Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин

Германия е против да се удря по Русия с тяхно оръжие
27 май 2024 09:10, Петър Бойчев
238
Шолц попари Украйна, Киев не очакваше това от Берлин
Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, предаде ДПА.

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", заяви Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно поиска от съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.

Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" правителството на САЩ вече обмисля да разреши използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви по време на неотдавнашното си посещение в Киев, че Украйна сама трябва да реши дали да използва британски оръжия срещу позиции в Русия, цитира dir.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
18
 
4
 
! Отговори
Споко преди 3 месеца
Споко, Путин е агресор, а както вече и децата в родилния дом разбраха, агресорите винаги губят. Следователно по законите на научната логика Украйна ще победи.
104
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 109 "За Косово не искам и да чуя и широк регион около България" - аз му пиша на про'с'така какво правеха немците в Косово, той не го интересувало. Ми про'с'так си - ограничен и със слаб ум, при това тролещ. Плувай!
103
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 107 "Сайта го правят такъв неговите обитатели" Смях. Сайта го правят статиите, а не коментарите. Само живял през комунизма партиен секретар, който тогава лъжеше пролетариата, как всички били равни на българите опуващи врат в панелките със СКШтата, докато партийците запиваха със западни *** по луксозните резиденции на УБО и БКП, може да се опитва така нагло да лъже къде е властта и контрола. На такъв верно само не*грамотни могат да му повярват, то затова комунизма такива си отглеждаше.
102
0
 
6
 
! Отговори
Уж сте преди 3 месеца
Много умни,а избрахте тази женска физиономия да ви управлява държавата.От женска физиономия не чакай мъжки решения.
101
2
 
15
 
! Отговори
Петър преди 3 месеца
До Сата НАТО :Прав си ,победителите не ги сэдят.Време е Русия да сравни със Земята Украйна така като ФАЩ направи с Япония.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Обиждаш на публично място в медия което говори много за тебе като човек. " - Да! Смел! Борбен! Доблестен!
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов Ако се съди по това кой се опитва да манипулира фактите и се опитва да ВНУШАВА неверни неща, то ти ще си пръв в листата на въпросните. И се възползваш точно от това, което уж "храниш" за да се опиташ да ги накарат да гласуват за кремълските ви господари. Всъщност, любимия ти комунистически строй си ги ПРОИЗВЕЖДАШЕ тези, и то напълно ЦЕЛЕНАСОЧЕНО, защото такива са ПОСЛУШНИ. Партийните секретари знаеха как да се възползват от това, и като ти гледам подходите, си бил и ти такъв.
98
1
 
5
 
! Отговори
Някой до Христо преди 3 месеца
Живота е въртележка. Внимавай скоро моят проблем да не стане твой. Много летяха и много паднаха от колкото по-високо толкова повече боли, а шока за самочувствието няма да говорим..... Имаш още да учиш и то доста.
97
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По времето на Тодор Живков при комунизма нямахме тоалетна хартия и банани.
96
2
 
4
 
! Отговори
До 107 преди 3 месеца
Сайта го правят такъв неговите обитатели, а те са категорично приятели на Русия! Въпреки официалната пропаганда - статистика! Не мога тук да правя реклама, като да ви посоча приемлив за вас сайт, с подобни на вас обитатели, но вие сте грамотен евроатлантик и ще се справите!
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 108 Не позна, но виж ДРУГО е вярно: че 98.7% от БКП се пребоядисаха в "атлантици" и ПОДМЕНИХА демокрацията с ДеСекрация в полза на руските им господари - Радев, Борисов, Пеевски, Доган, Божков, Янев и други знайни и незнайни уж "европейци и натовци" на които им се подава петолъчката от джоба.
93
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 109 "Обиждаш на публично място" - проблемът, че истината за неграмотни про'с'таци боли си е твой.
92
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цялата "дилема" на войната в Украйна е - правото на Диктатора скрит зад ядрения си арсенал да убива, разкъсва, ограбва и нарушава Световния ред! Ако Света приеме това за норма, рано или късно ще стигнем до не повече от десетина държави които ще унищожават и поробват всичко около себе си с правото на по силния. Това ли бъдеще искаме за децата и внуците си? Този ли Свят - изпълнен с болка и насилие? Кутията на Пандора вече е отворена от един Диктатор!
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евро овцете пак ще бъдат излъгани и изпратени в чудовищна касапница на изток да наказват и да превземат руснаците. Розовото самозалъгване е към края си. В края на 30те на миналия век е било същото. Всички са се престрували, че голяма война е невъзможна...до последния момент. Слушайте какво говорят т.нар евро лидери.
90
0
 
4
 
! Отговори
Говедовъд преди 3 месеца
Има логика в опасенията на Шолци,представета си РФ да предостави на Лудия Ким хиперзвук и му разреши да бомби Щатите!
89
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 100 "Как неодобрението към ,,политиките" на ЕК ..." - абе про'с'так неграмотен, Тиквата ТИ го каза два пъти, че гласуващите за евроинтеграция СА про'с'таци които само мачкане заслужават. Трети път ли трябва да ТИ го каже? Само неграмотен и некадърен про'с'так може да гласува за този ЕС и да се надява този ЕС да оправи нещо. Не критика към ЕК, а тотално разрушаване на този ЕС!
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 87 - Не и ако Гърция бъде унищожена :) ... Нации и народи изпезват постоянно в историята!!!
87
2
 
4
 
! Отговори
Някой към Христо преди 3 месеца
Вижда се от доста време вилнееш в този сайт с определен стил и насока. Обиждаш на публично място в медия което говори много за тебе като човек. За Косово не искам и да чуя и широк регион около България. Има хора колкото и пари и да имат си остават бедни умствено, духовно и грамотно. Други са ощетени във всякакъв сорт и ако някой им дава нещо и те не разбират значи трагедията е ясна и видима за всички, но куца умствения капацитет и духовен.
86
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
98,7% от българските атлантици са бивши членове на БКП, потомци и слуги на тоталитарната номенклатура! Завършили тук с предимство като деца на активни борци, повечето с академии в СССР! При военните този процент е още по висок, понеже някои от най изявените номенклатурници са изпращали децата си да завършат в Лондон, като Г. Кадиев, но при военните това тогава е било невъзможно, затова пълен %! А сега генерал Запрянов е натовец! Преди 40 г. - Ленинградец!