Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин

Епохата на интернет измести Гутенберговата, категоричен е той
28 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
118
Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин
Снимка БГНЕС, архив

"Случила се е необратима промяна, живеем в различна епоха и вече няма никакво значение дали ние решаваме дали нещо ще се промени или няма да се промени. То ще се промени със сигурност, ако вече не се е променило безвъзвратно - и това е състоянието на четенето. И затова моята теза е, че трябва да се тръгне не от защитата на великите творби и литературния канон, а от състоянието на читателските практики.

Днешното поколение е дигитално поколение, те четат по различен начин и ние не можем да не се съобразяваме с това. Който не се съобразява, ще бъде понесен и отвят от реката, която идва отдолу…"

Още по темата
Това коментира пред БНР проф. Александър Кьосев, преподавател по културна история на модерната епоха.

"Има технологична, медийна и културна промяна, която бележи нова епоха, специалистите отдавна говорят за нея. Това е епохата на интернет, която идва и замества Гутенберговата епоха. Дали това ще стане бързо или бавно, как ще стане, какво трябва да се запази и какво не трябва да се запази, е предмет на голяма дискусия, но тенденцията е видима и промяната ще се случи, все едно кой какво мисли."

Идеята на известния културолог и литератор за преосмисляне на образованието по литература идва в момент, в който отзвукът от слабите резултати на завършващите 7 и 12 клас все още не е заглъхнал, но и все още не се е чуло предложение за смислена и съществена промяна на образователния модел, който очевидно е в дълбока криза.

Засега МОН просто предлага преместването на литературни произведения от един клас в друг и включването на един автор за сметка на друг.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS.. С Черепа засичал ли си се? Той ще малко по-възрастен от тебе. И той беше от първите намерил щастието 1989
55
5
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Като ме пуснаха от дрънголника след две седмици ме прибраха в ,,родната" казарма .Беше рай за мен за разлика от затвора и карцера и ужас за мамините синчета . Дори старите войници се страхуваха от мен .След казармата се отзоваха пак на улицата . След това дойде 1989 год.И аз бях един от първите които тръгнаха да си търсят щастието
54
1
 
6
 
! Отговори
Днешното поколение преди 1 година
се е родило вчера. Как да чете още на втория ден? Спокойно всяко нещо с времето - и те ще станат пенсионери, Тогава ще четат на воля.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче ИИ има лош резултат , че унищожи умните и кадърните в западния блок, което ще се окаже трагично нововъведение.Не че останаха много след чистката на глобализма.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези , които очакват от ИИ чудеса ще се окажат измамени.Фалш, за да се прокара новата тоталитарна власт.Просто днес озни елит, който иска новата тоталитарна власт се умори от ченгета и войска на която да плаща и сега ще изпробва ИИ.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говори така сякаш цифровите технологии току що са навлезли, а с приятелите висяхме в нета нон стоп още когато бяхме на 15. Сега сме на 40. Дядката просто сега откри топлата вода.
50
6
 
4
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До Анонимния 46. Говори за себе си. На 25 бях обиколил 30 държави, с два езика, 5 научни публикации, магистратура в чужбина, пасивен доход, кола и ипотечен кредит, който миналата година предсрочно погасих. Ти как беше на 25? Нека да чуем? Да не си треперил някоя службица за 180 лв и общинско жилище?
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е баш тъй.. Ако образованието ви е било "едно от най-хубавите" - защо 50 години търпяхте НЕОБРАЗОВАНИ ПАРТИЗАНИ да ви експлоатират като роби?
48
4
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 36.През соца бях много беден наистина .Нямах нищо освен здрави юмруци и смелост в излишък .Осъдиха ме на 13 год кафез още на 16.После ме преместиха в затвора В Пазарджик с ,,диагноза "ООО,(особенно опасен за обществото) излежах 3 .Чичо ми намери факти и обстоятелства които ме оневиняваха до някъде .
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкуственият интелект вече може да пише книги и статии. Да създава музика и да рисува картини и да прави филми. Да не говорим за производствата където автоматизацията елиминира все повече работни места. Ако просто продължим този тренд на развитие 20 години във бъдещето ние хората няма да бъдем фактор. AI ще управлява планетата и нашите животи.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешното поколение е високомерно, зомбирано е да се държи високомерно, Което е вредно първо за тях. Защото не осъзнават, че са продукт, а не създаващ. Днешното поколение не си дава сметка колко е несамосточтелно, колко във всичко зависи от хиляди други, защото не е в състояние и един предмет да си произведе само, но счита света около себе си за даденост, която е длъжна да му прави живота лесен.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вървим Към Предсрочни избори!-:)
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво лошо, аз всички книги ги чета през kindle,
43
0
 
13
 
! Отговори
Идващото поколение преди 1 година
Вместо шницели и пържоли, ще яде марокански скакалци и китайски червеи. Да им е сладко... Ние ще си дооглозгваме пържолите
42
6
 
7
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До До SS: Това, че предното поколение било израстнало "в страх" си е пропаганда. Когато са ме питали хора (вероятно от твоето поколение) дали преди е било по-добре или по-зле, съм им отговарял "Беше различно". Плановата социалистическа икономика не беше жизнеспособна и нямаше как да издържи на конкуренцията. Но образованието ни например беше едно от най-добрите. А сега? Не четете. Изпростявате от ровене по телефоните.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук някой написал, че сегашното поколение на 25 грабели с пълни шепи от живота.... аахахахахахаха на 25 повечето са наркомани и алкохолици живеещи при мама и тати, бъдещи клошари когато си отидат родителите им
40
1
 
5
 
! Отговори
Ехоо преди 1 година
Като се връщам в ученическите си години не си спомням от нашия клас някой да четеше книги освен аз и един ,който се пишеше за поет,но не стана.Аз имах глупостта да бъда беден учител цял живот,за разлика от двойкарите -***,трактористи,шофьори...,които и сега останалите живи ме питат"Ти защо учи!?".Така ,че скъпи наследници "Не четете,за да не бъдете бедни като мен!Просто не четете и ще успявате в Булгаристанско!"
39
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 1 година
Чете!!!!Какво чете, чатовете във фейса....ама че майтап.
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьостерицата учи всички да четат по правилния начин.
37
6
 
7
 
! Отговори
хахах преди 1 година
Тая епоха не идва. Тя дойде още преди 15 години. Аз долу горе от тогава не хващал хартиена книга и не съм писал нищо на ръка. Книгите си ги слушам на слушалките, за всичко останало ползвам телефона и компютъра. Аналоговото поколение отдавна е история. А сега с навлизането на изкуственият интелект ще стане още по интересно тъй като машината е в пъти по умна и способна от човека и след като завземе умението да създава съдържание вече няма да можем да различим кое е фалшиво и кое е реално.