Починалите от Западнонилска треска в Европа вече са 8

Най-много през 2024 г. са случаите в Гърция
12 авг 2024 20:29, Александър Попов
17
Починалите от Западнонилска треска в Европа вече са 8
Снимка на Miku Aalto от Pixabay

Осем души са починали от Западнонилска треска досега тази година в Европа, съобщи регионалната агенция по заболяванията, като броят на случаите е най-висок в южната част на континента, съобщи "Политико".

Вирусът, който се разпространява чрез ухапване от комари, може да причини западнонилска треска със симптоми, включващи главоболие, отпадналост, повишена температура, повръщане и умора.

Около 80% от хората, заразени с вируса, нямат симптоми, а по-малко от 1% от инфекциите могат да причинят тежко заболяване, което засяга нервната система.

Петима души са починали от вируса в Гърция, двама в Италия и един в Испания, според новопубликувани данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). В Испания обаче двама души са починали от вируса, като южният град Севиля е обявил нови превантивни мерки под натиска на местните жители.

ECDC заяви, че общият брой на регистрираните досега случаи през тази година е в рамките на очакваното, въпреки че броят на случаите в Гърция и Испания е по-висок от предходните години.

Гърция е съобщила за 31 случая, Италия - за 25, а Испания - за пет. Австрия, Унгария и Сърбия са съобщили за по два случая, а Франция и Румъния са потвърдили един-единствен случай.

Няма ваксини или лекарства, които да предпазват от Западнонилска треска. Мерките за предпазване от заразяване включват използване на репелент срещу комари, носене на дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, и спане в преградени или климатизирани помещения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: западнонилска треска
Още от Водещи мобилна
До 2050 г. много градове няма да могат да бъдат домакини на Олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В тази Гърция явно бъка от зарази и болести. Много познати се върнаха преди няколко години от тям с Ковид, сега и това.
14
2
 
1
 
! Отговори
Чакайте преди 4 седмици
Още десницата не е взела власта. В момента левицата натиска крайна да мрът. Когато десницата вземе властта тогава започват едни кихащи прилепи в най-развитите икономики първо да се появяват. Щото със санкции явно не става и прилепи комари...шмокороци. Само истинските виновници не са виновни. Всички други са. Кои са истинските виновници - елементарно Уотсън, проследи парите от "комара" къде отиват.
13
3
 
6
 
! Отговори
Забелязал преди 4 седмици
Едно време караш нощем на 20 км и чистиш стъкла и фарове от буболечки и скакалци. Сега за 1200 км нощен пробег няма нищо размазано по стъклото освен по фаровете тук там. с тези пестициди избиха инсектите.
12
2
 
3
 
! Отговори
Бързо преди 4 седмици
Ваксини !!! Поне по 5 на година !!
11
2
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 4 седмици
Ммм, много добре, много добре, west nile е хубав вирус :))). От време на време даже и убива хора, по особено забавен начин :))).
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние Българите, преди хиляди ходини нямахме държави. Пък и да имахме каква ли ни беше файдата от това да ги имаме? Тогава де погледнехме на длъж и на шир все бяло море беше, все Герои бяхме. Имаше много Риба за пържене, имаше борба за девойки, крадяхме ги, Гергана радваше сърце мъжко, юнашко па макар и да бе селска. След това настана гражданска борба на Магарета, та като ревнаха всички Тикви в бустана изсъхнаха и в тая борба победи стила на мухата Цеце от Африка, чрез боцкане със спринцофки!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
У жега без блата комари нема.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ковидовата факса става и за треската.:))
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хахаха ... не могат да ни мушат с ваксини!
6
1
 
1
 
! Отговори
13маймуни преди 4 седмици
Няма да се плашите. Има за всички *** съответните патогени.Тези като не работят, има и други. Но ще има оцелели, винаги има.
5
1
 
4
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 4 седмици
Блажени са Вервующите, Бустерираните З0мбита на Глобалният Капитал!!
4
8
 
1
 
! Отговори
е няма ли? преди 4 седмици
Няма ли да пишете коментари под статията за "измислената" и "несъществуваща" болест? С която докторите източват здравните каси? А фармацевтичните компании реализират милиарди печалби от антибиотици и репеленти? Че ха пишете де! Не се срамувайте!
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Готова ли е ваксината вече?
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре, че още няма ваксина, че антиваксърите щяха да са избълвали стотици глупости под статията.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е комарът не подбира, хапе всички, животинки и хора, и бедни и богати. Ето защо блата и застояла вода не бива да се оставят.