Тъжно! Родните ВУЗ-ове затъват в провинциалност

2,6 пъти била разликата в заплатите на преподавателите
5 юли 2019 17:30, Анисия Иванова
65
Тъжно! Родните ВУЗ-ове затъват в провинциалност
Снимка: БТА

Има една тъжна новина от миналата седмица и тя е, че нито едно българско висше училище го няма в одобрения списък за университетските европейски мрежи. Само България и още две страни нямат нито едно висше училище в този списък, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на националния форум за качеството, количеството и доходите в държавните висши училища в България.

Той обясни, че чрез тези европейски университетски мрежи ще се осигуряват възможности за общи дипломи, ще могат да се задържат студенти в България, те ще бъдат и стандарт за качество в тези висши училища, които се включат в тях. "Включените в мрежите университети ще бъдат в радарите на международните рейтинги, а тези университети, които не се включат, има голяма вероятност да затънат в провинциалност", коментира министърът.

Той съобщи, че в Полша двете най-големи висши училища ще се обединят, за да влязат в първите 300 университета в световните рейтинги. Министър Вълчев каза, че има нормативно основание - за финансиране на програми за консолидация и оптимизация, и ще се насърчи финансово обединението на университети. Ако искате да привличате чужди студенти, трябва да имате повече чуждоезикови програми, препоръча образователният министър на ректорите.

На форума, организиран от КНСБ, бяха изнесени данни за неравенства в заплащането в държавните ни университети.

Министърът обясни, че в измененията и допълненията в Закона за висшето образование /ЗВО/, които са предложени за обществено обсъждане, има текст за определяне на минимална заплата за преподавателска длъжност в университетите, като това се отнася за най-ниската преподавателска длъжност.

Целта е да се коригира това изкривяване, което е заради липсата на отговорност към развитието на младите преподаватели и го има в политиките на голяма част от висшите ни училища, заяви Вълчев.

Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти - средно за висшите училища.

В системата на училищното ни образование тази разлика е 1,5 пъти, каза министър Вълчев. Той съобщи, че близо 1800 лева е средната брутна заплата на преподавателите във висшите училища, но има неравенства в заплащането.

Вълчев съобщи още, че ще бъде направена платформа за кандидатстване в университетите ни от чужбина, която ще е за "децата от историческите ни диаспори, за да не идват три пъти до България". Ще улесним визовия режим, ще направим изложения и информационни кампании, ще децентрализираме приема по 103-то и по 128-мо постановление от догодина, информира Вълчев, пише БТА.

Той каза, че има близо 30 000 деца в българските неделни училища в чужбина и има желаещи да се върнат да учат в България. От миналата година финансираме кандидатстудентски курсове в неделните ни училища в Северна Македония, в Косово, Албания, Молдова и Украйна.

"Ще направим и промяна в наредбата за приема, за да може да се кандидатства с матура по съответния език, на съответната образователна система, а сертификатът по български език да е равен на оценката от матура по български език", каза министърът. Той отбеляза, че едно дете, което се връща от Испания, губи една година, ако иска да се включи в българската система на висше образование.

Предвидено е да има и национални програми за финансиране във висшето образование, подобно на тези в средното ни образование, съобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
Преподавател преди 4 години
До До 33Вижте, това е по-сложно, отколкото изглежда. Наистина, имаме не малко медалисти (дори много, предвид условията). Обърнете внимание, че тях ги готвят основно българи и в България, при това не само учители, но и преподаватели от университетите (същите учители и преподаватели, които не стават, според част от общественото мнение и колегата от снимката в новината). От друга страна, да заминат е тяхно право, няма как да ги задържим и най-често няма какво да им предложим.
40
1
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Не обясни защо нямаме нобелови лауреати в науките, като сме толкова добре. Защо най-добрите избират САЩ. Защо Теньо Попминчев и Петко Динев правят чудеса - познай къде! Защо никой не иска да става учител по физика от физическия факултет и какво друго могат да работят физиците в България? :)
39
1
 
10
 
! Отговори
на Въпроса преди 4 години
Какво може да работи физик.. Краткия отговор в всичко.. Това е Дженерал Science..Науката всичко , пълното цяло..
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОВИНЦИАЛНИТЕ ВУЗОВЕ ЗАТЪВАЛИ В ПРОВИНЦИАЛНОСТ? ТОВА НЕ Е ТЪГА, А БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ.В ПРОВИНЦИЯТА ИМА ВУЗОВЕ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ ПОРАСНА ДО УНИВЕРСИТЕТ.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 33 Медал от олимпиада по-математика не е гаранция за успех в университета .. Не е гаранция за успех в науката.. Дори олимпиадното мислене пречи , съвсем други качества се искат математик или физик учен - някои са се трудили над задача по 7-8 години.. Германците на олимпиади не ходят , защото са затрупани от домашни и нямат време..
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се сетят, в министерството, да редуцират броя на университетите, съответно начина на финансиране според качествени, а не само количествени показатели може и да се подобрят нещата.Заплатите на младите преподаватели са обидно ниски. Жалко че и имащите желание да преподават им е трудно да издържат в такава порочна система.МОН имат голяма вина.
35
1
 
23
 
! Отговори
Запозната преди 4 години
Така ще е като се назначават преподавателите по роднинска линия. Има факултети изцяло от снахи, племеници и любовници. За какво качество на обучението говорим? А в същото време на качествените хора не се дава никакъв шанс. Ректорите гледат на ВУЗ-овете като на фамилно предприятие, което обслужва личните им интереси.
34
3
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
А сега би ли разяснил защо медалистите ни от олимпиадите и всички други, които стават избират САЩ след като сме на световно ниво. И защо никой не избира да стане учител по физика в България? И какво друго освен в ИТ сектора би могъл да работи един физик у нас?
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви казвам , че рейтингите са за будалите , значи са будалите..Програмата във ФМИ-информатика и компютърни науки е супер трудна , много по-трудна от университети в ТОП-200. Факултета пък Физика според шанхайската класация е в топ-300 и след него е уни ЩутгардВ ТУ-София има немски факултет и ходят и в Германия взимат кредити взимат и немска диплома и качеството на завършилите инженери е че не се различават от българските програми. даже българските програми вадят по-добри инженери
32
2
 
8
 
! Отговори
Преподавател преди 4 години
А вие какво се опитвате да постигнете там в министерството? Всяка следваща реформа противоречи на предишната. И защо сте така убедени, че самите преподаватели не искат да се подобри положението. Ама непрекъснато трябва да се приспособяваме към поредните приумици, държавното финансиране го няма никакво (знаем как е по света), принудихте ни да се конкурираме с БАН, като им дадохте преподавателски титли и определихте същите критерии за академично израстване. А ни и държите сметка за нещо.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно!Учениците печелят олимпиади по математика, физика, информатика. Подготвят се от учители. Те от своя страна са учили в университети. И за финал нашите ВУЗ нямали квалитет.Нещо гнило има в цялата работа!
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука сме най-добрите - да не ви пука от рейтингите - рейтингите са будалите .. ФМИ , Физическия , ТУ_София - това е най-доброто образование , нема MIT , нема ТУ-Мюнхен.. Тука има окултно знание които нема да получите никъде..
29
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ВСИЧКО СЛЕДВА ПОЛИТИКАТА.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ще ти обясня за какво ни са повече чуждестранни студенти - защото работят в ИТ сектора и на Телефоните и плащат осигуровки с които се плащат пенсиите на родителите на предателите .. А тези които пък не работят харчат пари , купуват стоки и услуги и държавата прибира ДДС..
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ни повече чуждестранни студенти? С нашите пари от данъци да обучаваме някакви изпаднали западняци или азиатци които просто се надяват, че в БГ чрез плащания под масата ще получат някаква диплома без покритие. Стига с тази глупост, че дайвърситито е ценност. Не не е.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важна е стабилността, НАП да ограбва хората, магистралите да са построени че от тях бая пара ще падне с ТОЛ системата,джоба на Доган и Шиши и другите мафиоти да е пълен и препълнен с пари, еврофондовете грижливо да бъдат "усвоявани", всеки ден Боко да реже лентички на поредния завод чиито собственик е дал тлъста комисионна на тлъстия суджук и т.н.Образованието и здравеопазването не са приоритет за вожда, лидера и султана на западнала България.
25
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са ни преценили добре що за стока сме. Университетите учат по литература преписвана преди 30год от руснаците. Погледнете студентски град какъв бардак е станало. От едната страна скъпи заведения и коли за по 100 000лв от другата страна блокове които дори не са санирани. Тази държава не си отива, тя вече си отиде просто още никой не го е казал официално. Даже българите не ходят на собственото си море. Това го няма никъде по света
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е "failed state" - провалена държава.
23
5
 
8
 
! Отговори
божииииии преди 4 години
заплатата зависела от поста...кога ще почнат да произвеждат нещо нашите университети с придадена стойност..НАУКА НАУКА... да ама не.....само *** и прости преподаватели
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая държава се разпада по всички направления...