Мислехме, че ще умрем... 30 души пострадаха след турболенция

Този път инцидентът е станал на полет от Мадрид за Уругвай
2 юли 2024 10:55, Нели Христова
35
Мислехме, че ще умрем... 30 души пострадаха след турболенция
Снимка: Pichi Pastosa

Тридесет пътници бяха ранени, след като полет от Мадрид за Уругвай беше ударен от "силна турбуленция" и трябваше да направи аварийно кацане в Бразилия, съобщи испанската авиокомпания Air Europa в понеделник.

"Нашият полет UX045 за Монтевидео беше отклонен към летище Натал (в Бразилия) поради силна турбуленция", написаха от Air Europa в публикация в X. "Самолетът се приземи нормално и тези, които са получили различни видове наранявания, вече се лекуват.“

Самолетът, ударен от турбуленцията, е Boeing 787-9 Dreamliner, според уебсайта за проследяване на полети FlightAware. Машината има капацитет да побере до 339 пътници.

"Изведнъж самолетът се дестабилизира и отиде в пикиране. Хората, които нямаха колани, се издигнаха във въздуха и се удариха в тавана. Те са с наранявания. Тези, които бяха с колани, не са пострадаха чак толкова много", каза един от пътниците, Максимилиано, пред Ройтерс.

Кадри, разпространени онлайн, показват как един от пътниците без колан е влязъл в багажното отделение и е трябвало да бъде спасен от там.

Друг пътник, Стеван, каза пред информационната агенция: "Има пътници с фрактури и наранявания по ръцете, лицата и краката. Има около 30 ранени. Чувството беше ужасно. Мислехме, че ще умрем там, но слава богу, това не се случи."

Испанската авиокомпания каза, че друг самолет е излетял по-късно в понеделник от Мадрид и е взел блокираните в Бразилия пътници, за да продължат пътуването си към Уругвай.

Air Europa добави, че всеки, който се нуждае от здравни грижи, се лекува на международното летище Натал в Бразилия.

Новината идва като последното развитие в поредица от лоша реклама за производителя на самолети Boeing.

Въпреки че досега няма доказателства, че нараняванията по време на полета на Air Europa са имали нещо общо с неизправност, Boeing наскоро се сблъска със серия от сигнали за нередности, според които има проблеми с безопасността в компанията.

Само миналата седмица информатор излезе с твърдението, че части от самолетите 787 Dreamliner на Boeing са били построени по опасен начин - потенциално водещо до "опустошителни последици". Предишен информатор, Сам Салехпур, инженер на Boeing, каза, че е открил и докладвал за подобни пропуски в самолети 787 и 777.

В продължение на почти две години, започвайки през 2021 г., FAA и Boeing спряха доставките на новите Dreamliners, докато проверяват пропуските. Boeing заяви, че е направил промени в производствения си процес и доставките в крайна сметка са възобновени.

Повече от дузина лица, подаващи сигнали, се обявиха срещу Boeing през последните години и броят им нарасна значително, след като тапата на вратата се откъсна от самолет 737 Max през януари точно след излитането, оставяйки зейнала дупка отстрани на самолета.

FAA е започнала множество разследвания срещу Boeing, а Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че може да повдигне наказателни обвинения срещу компанията заради продължаващите пропуски в качеството и безопасността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Образование
В България има суперструктура за целогодишен туризъм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
мак преди 1 ден
Явно думата турбуленция е една от най-трудните, в днеска.бг постоянно я пишат грешно.
32
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 ден
ТурбУленция
31
0
 
6
 
! Отговори
стюардеса преди 1 ден
На всеки полет повтаряме като луди "очакваме турболенция, останете с корани!" и винаги някой тарикат си мисли, че е страшно готин като си е разкопчал колана без да го видим. Колко трябва да си пр...ст за да си мислиш, че да си рискуваш здравето е геройство?! Аз и колегите сме с колани, пък вие, като сте готини, си трошете главите в тавана. Лошото е, че после ние пишем репорти, а иначе няма как да ми е жал за г...ци.
30
1
 
2
 
! Отговори
Boing lover преди 2 дни
Решението с Боинг няма да е в съда или любителите на конспирациите.Просто не летете с Боинг!Имам доста познати вече които при алтернатива летят с компании с Еърбъс'и.Да му мисли който има тяхни акции?!
29
0
 
1
 
! Отговори
Пепи Турбото преди 2 дни
Това с внезапното пикиране си е патент на Бойнг!След последните инциденти с турболенция летях няколко пъти на Щатите и Карибите и вече от съображения за сигурност при най-малкото разклащане ни принуждават да се копчаем и седим!По повод коментарите за турболенция-принципно вдигат самолета на височина,на която не летят,вероятно в по-високите слоеве на атмосферата не е толкова силна???Само цитирам факт.Случвало ми се е да летя над 40хF.Турболенцията ще е ежедневие вече
28
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 дни
Набърже станали на космонавти...
27
6
 
2
 
! Отговори
Бедняка просяк преди 2 дни
Аз на всяко качване на раян еър или уизз еър мисля че ще умра.При това без турболенция.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до8Фюзелаж и крила изработени от високотехнолигични сплави включващи полимер.Автопилот компленсиращ флуктациите.Па чети бе имаш нет. Или не можеш да четеш.То верно руската азбука е дошла от македонските земли нали так сказал ваш бог Вова?Нормално е да сте неграмотни.
25
4
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 дни
Смятай ква сума са платили Boeing за да го преквалифицират в турболенция!
24
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 дни
Май ша требва да сменям турбото...
23
0
 
0
 
! Отговори
май или юни преди 2 дни
До 15
22
1
 
0
 
! Отговори
май или юни преди 2 дни
До Анонимен. То май ти си прекалил с водката, за да драскаш такива коментари. Човек на трезв акъл не пише такива неща.
21
7
 
5
 
! Отговори
но защо? преди 2 дни
Но защо сте пътували? И то със самолет. Ако си бяхте седяли мирно там където сте, без да тръгвате на дълъг път, нямаше да имате никакви проблеми. Да би мирно седяло, не би чудо видяло! Аз като си седя у дома никакви турболенции не ме вълнуват и притесняват.
20
2
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 дни
Не съм чул дори някой пътник при турбуленция да излети от седалката си и да влезе в шкафчето отгоре! Как стават тия работи, бре?!!
19
0
 
10
 
! Отговори
9 преди 2 дни
вместо да ми търкате коментара си наемете редактор или просто списвачката да се научи да пише и да си поправи грешката..
18
3
 
2
 
! Отговори
Либерастия и Жендр преди 2 дни
само се Оплакват - аз в ква турболенция преди 10 години бях - задните ми части 90% от времето бяха във Въздуха и само колане ме държеше към Седалката - но нито някой се оплакваше, нито се пишеше! ама, чакай, те сега и от Грип се Страхуват и се Маскират в БиоЗащитно Облекло - да се Пазят!!
17
1
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 2 дни
Откъде разбра, че е най-сигурният?
16
2
 
3
 
! Отговори
до8 преди 2 дни
Я думай "технологията" за наляване на турбулентността каква е ? Сигурно е нанотехнология с изкуствен интелект?
15
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е възможно най-сигурният самолет създаван някога.Я кажете капейки сухойският суперджет който го хвалеха че с технологии от космосът бил правен как се блъсна в една малка планина която подло се беше направила невидима а и автопилотът бе прекалил с водката..
14
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
Напоследък и в небето природата ни наказва...