Бившият шеф на ЦРЧР Михаил Балабанов: Освободиха ме без право да дам становище

Той отговори на депутатката Кристина Петкова
20 авг 2024 14:08, Стела Стоянова
10
Бившият шеф на ЦРЧР Михаил Балабанов: Освободиха ме без право да дам становище
Снимка БГНЕС

Бившият директор на ЦРЧР Михаил Балабанов заяви, че информацията, предоставена от образователния министър за неговото освобождаване, е едностранчива и невярна.

Той изпрати до Dnes.bg своя отговор до депутатката Кристина Петкова от ПП, задала въпрос на министър Галин Цоков, свързан с неговото освобождаване. В него по няколко пункта Балабанов оборва твърденията на образователния министър, че при програмата "Еразъм +" има съмнения за конфликт на интереси, корупция и субективно оценяване, констатирани в одитен доклад. "Освободиха ме без право да дам становище", посочва Балабанов. Той твърди, че на проверяващите е предоставен отговор в размер на 100 страници от страна на ЦРЧР, които очевидно не са били взети под внимание.

Балабанов посочва също, че на базата на неговата реакция служебният премиер Димитър Главчев е възложил проверка на Главния инспекторат на МС, която тече в момента.

Малко по-рано от отговора на министър Цоков до Кристина Петкова стана ясно, че МОН е сезирал компетентните органи на база одитния доклад.

Още по темата
Ето целия отговор на Балабанов без редакторска намеса:

Уважаема г-жо Петкова,  

Запознах се с отговор на министъра на образованието и науката г-н Галин Цоков по повод Ваше парламентарно питане и в качеството ми на пряко  засегнат от невярната и едностранчиво поднесена информация, която Ви е представена, бих искал да ви запозная със следните обструкции, разяснения и допълнения:

1. „Относно одитен ангажимент за консултиране по сигнал относно програма „Еразъм+“, съгласно писмо с вх. № 03-238/14.05.2021 г. От ИА ОСЕС“, Ви информирам, че проверяваният период и направените констатации са за времето  преди моето назначаване. За съответните цитирани констатации и препоръки са предприети мерки под мое ръководство и нямаме повече препоръки в тази насока. Считам, че цитираният доклад и съответните препоръки, които са изпълнени, са включени умишлено, с цел подвеждане на народните представители и представяне на ситуацията в невярна светлина, или поради незнание.

2. „Относно одитен ангажимент за консултиране с цел: проверка в ЦРЧР по писмо с вх. № 0207-60/04.04.2024 г. от дирекция АФКОС в МВР, по сигнал от Денислав Илиев, относно неодобрено за финансиране проектно предложение от 2023 г., във връзка с установен от оценителите недостатъчен оперативен капацитет“ бих искал да Ви информирам за следното:
- Г-н Денислав Илиев се жалва до всички възможни институции, включително ЕК, ОСЕС, МОН и накрая в МВР. Отговорили сме на всички. Също така Ви информирам, че отговорът на г-н Илиев, изискан от нас от МОН, дирекция „Международно сътрудничество“ и лично от директора на дирекцията Веселина Ганева и предаден и в срок от ЦРЧР, НЕ Е бил изпратен на ищеца, неизвестно защо. В резултат на това, г-н Илиев е подал жалба и в АФКОС. След получаване на този сигнал в МОН е образувана и съответната одитна проверка за КОНСУЛТАЦИЯ. На същия господин и неговият проект е била направена втора оценка от втора двойка оценители, които са потвърдили като цяло оценката на първите оценители. Отговорът от ЕК беше в същият контекст.
- Всички изисквания, разписани във „вътрешната“ процедура за селекция и договориране относно оценката на оперативния капацитет са разписани подробно в ръководството за кандидатстване за бенефициерите, достъпно на електронните страници на ЦРЧР, както и са реферирани в поканите за кандидатстване.
- На 27.05.2024 г. е изпратен одитен план за изпълнение на препоръките, които са със срок до 01.07.2024 г. и са изпълнени и представени в срок.
Във връзка с направеното внушение, че поради „големите нарушения“, едното от които за предишен период и предишен изпълнителен директор, е извършен последният одитен ангажимент за цялостната дейност на ЦРЧР под мое ръководство, искам да ви информирам, че ОДИТНАТА ДЕЙНОСТ, КАКТО И ВСИЧКИ ПРЕДШНИ ОДИТИ/КОНСУЛТАЦИИ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ В АБСОЛЮТЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, ТЪЙ КАТО ОДИТИТЕ СА ОСЪЩЕСТВЕНИ ОТ РЪКОВОДИТЕЛЯ НА „ЗВЕНОТО ЗА ВЪТРЕШЕН ОДИТ“ НА МОН – ГРОЗДЕНКА ПЕТКОВА, КОЯТО Е МАЙКА НА СЛУЖИТЕЛКАТА ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ОТДЕЛ „ФИНАНСИРАНЕ НА ПРРОЕКТИ“ В ДИРЕКЦИЯ „СЕЛЕКЦИЯ, ДОГОВОРИРАНЕ И ОТЧИТАНЕ“ -МАРИЯ ПЕТКОВА. В допълнение, този одитен доклад не е първият на въпросната служителка на МОН, който предизвиква обосновани съмнения за поръчкова дейност.

3. „Относно одитен ангажимент за даване на увереност с цел: оценка за съответствието на дейността на ЦРЧР с нормативните и вътрешни актове, правила, процедури и договори за периода от 01.01.2021 г. До 30.04.2024 г.“, Ви информирам за няколко общи постановки:
- Всички процедури и вътрешни актове са проверявани многократно : всяка година от ИА ОСЕС, в качеството си на независим наш одитен орган, определен с постановление на МС, а също така и от ЕК, която през 2022/2023 г. след мониторингово посещение възстанови цялостната акредитация на НА, която беше отнета по време на предишни ръководства на ЦРЧР.  За тези периоди действително са установени нередности и впоследствие са възстановени на ЕК над 3 милиона лева отстрана на МОН и ЦРЧР.  Непонятно е защо в отговора си до вас министър Цоков цитира само и единствено одитите на пряко подчиненото му звено за вътрешен одит. Прелюбопитно е защо те тотално се разминават с оценката за дейността ни за последните 3 години от ОСЕС и ЕК!
- В никой нормативен за програмите документ – Ръководство за кандидатстване, Ръководство за Националните агенции, Ръководство за оценка на проектните предложения, договори и други, издадени от ЕК няма изискване колко години не трябва да се участва в оценителни комисии, ако се познаваш с някого . Прилаганата практика в ИА ОСЕС е 1 година. В случая с одитния доклад, което още веднъж доказва, че е манипулативен и тенденциозен, годините са повече от 3. В предварителния доклад е записано, че се предполага „условна“ свързаност на двама служители, каквото и да означава това понятие, а в отговорът до вас министърът я нарича “ установена”.
- По информация от бившите ми  колеги, никой в ЦРЧР освен новия директор не е виждал окончателния одитен доклад. Той не е сканиран и в деловодната система, което също считам за нередност.
- Нароченият за председател на Селекционна комисия началник-отдел, не е такъв, тъй като по изискванията на програмата не може да бъде такъв, поради задължението за “Segregation of duties”. Явно проверяващите не са се запознали с процедурата за селекция и договориране, както и с нормативните  документи от ЕК, вероятно поради припряност. Селекционната комисия е съставена от експерти от друга  дирекция в центъра.

    Разпределението на проектите към външните оценители се извършва чрез електронната платформа на ЕК, в публично заседание и се излъчва онлайн. Това за пръв път беше въведено по време на моето управление. Предишната порочна практика е била да се разпределят от трима служители в пряка йерархична връзка един с друг в стаичка и чрез „ръчно“ теглене от купа. В този процес, като началник- отдел е участвал и сегашният изпълнителен директор - Николай Симонов Спасов. Явно препоръката да се подобри неравномерното разпределение цели връщане на старата система на разпределение и нагласяване на проекти по оценители!
  

По отношение на твърдението, че част от оценителите не са участвали в оценителния процес- абсолютно невярно, от 130 човека в оценяването не са участвали едва 4, които са били канени, като някои от тях са участвали в оценяване на крайни отчети на проекти

- Съществуват ограничения за оценителите и тяхното участие, ако имат проекти и за целта е назначена  специална комисия за оценка на риска на оценителите, която извършва съответната проверка и излиза с протокол преди всеки кръг на оценяване. Съобразявали сме се изрично с нейните заключения.

    Няма свободна позиция за заемане в отдел „Отчитане“, а проведеният конкурс за бройка външен сътрудник в отдел „Финансиране на проекти“ не доведе до успешен кандидат. Явно проверяващите не са прочели материалите, които са им предоставени.

За цитираната обществена поръчка за провеждане на събития - абсолютно непонятно ми е как сме дали предимство на участник, при положение че изискванията са еднакви за всички участници. Фактите след сключване на договора обаче показват, че нивото на услугата е съвсем различно и вече нямаме оплаквания от чуждестранните участници в събитията, което беше голям проблем при предходния изпълнител.
  

Бях освободен от министъра от заеманата от мен позиция след издаването на предварителния доклад, без да ми се даде никаква възможност да дам становище и възразя преди доклада да стане окончателен. Уверенията бяха, че ще имам това си право. Считам това за преднамерено и нередно. На позицията ми е назначен човек в условията на несъвместимост, тъй като по това време е бил и държавен служител и собственик на фирма.
  

На проверяващите е било  предоставено възражение  от страна на ЦРЧР по предварителния доклад, което получих от колеги и прилагам тук, както и приложения повече от 100 страници, които очевидно от отговорите на министъра, не са взети под внимание от одиторите при изготвяне на окончателния доклад
  

За всичко гореописано на база мой сигнал и реакция от гражданското общество, министър- председателят г-н Димитър Главчев възложи проверка на Главния инспекторат на Министерски съвет, която тече и в момента.

Надявам се описаното от мен  ми ще даде необходимата яснота и истинност на Вашето питане и ще ви е полезен, в случай че решите да продължите да работите по темата. Оставам на разположение, в случай, че има нужда от допълнителна информация или разяснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Образование
Одит на МОН откри корупция и конфликт на интереси по програма "Еразъм +"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мишко Балабанов се провали в личния бизнес и реши, че държавна хранилка с възможност за присвояване на европейски средства, е единствената му алтернатива за оцеляване. Затова толкова много "плаче" в дългото писмо.
9
1
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
Всъщност едно активно мероприятие срещу Балабанов за превземане на центъра и връщане на старите практики на разпределяне на проектите на тъмно от един бивш министър, на когото сегашния е просто пионка!
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много нагли такива. Взимат по 2000+ лв. заплати и пак скачат като ужилени когато ги махнат от хранилката.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кучето се разлая, кервана го прегази. Боко ше си го премести, ПееФски е зает да цвърчи пред псевдо журналисти. Избори идат а още не е ясно на кой ще помага вътрешното. Българина разбира се пак няма да гласува ама това не е важното.
6
2
 
9
 
! Отговори
Подиграват се с нас преди 3 седмици
Прочетох писмото на Балабанов и разбрах едно - същата шуробаджанащина като в БАН. Тази, която осъществява одита била майка на служителката-главен експерт на отдел "Финансиране на проекти".
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Могат ли всички министри на обрзованието и науката на РБ след 2000 година да кажат защо ЕС кръщава основна образователна програма на църковно лице, а в България хората масово, включително на най-високи длъжности не само нямат образованост в тази насока, а и нямат съзнание , че е необходимо и те да понаваксат, за да започнат да вдяват колко е важно И СЕГА за насоката, в която ни набутват.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Балабан да ходи да копа с мотиката на село - и Цоко джабата също :)))
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко от хората. ползвали по някакъв начин програмата, имат представа кой е този Еразъм???? И също: Има ли някой от Запад, който, използвайки тази програма, да е научили нещо добро за и от България и да го е разпространил на Запад?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЦРЧР означава Център за развитие на човешки ресурси. Тази институция е оторизирана не само от националните власти, но и от Европейската комисия и позицията на неин директор дава доста възможности.
1
2
 
7
 
! Отговори
голямо крадене падна преди 3 седмици
По тази програма -Еразъм потънаха милиони евра в джобовете на тези които ги разпределяха !!