече ако знаеш? Ооо Как ви накарах едно време да повярвате, че Меркурий, Земята, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун се въртят коло Слънцето! Ооо Толкова Академици, Професори, Учебници за биене на глава в празното мозъчно пространство! Планетите се движат след СЛЪНЦЕТО - БОГА НАШ като рояк от пчели по СПИРАЛА НА ЖИВОТА, така както информационната ЧОВЕШКА СПИРАЛА ДНК в клетките ни!
81
0
 
0
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
"По-сериозният проблем е засилването на антисистемния вот, който ще се увеличава" - това е най-вече проблем за партиите, които в момента се подвизават в ЕС. Ако онези поне 65%, които не гласуваха на миналите избори, си дадат гласа за някой друг, процента на "системните партии" ще намалее значително. Някои от тях даже може и да изпаднат.
80
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Кризата преди три години инициира Нинова. Целта и беше да свали ГЕРБ от власт и да се настани на Дондуков 2 за следващите 4 години. Започна с компромати, протести, недоказани злонамерени обвинения и Б-я лудна от избори. ИТН няма да направят нищо. Борисов знае, че на следващите избори народа няма да гласува, ще гласуват ядрата на партиите и той пак първи. Навярно се надява той и ДПС да направят най-насетне 121 мандата и край на кризата.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Тиквата и Сви нята не бъдат вкарани в затвора, ПРОМЯНА няма да има.
78
2
 
3
 
! Отговори
дааа..... преди 1 месец
до 95 Курис:Докато Буци се натиска за Началник, все ще е така.
77
2
 
2
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 1 месец
Единствената държава на планетата,в която избори се провеждат през 3 или четири месеца.....Няма ли най накрая някое нормално правителство да застане и България да тръгне по правият път,защото в момента прилича на държава от третия свят..
76
0
 
6
 
! Отговори
да знаете преди 1 месец
И след поредните избори, историята ще е същата.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Никола Стефанов Кърлежа си ти левчо.
74
4
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Настоящата "партийна система" очевидно не се справя. Но докато съществуващите партийни кърлежи, като ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, не бъдат откъснати от тялото на българското общество и изтребени - няма да има никаква промяна.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом и най-мощните мозъци в държавата Тошко и Слави не могат да създадат правителство то е ясно че отиваме на избори.
72
0
 
1
 
! Отговори
Айде нЕма нужда! преди 1 месец
"Стабилизация" на партийната анархия ще доунищожи България! Няма нужда от стабилизиране на статуквото и бетониране на политмафията във властта.Партийките на Посолствота са за ЦСЗ и тихоокеанския остров Белене,каква стабилизация?!? Относно безсмислените совалките на малкото ДъПъСъ на СлавчУ Космонавта,те си го казаха в НС,когато се джавкаха за ваканцията - "ще симулираме дейност"... Но пък,такива си ги избрахте,заслужавате си ги!
71
0
 
1
 
! Отговори
Безплатният секс преди 1 месец
В България изчезна
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гласуването е безсмислено понеже нещото наречено демокрация не работи и никога не е работило. То е същата глупост като комунизма. Все да чакаш на някой друг да ти оправи проблемите. Ами няма как да стане. Всеки трябва да се оправя сам.
69
1
 
1
 
! Отговори
Ганйела преди 1 месец
Яжте Мипи4катаГявурииии!
68
4
 
1
 
! Отговори
Хи хииии хи преди 1 месец
Българите бягат в НАТО даже и на Корниту сино е в САЩ а не в Русия
67
0
 
6
 
! Отговори
Гошо от Симитли преди 1 месец
Някой правил ли е статистика колко ни струват досега тия избори безкрай и то без резултат? Изглежда сме доста богата държава за да си позволим този лукс.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки олигарх си купува едни 10 депутата, които освен а циркови изпълнения не се занимават с друго!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите бягат от БГ, не от НАТО или ЕС! Българите бягат от порочните закони, скупосани да защитават само интересите на мафията!! Както и да се опитваме да променим с избори, е невъзможно! Хората го разбраха и не ходят на избори, ако някой не им подхвъели 100 лв., поне да си напълнят резервоара на колата! Това е техния мотив!