Нов вирус идва в Европа, казва се "Оропуче"

Известен е още като вирус на ленивеца
Обновена: 14 авг 2024 18:49 | 14 авг 2024 18:45, Стела Стоянова
50
Нов вирус идва в Европа, казва се "Оропуче"
Снимка БГНЕС, архив

Нов вирус, наречен Оропуче или „вирус на ленивеца“, се разпространява все повече в Европа. Той вече взе 19 жертви досега и експертите предупреждават, че трябва да се тревожим – защото може да стане неудържимо.

За първи път в Европа се съобщава за инвалидизиращ вирус, произхождащ от ленивци и разпространяван чрез ухапвания от насекоми, включително мушици и комари. 12 души са заразени от него в Испания, 5-ма – в Италия и двама – в Германия. Тези, които са дали положителен тест за вируса, наскоро се завърнали от почивка в Куба и Бразилия, пише "скенер нюз".

Няма ваксина за болестта, която произлиза от трипръстите ленивци, нечовекоподобните примати и птиците. Експертите казват, че инфекцията идва от същото семейство болести като вирусите Зика и Денга, които са потенциално смъртоносни. Сред симптомите се включват главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите.

Иначе вирусът не е нов, но досега не е бил заплаха за Европа. Той е открит за първи път през 1955 г. при горски работник, който се е заразил с него, работейки близо до река Оропуче в Тринидад и Тобаго. Първото голямо огнище е съобщено през 60-те години на миналия век в Белем, Бразилия, където са регистрирани 11 000 случая. Оттогава са възникнали многократни огнища на вируса. Смята се, че повече от половин милион души са били заразени с Оропуче, откакто е бил открит за първи път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: вирусленивецОрапуче
Още от Водещи мобилна
До 2050 г. много градове няма да могат да бъдат домакини на Олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този вирус не е опасен за мнозина особенно за работещите в държавна администрация. Ако те се заразят така ще го видоизменят, че вируса ще пукне от мързел
40
1
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
Напълно безполезен... На този вирус му бях разровил всичкото рисъъч пейпъс публикувано от NIH още преди години, нито е особено чумест, нито е особено удобен, нито се предава лесно, не върви по никакъв начин за читав биоагент. Даже да имаме инфектирана популация, не е много предвидимо при колко % ще направи нещо полезно и каква ще е редукцията на инфектираната популация...
39
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Нов вирус-папасмуче.
38
0
 
7
 
! Отговори
Аха, почти преди 3 седмици
Искате ли да виснете?
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой ги измисля тези смешни имена на изислените вируси? Флирт по- ме кефи.
36
0
 
4
 
! Отговори
Ооооо, преди 3 седмици
докато писах за л*и*ла*вото (ръкавичките на снимката; цветът на ИЛЮЗИЯТА, ЛЪЖАТА, ИЗМАМАТА и черните "благородници"), целият ми коментар във връзка с него изчезнал...
35
1
 
11
 
! Отговори
Ха, стига бе! преди 3 седмици
Тук половината най-обикновени думи в българския език са блокирали! Вече не може да си дори мр*ъ*сен и да имаш хл*еб*арки вкъщи. Лилаво гледам още можеш да носиш, но не можеш да говориш за л*и*лави цветя или дрехи. То бива бива излагация, ама чак толкова не бива. Пълни нещастници! Дано си получите заслуженото някой ден! Какъв жалък начин за изкарване на жълти стотинки! Някои поне се продават по-успешно и на значително по-висока цена! Как се поглеждате в огледалото? Как поглеждате децата си?!
34
1
 
19
 
! Отговори
Палач преди 3 седмици
Приготвям въжетата. Този път вече ще ви бесим!
33
0
 
20
 
! Отговори
Ама чакайте сега преди 3 седмици
Нали преди няколко часа съобщихте, че идва нещо маймунско от Африка, а после професорката Христова обяви, че имало нов вариант на омикрон, бивш ковид? Не може ли да координирате фейк новините така, че да почнем да им вярваме?
32
0
 
13
 
! Отговори
Г преди 3 седмици
Искаме ваксина и лок даун. Искам у дома и да изтрещявам в нета. Мега прости хората станаха.
31
0
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
Ще има ли КПП-та и къртене на пейки?Забрана за излизане без зелен сертификат за Оропуче,и задължително носене на три маски!Кунчо Триигленика и Баба Радка да сформират нов щаб за борба с Оропуче...тези хора съвсем ни взеха за зеленчуци!Надявам се този път,никой да не им повярва...но като си знаеме стадото,ще се почне същата история !
30
0
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
Е нали само Ковид съществуваше...изведнъж се появиха една камара вируси!Всички симптоми на заболявания бяха Ковид и затова умряха много хора-просто лекуваха измислена болест!!!
29
1
 
20
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
има по- страшен вирус гладът,като фалира всичко и огладнеете,ще забравите много бързо и за омикрон и ковид,оропуче и украйна.като се стигне до тоягите,не забравяйте кои са виновниците
28
2
 
9
 
! Отговори
от 23 преди 3 седмици
Ха-ха, когато писах, бързах, и изобщо не погледнах "заплахата". Сега виждам, че са включили и 19, за по-дълбоко подсъзнателно внушение и връзка с Ковидиадата. 19 поначало си е измежду любимите им числа и затова и п*л*андемията беше така кодирана и сега използват случая да напомнят пак за нея. Тук са по-големи католици от Са*та*ната във Ватикана. Другите помлъкнаха малко, но БГ п*од*логите така и не смъкнаха вонящата манджа от задния котлон и си къкреше и продължава да овонява и досега.
27
0
 
20
 
! Отговори
Ние вече сме преди 3 седмици
на друго ниво, не разбрахте ли? Като чуем за вирус, който заплашва Европа и света, хем се смеем, хем хващаме тоягите.
26
3
 
26
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 седмици
Оропуче, Орокуче.....няма вече шашави, да ви се ловят на въдичката!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цитат: Оропуче - Сред симптомите се включват главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите.:))
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ще има глобална сатурация на ороборос
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'предупреждават, че трябва да се тревожим' Барбекюто измих .Ракията ледено студена и гъста като мед е на масата с кана изворна вода .12.бр. вносни Телешки стекове мидиум рер и уел, гриловани зеленчуци ,печен червен картоф с бучка масло,червено вино и домашен квасен топъл хляб с билки без мая намаслен и очеснен.Много съм разтревожен 3 бр.деца жена ми дали ще оставят нещо на масата. Айде наздраве
22
3
 
27
 
! Отговори
Oropouche Revelation преди 3 седмици
Oro (злато) + pouche (торбичка, най-често за носене на пари)!Библейски времена! Истинско Откровение! Съвсем откровено ни се подиграват и се гаврят с нас. Също като флиртът и останалите безумия които вече съм забравила.