Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин

Епохата на интернет измести Гутенберговата, категоричен е той
28 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
118
Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин
Снимка БГНЕС, архив

"Случила се е необратима промяна, живеем в различна епоха и вече няма никакво значение дали ние решаваме дали нещо ще се промени или няма да се промени. То ще се промени със сигурност, ако вече не се е променило безвъзвратно - и това е състоянието на четенето. И затова моята теза е, че трябва да се тръгне не от защитата на великите творби и литературния канон, а от състоянието на читателските практики.

Днешното поколение е дигитално поколение, те четат по различен начин и ние не можем да не се съобразяваме с това. Който не се съобразява, ще бъде понесен и отвят от реката, която идва отдолу…"

Още по темата
Това коментира пред БНР проф. Александър Кьосев, преподавател по културна история на модерната епоха.

"Има технологична, медийна и културна промяна, която бележи нова епоха, специалистите отдавна говорят за нея. Това е епохата на интернет, която идва и замества Гутенберговата епоха. Дали това ще стане бързо или бавно, как ще стане, какво трябва да се запази и какво не трябва да се запази, е предмет на голяма дискусия, но тенденцията е видима и промяната ще се случи, все едно кой какво мисли."

Идеята на известния културолог и литератор за преосмисляне на образованието по литература идва в момент, в който отзвукът от слабите резултати на завършващите 7 и 12 клас все още не е заглъхнал, но и все още не се е чуло предложение за смислена и съществена промяна на образователния модел, който очевидно е в дълбока криза.

Засега МОН просто предлага преместването на литературни произведения от един клас в друг и включването на един автор за сметка на друг.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
4
 
! Отговори
до SS преди 1 година
Стига си будалкал хората, че ще вземе някой и да ти повярва. 1989 отишъл в Австрия и "май" не искали визи... Само дето австрийците искаха да си приет първо в български университет, да ти удобрят молбата за прехвърляне в същата специалност там и после 6200 евро сметка в тяхна банка. Както и да завършиш езиков курс по немски с международен сертификат. Нямаш право да работиш. Та... викаш ходиш си из Виена със зеления паспорт? И кажи на някой австриец SS да видиш какъв бой ще отнесеш. Лъжец си!
75
1
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Бря не винаги у дживот 2 и 2 е 4
74
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб (71) И да приключа с теб г-н Никой, там където живея няма да те пуснат да метеш улиците с всичките безполезни дипломи. Такива ми стоите мирно със сведен поглед.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за кое "днешно поколение" става въпрос, но аз съм на 44 и от моето поколение също почти никой не четеше. Аз чета от 3г. възраст и още в основното училище се сблъсках с такава невъобразима про.стотия, че не е за разправяне. Бързо се ориентирах, че се налага да си опростача речника, за да се разбирам с другите, а също и че не е много добре да ме знаят какво знам. Имаше 2-3, които четяха. Другите си бяха точно като тези, които сега наричате "днешното поколение". А вие от кои сте били?
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб (71) Начина по който се изразявам е единственият подходящ за дебилен като теб!Поколенията след 1989 сте функционално неграмотни ИЗЦЯЛО макар че статистиката говори за 60%. Размятате едни дипломи и научни степени с НУЛА стойност. Ал Петров доцент, доктор и т.н. Боко-тиквата също, Маджо с две висши и т.н. Да не ги изреждам професори, доценти, доктори на науката и кви ли не нефели.Пълен въздух си Мой. Мога да имам всичките научни степени за минута е много само че нямам нужда да се легитими
71
0
 
0
 
! Отговори
Василев преди 1 година
И кака чете, и татьо чете,и мама чете, ама Батьо да по.ба женка му , нищо не чете и на него най му върви, не чете а пере, не чете а пере, и то само едри милиони и има един керван слуги , които са чели един вагон книги с две и три висши образования и му бранят интересите!Животът е жесток селяни прости!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
70
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Поколението Z-ет дето желаното го представя за действително
69
4
 
11
 
! Отговори
да ви кажа преди 1 година
днешното поколение не чете въобще !
68
2
 
7
 
! Отговори
До Боб преди 1 година
Не се занимавай повече. Виждаш как им избива пяна на устата, когато се окаже, че рамката, в която слагат всички е плод на сенилната им фантазия. Тия хора никога няма да приемат, че тяхното поколение е изгубеното, а не нашето. Това ги изяжда отвътре. Усеща се по начина, по който пишат...
67
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Така ще четете, ще мислите и ще разсъждавате, както искат банките и корпорациите, тоест казано с една дума никак!Вие сте валат селяни прсти!Агент Алън Гросо!
66
2
 
4
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 69. Начина, по който пишеш, само опровергава високопарните претенции на вашето поколение. Очевидно вече си на петата ракия...
65
4
 
4
 
! Отговори
Като чета Боб преди 1 година
все едно слушам Лена от кантората дето си има работа с Божков. ... може и тя да е
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб (55) Ехо мизерника с ипотечен кредит и пасивен доход, СМЕШЕН си!! Ето затова говорех, наивни и неграмотни но самонадеяни, това е gen Z!!На 25 имах 1 милион долара кеш(суха пара) без кредити и т.н. залъгалки за балами!Реално Аз ти давам пари назаем а ти ми плащаш като ПОП !А тези 30 страни които си обиколил са вероятно от третия свят вкл Виетнам, Тайланд, Малайзия, Дубай и други подобни кУчини където не бих стъпил ако ще пари да ми дават.Глупав, по-глупав, gen Z!!
63
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Продълж. Отидох в Австрия защото тогава май не искаха визи.Не че много исках там ,а да търся баща си който беше избягал през 1979 от НРБ..Е не го намерих .Обаче се сприятелих с един украинец от Лвов който ми каза че търсели наемници за Югоизточна Азия .И аз на самолета там .Там война .Обаче плащат в долари .
62
5
 
3
 
! Отговори
Боб преди 1 година
На "унучето" ти това му е даденост, а пък нашето поколение си кове само щастието. Не чака партията, държавни комисии и дали ще му издадат "задграничен" паспорт.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми нормално,... предишното поколение е продукт на Благовест Сендов, сегашното на ....Вие знаете на какво;((((
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб, Сигурно баща ти е бил Роб до 1989.Затова пък ти си преуспял, Трябва да му благодариш, че слушкал червените
59
6
 
1
 
! Отговори
До Боб преди 1 година
Внукът ми е на 6 и за него важи същото, без научните публикации и ипотечния кредит. Това обаче не му пречи да е абсолютно мало.умен все още...
58
4
 
0
 
! Отговори
До Боб преди 1 година
Внукът ми е на 6 и за него важи същото, без научните публикации и ипотечния кредит. Това обаче не му пречи да е абсолютно *** все още...
57
4
 
12
 
! Отговори
жалко е преди 1 година
Интернета доведа младите до голяма деградация .Та те таблицата за умножение не знаят , и не могат да пишат с химикал .Роди се страшно мързеливо поколение ,което мрази да мисли !!