Десетокласниците едвам връзват тройка по математика

Изчисляването на лихва ги е затруднило най-много
26 юни 2024 12:04, Стела Стоянова
58
Десетокласниците едвам връзват тройка по математика
Снимка БГНЕС, архив

Десетокласниците едвам връзват тройка по математика.

Изчисляването на лихва ги е затруднило най-много на външното оценяване тази година, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при обявяването на резултатите по български език и математика.

49,4 точки е средният резултат по български език и литература тази година. Миналата година е бил 49,44. По математика тази година точките са 33,1, а миналата са били 34,5 от 100 възможни. Прагът за тройка е 30 точки.

Още по темата

50% от задачите и по двата предмета за първи път са с практическа насоченост. По български език и литература нито една задача не е била за възпроизвеждане, обясни министърът. Той уточни, че промяната е обявена още на 4 декември 2023 година.

Анализът на МОН показва, че над половината от учениците се затрудняват да определят мотив в изучаван художествен текст. Наблюдава се неуместна употреба на думи, чието лексикално значение не познават.

Промяната на форматите на изпитите ще продължи, а в процес от 4-5 години трябва да бъдат променени и учебните програми с цел учениците да придобият повече умения, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Образование
МОН публикува отговорите от НВО по математика в седми клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
3
 
! Отговори
Tенгри кан преди 4 дни
Лихвата е кражба! А, кражбата е еврейската народопсихология. От българите, евреи не става! Лихвата и лихварството са еврейското "копане с мотика"! Биттт - "коен", "коен", "коен";)))
26
1
 
7
 
! Отговори
До 24 и 29 преди 4 дни
Инженер съм. Работя от над 20 години. Учудвам се как се пазарят хората за 200 лева. В следващия момент лепачиге на бани взимат по 10000 лева и мрънкат, ме им е малко. Затова пътища, сгради и инфраструктура е в окаяно състояние!
25
2
 
3
 
! Отговори
за какво им е повече преди 4 дни
няма да им се налага да смятат много,тати носи,мама меси,ще ги научат да са патриоти и да крадат и готово малко математика,колкото да знеш колко милиарда ще си добавиш в сметката днес и нищо повече не ти трябва
24
1
 
7
 
! Отговори
к преди 4 дни
Ако до 16 г. не посещава училище, ще спрат деЦките. Затова, която ........ Е станала вече щастлива майка, в школото я водят в списъка на ученичките, за да не изгубят парите, дето следват ученика. С момчетата е още по-лесно. Дори да е станал вече горд ............Баща, пак го водят ученик, стига от време навреме да се мярка в двора на даскалото.
23
1
 
7
 
! Отговори
Я КАМЕЛАТА ЯКАМЕЛАРЯ преди 4 дни
И МЕН МЕ ЗАТРУДНЯВА ТОВА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ЛИХВАТА ОСОБЕНО С УСЛОВИЕТО НА ЗАДАЧАТА: "БАНКАТА ИМА ПРАВО ДА ПРОМЕНЯ С НЕЙНО РЕШЕНИЕ ЛИХВЕНИЯ ПРОЦЕНТ ПО СКЛЮЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА КРЕДИТ"!!!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 20 "сега всички трудни специалности в университетите с програмиране , математика и физика ще останат незаети" Така е. Аз се изненадах от ниския бал за тези специалности! Особено за физиката е падение! Никой не иска да учи! За инженери също. Всички се бутат в право, психология и архитектура. Там са високите балове. Съвсем скоро ще останем без квалифицирани кадри. Не искам да си представям каква ще е държавата ни след двадесетина години, когато и последните учили се пенсионират...
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако утре закрием образователната система аз съм убеден че никой няма да забележи. Не само това ами и държавата ще дръпне мощно напред и ще се вдигне БПВ-то защото голяма част от всички тези млади хора ще започнат да работят вместо да си губят времето безсмислените училища.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Deep Zone Да, ползваши са те за мaймyнка да забавляват зрителите, ама не си станал водещ в ТВ, нали? Е, няма и да станеш. А заплатите им са огромни за "работата", която вършат.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От децата ви нищо не става , искат мекото и лекото много пари , родителите купуват на 18годишни Be EM Ве -та , сега всички трудни специалности в университетите с програмиране , математика и физика ще мостанат незаети .. След време няма да има нищо , няма да има и хора които да учат децата и студентите.
18
1
 
5
 
! Отговори
ЛИХВАТА САМО С ЕЛКА преди 4 дни
СЛАГАШ ОСНОВАТА В ЕЛКАТА, УМНОЖАВАШ ПО ЛИХВАТА И НАТИСКАШ КОПЧЕТО
17
3
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 4 дни
Ми аз съм бил в куиз ТВ формат и съм бил отличник по математика, не пълно шест де, а 5.63 :)) Така че има и такива шоута, не са в прайм тайма обаче, а преди него :) Спечелих нелоша сума пари за половин час, отчасти с късмет, отчасти със знания :)
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това няма никакво значение! Важното е, че заплатите на учителите растат ,поне два пъти в годината!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да не говорим пък, че и тия, които измислят въпросите на матурите са функционално неграмотни и не умеят да се изразяват и съответно въпросите в повечето случаи са толкова некадърно написани, че децата трябва да гадаят какво е искал да каже списвачът преди да отговорят.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Че защо им е да учат?! Да сте видели отличничка по математика в телевизионен формат?! Ами победител в олимпиада по физика в шоу ?! Там местата са резервирани за нагли, прости и ограничени, защото те били интересни за хората
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не са виновни учениците ,а калинките които измислят задачите . Пример : със сигурност могат да бъдат измислени задачи ,които нито един от оценяващите няма да може да реши
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А, те им променили матурата в последния момент и се чудят що едвам връзват 3? :))) Още ли не са схванали, че всички учат за изпита, а не за знания? Сигурно са изненадани. Така е с хората, които не виждат какво става около тях - вечно са изненадани. Ама какво друго да се очаква от учениците, като тия матури им се вмениха като важни? Естествено, че ще учат така, че да се справят на изпита и естествено, че няма да им остане време да учат за знания! Какво можем да искаме от тях повече?
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 1Банковите служители не изчисляват ръчно лихвата.Така, че нищо чудно някой от тези неможещите след години да работи в банка.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До ХахахаИма много хора, които нямат спестени никакви пари.Вземе, че им се развали пералнята и няма, как да се ремонтира и е извън гаранция.За да си купят нова пералня ще си изтеглят един бърз кредит, за да станат нещата бързо и да не чакат за одобрение в някоя банка.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Разрешете боя с линията по главите, забранете смартфоните..... в училищата.
8
4
 
24
 
! Отговори
Супер! преди 4 дни
"Америка за България" си свърши работата! Закривай!