При нов референдум британците се връщат категорично в ЕС

59% биха гласували за повторно присъединяване
14 авг 2024 18:20, Петър Бойчев
27
При нов референдум британците се връщат категорично в ЕС
Снимка БГНЕС

Британската общественост ще гласува със значителна разлика за повторно присъединяване към Европейския съюз, ако се проведе нов референдум, сочи национално проучване.

Проучването на YouGov, проведено повече от осем години след вота за Брекзит във Великобритания, показва, че обществената подкрепа за присъединяване към ЕС при хипотетичен нов референдум е 59%, а 41% са против връщането в ЕС.

Проучването установява и силна обществена подкрепа за по-тесни връзки между Обединеното кралство и ЕС - но ясно показва, че избирателите не вярват, че новоизбраното лейбъристко правителство има мандат да се опита да се присъедини отново към блока.

Премиерът Киър Стармър подчерта, че лейбъристите няма да се опитват да се присъединят към самия ЕС, към неговия единен пазар или митнически съюз по време на премиерския си мандат. 61-годишният премиер заяви, че присъединяването няма да се случи в рамките на неговия живот.

YouGov установи, че мнозинството от избирателите (51%) смятат, че съкрушителната изборна победа на лейбъристите не дава на Стармър мандат да се присъедини отново към ЕС - в сравнение с една пета (21%), според които това е така.

Проучването обаче показва, че гласоподавателите подкрепят и по-близки отношения с ЕС, които не включват повторно присъединяване към блока, неговия единен пазар или митнически съюз.

Гласувалите през 2016 г. за Брекзит бяха с равен брой гласове - 36% за и 36% против нов мандат на Стармър да настоява за по-тесни връзки.

В манифеста на лейбъристите се обещаваше да се възстановят търговските и инвестиционните отношения на Обединеното кралство с ЕС и да се търси пакт за сигурност. Първото задгранично пътуване на Дейвид Лами като външен министър беше до Германия, Полша и Швеция, за да се опита да даде знак за възстановяване на отношенията след напрегнатия период на управление на консерваторите, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Водещи мобилна
До 2050 г. много градове няма да могат да бъдат домакини на Олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Незнам кого са питали за целите на проучването. Всички които познавам се радват, че не са част от ЕС най-вече защото и сега имат огромен проблем с нелегални мигранти. Останалото е пропаганда и прах в очите.
20
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Ха ха ха хаааа,Сега ще чакат на опашката.Украина,Молдова, СЕВ Македония,Албания,Грузия, Борусия Дортмунд, кучето и колорадския бръмбар ха ха ха хаааааа
19
0
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 3 седмици
Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не съвсем обмислено беше от британците излизането от ЕС.БРЕКСИТ мина и замина и в последствие започнаха да излизат негативите от излизането от ЕС.Списъка е дълъг пред ползите.Един парадокс на който съм свидетел.Децата живеят във Франция до Женева.Много българки са женени за англичани някои за шефове на големи фирми.Ограничения престой в ЕС ги принуждава да искат българско гражданство.Шеф на световна фирма чака с притеснение българския си паспорт.Умно и интелигентно момче и много слушащ жена си.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво общо има със заклавието следният цитат, вътре в написаното: "Проучването обаче показва, че гласоподавателите подкрепят и по-близки отношения с ЕС, които не включват повторно присъединяване към блока, неговия единен пазар или митнически съюз."??? Нищо, ама ей тъй си пишете, нали сте творци на новините ... Така ви се иска, така сте съчинили заглавието. Всъщност, може да са в ЕС, а ЕС да води война срещу тях. Ес обича войните и кризите. Вдигат си самочувствието само така.
16
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 3 седмици
Тва ЕС да не е Чара общата бе? И язе като съм на зор се връщам към нея и она нема нищо против, стига да имам от столевките.
15
3
 
8
 
! Отговори
Грую преди 3 седмици
Ей за това не трябва да има референдуми за щяло и нещяло...щото хората слушат разни паля-човци, които нищо не разбират, а после 20 години реват що са зле.
14
3
 
11
 
! Отговори
Дива свиня преди 3 седмици
И аз им се чудех що толкова много настояваха за Брекзит. Ама като го искаха поне си го получиха
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До края на мандата на лейбъристите, Великобритания отново ще е в ЕС, където й е мястото! За ужас на копейките, и за голям кеф на нас почитателите на английския футбол!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БРИТИТЕ ПО-ДОБРЕ СИ СТОЙТЕ НА ОСТРОВА С БИГ БЕНА!!...
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да им имам на Британците втория акъл...
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То 60/40 е едно категоричноооо...
9
10
 
4
 
! Отговори
тоя "съюз" преди 3 седмици
трябва да се разпадне, те искали да се връщат, притрябвало им е, имат си достатъчно проблеми, тях да оправят.
8
3
 
10
 
! Отговори
sir Bye Ganyo преди 3 седмици
Аааа тез пакистанци британците, не ги искаме вече!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Великобритания няма в обозримо бъдеще възможност да се върне в ЕС. Тя ще служи за пример дали е добре или не е добре да си в съюза. Референдуми не могат да се правят през 10 г. Трябва да минат минимум 30 г., а даже по-добре 50 г.
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС ГОВНЯРСКА ИСТОРИЯ
5
4
 
4
 
! Отговори
НЕ ВИ ТРЯБВА преди 3 седмици
ДА СЕ ВРЪЩАТИ В ЕС ГАСЯТ ПОЖАРИТЕ СЪС 10 ЛИТРОВИ БОТИЛКИ ВОДА
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТРОТИНЕТСКИ ЛЪЖИ
3
7
 
10
 
! Отговори
Каква Жалка преди 3 седмици
Брюкселска Пр0паганда! те още Държави се Готвят и то Активно - За Напускане, те си Мечтаят АнглоСаксите да се Върнат?!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ние още чакаме референдума за присъединяване към ЕС.