Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин

Епохата на интернет измести Гутенберговата, категоричен е той
28 авг 2023 19:15, Стела Стоянова
118
Проф. Александър Кьосев: Днешното поколение чете по различен начин
Снимка БГНЕС, архив

"Случила се е необратима промяна, живеем в различна епоха и вече няма никакво значение дали ние решаваме дали нещо ще се промени или няма да се промени. То ще се промени със сигурност, ако вече не се е променило безвъзвратно - и това е състоянието на четенето. И затова моята теза е, че трябва да се тръгне не от защитата на великите творби и литературния канон, а от състоянието на читателските практики.

Днешното поколение е дигитално поколение, те четат по различен начин и ние не можем да не се съобразяваме с това. Който не се съобразява, ще бъде понесен и отвят от реката, която идва отдолу…"

Още по темата
Това коментира пред БНР проф. Александър Кьосев, преподавател по културна история на модерната епоха.

"Има технологична, медийна и културна промяна, която бележи нова епоха, специалистите отдавна говорят за нея. Това е епохата на интернет, която идва и замества Гутенберговата епоха. Дали това ще стане бързо или бавно, как ще стане, какво трябва да се запази и какво не трябва да се запази, е предмет на голяма дискусия, но тенденцията е видима и промяната ще се случи, все едно кой какво мисли."

Идеята на известния културолог и литератор за преосмисляне на образованието по литература идва в момент, в който отзвукът от слабите резултати на завършващите 7 и 12 клас все още не е заглъхнал, но и все още не се е чуло предложение за смислена и съществена промяна на образователния модел, който очевидно е в дълбока криза.

Засега МОН просто предлага преместването на литературни произведения от един клас в друг и включването на един автор за сметка на друг.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимник (36) Грабиш мой У ..!! Нямаш си идея каква мизерия те чака съвсем скоро! Свършиха безлихвени те кредити и пунта-мара крипто глупости. Ще ви се разкаже играта. Дигитално ще ринете обори докато ви окапят ушите!!
35
11
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Продълж. Вие никога няма да бъдете богати .И да забогатеете случайно това ще бъдат горещи пари които само ще преминат през ръцете ви .Защото сте (са,ви) научили да харчите пари но не и да печелите..Много от вас са свикнали да живеят на гърба на родители те си .Много от вас са просто комбайна за л.а.й.н.а..
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време в за Възраждане!
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показва некадърщина и съпротива на професорите че не могат и не желаят да се променят. Трябва да ги уволнат.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт е че поколението Z (родените след 1996) е тотално неграмотно, наивно и вЕрващо във всички възможни дивотии а тоя баламурник ни учи да ги следваме?!От глупав по-глупав!!
31
17
 
8
 
! Отговори
До SS преди 1 година
Защо е тази злоба? А, да сещам се. Защото вашето поколение е израстнало в изолация, материална нищета, информационно затъмнение и най-важното - страх. Постоянен страх. Всичко това води до една самобитност, тесногръдие и неспособност да оцелеете в съвременния свят. На 25 години хората вече грабят от живота с пълни шепи, а след още 10 си осигуряват и децага, даже. Вие цъкате по мижавите си пенсии и милеете за отминалото време. Вие сте губещите. Сори...
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешното поколение не обича да чете понеже бързо губи концентрация.
29
1
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Тъжна история и " картинки " сте вие от управляващата върхушка . Получавате ефектът на бумеранга . Всичко насочено срещу нас репресираните се върна при вашите отрочета . Сега си гледате саира другари и другарки - " деца на социализма " .
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С думи прости тоя кухар се опива да каже че всички трябва да станем проЦтти като подрастващите маллоумници иначе лошо ни се пишело?!?!Защо давате думата на такива дебилни индивиди веее?!?!
27
7
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Продължение.Цял живот ще бъдете нещастници,и играчи и престъпници на дребно. Мислите ,че като се татуирате сте много големи мъже или ,че сте страшни ли ?Смешни сте . Някой от вас работа не са хванали до сега .Други я карат на дребна ,,далавера" Това е поколението от 90-те .Консуматори
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дигитално поколение" ахахахахаахах маже по телефона като *** и дъртите го мислят за хакер, ех аборигени, жалки сте
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Так е професоре! Демократите след 1989 г ,подмениха историята ни! Младите вярват на Лъжите им до днес уви!-:(((
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има такива, които четат, както и такива, които не четат. Както е било винаги.
23
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Децата на демокрацията !Или така нареченото поколение Z-ет.Или Вайбър поколението .Родено и израснало през ,безвластното" време . 85-90 процента маргинализирано,с нисък морал без скрупули,израснало с чалга,без родители защото са били на гурбет,закърмено с алкохол и дрога
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6, A пък Horizon 2 също не е само убиване, там иматравестити, но пак казвам - каквато аудиторията на ГейСтейшън, такива и игрите им
21
14
 
3
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Хах, типичен бумър-мрънкач. За разлика от вашето "поколение", нашето има на разположение гигантски инструментариум за целенасочено и устойчиво възприемане на информацията, която е полезна и интересна. А не, като вашето поколение да си губя времето да изчета два сандъка с книги/учебници и после да осъзная, че 95% от информацията е непотребна.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6, The Last of Us 2 не е само убиване, там има и аналенсекс, но каквато аудиторията на ГейСтейшън, такива и игрите им
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18. А какво е запълване на време ?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До децивилизация 15. Тва е идеята.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Гутенберг изчезна и се яви интернета и сега всеки графоман пиши и драска, като основно преразказва вече известни истории! Та тия дето четат за четенето са хора без мозък! Да четеш книга, от която не научаваш нищо е губене на реме!