Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година

Има голям недостиг на математици, химици и биолози, каза Янка Такева
2 сеп 2024 14:30, Анисия Иванова
159
Няма учители: 2500 пенсионери ще се върнат в училище тази година
Снимка: БГНЕС

Има голям недостиг на преподаватели математици, химици и биолози в системата на българското образование, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя обясни, че постоянно се търсят педагози от тези специалности, но и в университетите няма желаещи да ги завършат, защото са трудни и никой не иска да учи толкова много.

По тази причина около 2500 пенсионери отново ще се върнат в образователната система тази година, каза тя и уточни, че това е временно решение и скоро проблемът ще бъде още по-голям, като се очаква след две години да няма учители по математика.

Според нея кадровото обезпечаване в образованието трябва да се планира, като би могло студентите, искащи да следват математика, да бъдат освободени от такси за обучение в университетите. Другото важно е в министерството на образованието (МОН) да бъде разработена стратегия, защото държавата няма такава политика и върви по инерция, разчитайки на пенсионерите. Кадровото обезпечаване трябва да е трайно и стабилно, да не се люшкаме, коментира синдикалният лидер и допълни, че всяка година между 2800 и 3200 млади учители влизат в клас и трябва да има устойчивост, за да бъдат те задържани. „В общи линии ние успяхме в тези години да издигнем статуса на българския учител на по-високо ниво, да му създадем самочувствие, но ако искаме повече млади хора в системата трябва да увеличим заплатите, за да не изтичат кадрите в частния сектор“.

Средната възраст на педагозите към момента у нас е 52 години, като е намалена за последните шест години, когато е била 55 и това е положителен знак, посочи още Такева. Тя съобщи, че за 2025 година ще се иска ново увеличение на заплатите в системата, защото те са ниски за мъжете, а трябва да има баланс и професията да не е феминизирана. Синдикатът ще поиска минимум 15 процента увеличение на възнагражденията, за което са необходими 689 милиона лева допълнително и тези изчисления са изпратени в МОН и министерството на финансите и още от 15 септември т.г. започва преговор за бюджета за догодина, уточни Такева, цитирана от БТА.

Отново ще бъде повдигната и темата за увеличаване на учебната година, каза още Янка Такева във Варна. Според нея това е наложително, за да се преподаде всичко по учебната програма и да се затвърдят знанията. „Трябва да се промени отношението към историческата ни зависимост от откриването на учебната година на 15 септември и то да се състои със седмица по-рано. В края е трудно да се добавя време, защото е много горещо“, заяви синдикалистката и уточни, че пред МОН е поставен въпроса за осигуряване на климатици във всички учебни заведения.

По темата на форума за изкуствения интелект, Янка Такева коментира, че той вече се използва през най-различни програми в класната стая, служи за обогатяване на методите и това е изключително интересно за учениците. Прилага се по всички учебни предмети и е много подходящ за децата със специални потребности. Изкуственият интелект е нещо, без което българският учител вече не може, но ние разработихме правила за използването му, за да не доведе до понижаване на комуникативните и речеви умения на децата. На това се противодейства с акцентиране върху хуманитарните дисциплини и обогатяване на речевия запас.

Такева участва участва в четвъртия Международен образователен форум, организиран от Община Варна на тема изкуствен интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Образование
Добрият родител дава крила на детето си, за да отлети самостоятелно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
6
 
10
 
! Отговори
Aaaa преди 2 седмици
Не зная в кое училище скоро имаше обява учител по БЕЛ ...3000-4000 лв бруто. И като служим после и частните уроци, които не се отчитат никъде, а са много често наложителни..какво излиза???Хич не са зле, поне 1 месец отпуск лятото, а даже и повече, а през годината...никакви резултати не се търсят от труда им , да се види кой колко качествено преподава.
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от 106 до 100
104
1
 
9
 
! Отговори
Всичко е Онлайн преди 2 седмици
След време и пенсионери няма да има,всички ще минат на самоподготовка.Онлайн.
103
1
 
7
 
! Отговори
Щази преди 2 седмици
Да вкарват от Непал,Виетнам, Камбоджа, Индия.Те са евтина раб.ръка.
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 101 Кое не знам ве, скаааапаняко? Че тия на по 16-18 години масово влизат надрусани в класните стаи и че даскалите си затварят очите за това? Това ли не знам ве, скааапаняко? И че даскалите гледат да си пазят работното място,като си траят и да не изгонят наркоманче от час за да нямат проблеми? Това ли са им многото права на даскалите ве, скааапаняко? Това ли не знам ве, кеееелеш?
101
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един пенсионер може да работи много по-добре от един млад. Именно младите докараха ситуацията до там, да не знаят в пети клас таблицата за умножение и ние да си блъскаме после главите с тях. Защото философията на младите колеги е следната: "Абе какво си се задълбала толкова много? Карай ..ден да мине, друг да дойде и си трайкай! Вземай си заплатата и не се вживявай много.Нищо няма да промениш"! За това сме на това дередже.
100
0
 
13
 
! Отговори
Тая не е преди 2 седмици
на ред. 75 човека кандидатстваха за две места за занималня начално в училище Елин Пелин Пловдив преди десет дни.
99
0
 
7
 
! Отговори
Сиси преди 2 седмици
Никой учител не иска да работи под 2500-3000 лева заплата.Пенсиониран учител е готов да работи и под 1500 лева.
98
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те пенсионерите не са си ходили, за да се връщат! Джанъм, хайде да не си говорим глупости, защато млади хора, сега излезли от университета, седят без работа, но бабите на 70 + все още имат, видиш ли енергия, та да обучават, възпитават и контролират неконтролируемото.
97
1
 
15
 
! Отговори
Ради преди 2 седмици
2500 пенсионирани учители, но приятели на директорите ще се върнат да работят в училищата.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама най-напред ни изгониха, нали! А на редник Райън му пожелавам да стигне нашите години и да види как се живее с пенсия 800 лв. за 45 години трудов стаж...по 18 лв. за 1 година.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма НИЩО вече ..няма държава ,само територия,разберете всичко свърши тук,още едно поколение максимум и всичко ще се разпадне,липса на работници,крах на пенсионната система,спукване на имотния балон.и филма свършва
94
0
 
21
 
! Отговори
Мила преди 2 седмици
Измишльотина, нямало учители, вземали на работа пенсионери.Директорите вземат на работа учители пенсионери, които са им приятели.Примери колкото искате: учителка по математика родена 1952г., учителка по музика в детска градина родена 1954г., но яки приятелки на директора.Колко работоспособен може да бъде един пенсионер като учител.
93
3
 
7
 
! Отговори
Редник Райън преди 2 седмици
Работят за да си помагат на МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИИ.Има и нещо друго,човешкото око е ненаситно.Това се отнася за нас българите.Някой задължава ли ги да работят?
92
3
 
2
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 2 седмици
Ами сложете ИИ , нали искате технологии ве оли..френи.... и не ги развалят в училище, ***,яната напреднала технология ги разваля ....
91
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До учител пенс, учителят има права! Учениците в по-голямата си част са много интелигентни и свестни деца. Въпрос на умения от страна на учителя е децата да го слушат. Щом имате проблеми с дисциплината, то сте си виновен/а сам/а! И го казвам като човек, който преподава в училища и университети повече от 10 години! Стига мрънкахте за права! Имате всичко! Ама само некадърника врещи по цял ден за още!
90
0
 
7
 
! Отговори
Велински преди 2 седмици
Гледам и в аптеките фармацевти на по 80-90 години работят.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 86 Изгледай Маргарит и Маргарита. Знам че си го гледал/а. Там няма парични наказания. Директно те изхвърляха от училище и те пращаха в ТВУ. Сега пуберите във форума не знаят какво е ТВУ при бай Тошо.
88
3
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 2 седмици
Ще е добре като се върнат и да вкарат информация в програмата за златните години на социализъма, да знаят децата че е имало и по-хубави времена от сегашните!
87
2
 
1
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Бананажийти банани има ли?