Връщат оценка за поведение, униформи... А бригадите???

Освен това - и без GSM в час
30 апр 2008 09:03,
204
Връщат оценка за поведение, униформи... А бригадите???
"Може и да си отличник, но ако си и калпазинин, преставаш да си отличник". Снимка: БГНЕС

Използването на мобилни телефони в училище по време на час и официални събития ще бъде забранено.

Това съобщи образователният министър Даниел Вълчев пред вестник „24 часа“.

Подготвяла се също така нова система от мерки за затягане на дисциплината след поредицата случаи на насилие.

Сред тях – връщане на оценките за поведение и вътрешните училищни правила с ограничения за облеклото на децата.

Родители и учители заедно трябва да определят вечерен час и размера на джобните, смята още Вълчев.

„Облеклото  е социален ритуал. С него ние заявяваме определени неща – идентификация, принадлежност, отношение, дори протест.

И аз обичам да ходя с дънки, имам и едни скъсани, но не си позволявам да ходя на работа с тях“, споделя още министърът.

Той допълва, че е привърженик на въвеждането на униформи, въпреки че смята за правилно това да стане не по административен път, а с общо съгласие на ръководството на училището и родителите.

„Тази година всяко училище, което пожелае да въведе униформи, ще получи над 50 000 лева“, твърди още министърът.

По думите на Вълчев, елементарните правила на възпитанието изискват, когато човек е в учебен час /независимо в какво качество/, да е с изключен звук на телефона.

„Нямам никакво съмнение, че ползването на телефони в час, както и по време на каквото и да е официално училищно събитие, трябва да бъде забранено“, казва министърът и допълва:

„Често провеждам срещи с учители и директори и нерядко по това време им звънят телефоните. Ако не си се сетил да изключиш звука на телефона си, докато разговаряш с министъра, дали имаш навика да го изключиш в клас? Много се съмнявам“.

Вълчев коментира още, че е „за“ идеята оценката за поведение да бъде върната в употреба.

„Имаме нагласа с новия закон да бъде въведена оценка за поведение, но засега има дискусии какви да са последиците от тази оценка“, добавя той.

По въпроса имало две школи.

Едната смятала, че оценката за поведение може и трябва да влияе върху оценката за знания.

„Тоест, ако си пълен отличник, но имаш намалено поведение, защото си и пълен калпазанин, преставаш да си пълен отличник“, обяснява министърът.

По думите му, хубавото в случая било, че санкцията ще има предупредително-възспиращо действие.

Лошото пък било, че интелектът и знанието не винаги са свързани със спазването на определено поведение.

„Има и луди гении, но това не означава, че странностите в поведението им ги правят по-малко гениални“, заявява Вълчев.

Другата школа пък заставала зад идеята, че детето може да е пълен отличник, но с намалена оценка за поведение.

„Но ако намалената оценка за поведение е единствено нещо като порицание, бих се усъмнил в нейното въздействие“, завършва министърът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
0
 
! Отговори
007 преди 16 години
Аз лично не виждам какъв е смисъла учениците да си изключват телефоните при положение че на учителите редовно им звънят по време на час.На мен ми преподават някои учители на който телефоните им редовно звънят.
142
1
 
0
 
! Отговори
y4enik преди 16 години
ti 4uva6 li se kvo govoir6 a
141
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ползването на мобилните телефони по време на учебните часове ОТДАВНА Е ЗАБРАНЕНО!Справка - чл. 134, ал.2, т.8 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. По-бърза справка - стр. 16 в ученическата книжка.Министър...???
140
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Извинявайте, това странно същество на снимката прилича ли ви на министър? На мен ми прилича на най-обикновен ***.
139
1
 
0
 
! Отговори
mike преди 16 години
134 ти май си единствения който още живее в комунизма
138
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Крайно време е да се върнат униформите в училище. А също и да се забрани ползването на телефони първо от учителите по време на час. И за бригадите нямам нищо против. Още преди 80 години Ал.Стамболийски е приел закон за трудовата повинност. Да се възстанови! Малко обществено-полезен труд няма да е излишен за сегашната младеж.
137
1
 
0
 
! Отговори
pak ot Germania преди 16 години
prez 60-te i 70-te godimi, sega sme ELITA.Ot nashia klas ot 28 u4enika ot Angliiskata Gimanzia v Burgas, vsi4kizavarshicha uspeshno vishe obrazovanie i sega sa mnogo izvestni i dobrilekari, uristi, engin. i t.n. v BG i po sveta.I ne samo uniformi, a i na pri4eski,lasnati obuvki, izrjazani nokti - i na tova se darzeshe osobeno v na4alnoto u4ilishte, za da se sazdadat u decata navici za 4istota i prili4ie. NE GO SVARZVAM S KOMUNISMA IZOBSHTO, v BG e imalo uniformi i predi 9.9.1944. Vizdam ot snimki na roditelite mi ot tova vreme.
136
1
 
0
 
! Отговори
ot Germania преди 16 години
i dobro vazpitanie. Mnogo drugi darzavi (ne bili nikoga komunisti4eski) imat tradicijata da se nosjat uniformi kakto v u4ilishteto, taka i v kolezi, 4e i universiteti.
135
1
 
0
 
! Отговори
from abroad преди 16 години
countries have school uniforms
134
1
 
0
 
! Отговори
435 преди 16 години
КОМУНИЗМА СЕ ЗАВЪРНА - НЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЧИЦА!
133
1
 
0
 
! Отговори
ме преди 16 години
БРАВО Вълчев, най-накрая нещо умно! Аз не можах да се нарадвам на униформите си, нито на дисциплина в клас.....а сега е още по-голям ужас! Дано поне моите деца имат униформи, да бъдат дисциплинирани! Това е УЧИЛИЩЕ. Да учи не само на култура, а и на навици и дисциплина!УСПЕХ!
132
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Това са наистина комунистически мерки за повишаване на дисциплината в клас!Много от тези решения може да са обосновани, но като че ли господин министъра загърбва истинските причини за лошата дисциплина - а това е ниската мотивация от учениците да усвояват материала. Затова е необходимо наистина да се повишат критериите за изпитване - тестове всеки час, оценките не бива да се поставят субективно от учителите на базата на 2-3 изпитвания през срока, а на труда на ученика през цялото време! Да отпадне порочната практика да се узаконява задължителното средно образование за лентяйчетата, които идват само да отбиват номера в училище - ей такива търтейчета да изхвърчат завинаги от общественото образование и да търсят частни училища или да хващат лопатата и да бухат цял живот най-нископлатената работа!Същото важи и за университетите - нароените Вузове с ниво ПУЦ да престанат да тикат бъдещи ниско-подготвени специалисти, а да имат система за обективно изпитване и да продължават само тези, които заслужават. Така ще се спестят огромни средства за истинска наука в България, а в училищата ще остават само тези, които имат желание да учат!
131
1
 
0
 
! Отговори
Мима преди 16 години
Крайно време беше,то това вече не са ученици и ученички,ами да не казвам какви.Навремето учениците имаха респект,страх,самодисциплина,а сега,не знаят даже за какво ходят на училище.
130
1
 
0
 
! Отговори
Крали Марко преди 16 години
Еййййй този симпатяга Вълчев пак не се устиска и роди нова Глупост.... Браво!Юнак! Забранява джиесемите в час,обачене казвакаквосе случвастози,койтонаруши.....просто най голямото "наказание" в момента е дате преместят в друго училище....примернопребил си учителити си втвоето изанаказание отиваш вдруго даскало да продължишдараздаваш тупаници.Етотоваглупако Вълчев трябвада оправиш....да въведеш смисленииадекватни наказания.Разбра ли,илипак някъде сисесврялдачукаш някоячиновничка от министерството?
129
1
 
0
 
! Отговори
Gost преди 16 години
От доста време съм учител, но такова чудо като тази година не еимало.Вината за целия хаос вучилище идва отМОН и разбира се от оня небръснатия който за три години направи всичко възможно да се превърне във ВРАГ 1 на учителите. Колеги, крайно врме е да се разкара,докато не расипал ималкото останало!
128
1
 
0
 
! Отговори
нямам думи преди 16 години
Няма да коментирам цялата статия само за телефоните:"Използването на мобилни телефони в училище по време на час и официални събития ще бъде забранено."-Г-жо майка ми е катастрофирала и е на смъртно легло (да чукам на дърво) трябва да отида до болницата !-КАКВО !? Не може ти си в час и използваш телефон !? Дай си бележника...
127
1
 
0
 
! Отговори
да преди 16 години
В България винаги е живяло изостанало и феодално общество, което освен комунизъм, друго не е в състояние да постигне !
126
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За съжалене само хората, които са били в системата на образованието или още са там, разбират истинските проблеми.Не те са прокажени за обществото,вечно оплюти.Аз имам 3 години стаж и мисля с него да си остана.Бях до тук.Вълчев да си търси кадърни и млади учители от Виетнам или заир,все едно.Майка ми и баща ми не са се лишавали от елементарни неща в продължение на 5 години,за да ставам гувернантка (защото по време на стачката стана ясно,че родителите ни смятат за детегледачи);и не съм се блъскала 5 години,за да затъпавям покрай ***,с които ежедневно се сблъсквам."Какво от това,че Ботев е знаел,че отива да умре,и мен не ме е страх от смъртта""мисъл" на 17 годишна българка...
125
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Използването на мобилни телефони в училище по време на час и официални събития ще бъде забранено.-----да каже как ще се наказват нарушителитезащото в момента най-тежкото наказание е преместване в друго училище
124
1
 
0
 
! Отговори
Бивш Учител преди 16 години
Браво на 113!!!Сам не знаеш колко си прав!!!Целта е *** и *** нород,електорат, първосигнално гласуващ на 4 години....А държавата-кучета я яли!Имам 15 години стаж в системата и напуснах отвратен преди години.Всичко над помощник директор е назначено с нагласени конкурси, всички са партийно обвързани ,всички са бивши комсомолски кадри.А най-голямата глупост е мимималния брой ученици засъществуването на паралелките.По-рационално би било минимален брой ученици да се приемат в началото на курса на обучение, и да се продължи до края, като остане да се обучава само този, който наистина желае това.Тогава ще изчезнат 90% от проблемите с дисциплината .Делегираните бюджети също са пълна тъпотия.В училището, в което работех, се съкратиха миналата година на един път 22-*** човека, учители и обслужващ персонал.Съкратиха се кадърни хора, без "Връзки",гледащи си работата както трябва.Останаха протежетата на директора,които като правило не могат да изгонят куче от храсталака с кило шпек салам.Освем това, атмосферата след стачката е нетърпима.Бивши колеги ме срещат и споделят че не могат да се гледат вече един друг.С еда дума, това е министъра, който погреба и малкото кадърно , останало в образованието ни.