Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
0
 
1
 
! Отговори
друг преди 14 години
до до Kortes @499Вземат толкова малко(турците работници)че какви данъци от тях.търси българите(фирмаджиите, карат скъпите коли), те вземат парите! Работя в сроителството.
507
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има и дребни цървулчета.
506
0
 
1
 
! Отговори
do 502 преди 14 години
ave chovek cheti predi da rasish gluposti... za DPS glasuvaha poveche ot 600 000 i tova sa samo palnoletni imashi pravo na glas
505
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наш рейнджър си доведе жена от мисията. Горкичката, сума време ходи с един буквар да учи езика ни, докато получи българско гражданство, а тези сербези тука родени, но не разбирали. Е, питам ви, редно ли е човек (?) който не знае български, не иска да го знае и в съзнанието му родината му не е точно тук, а някъде другаде, да избира Български органи на властта.
504
0
 
1
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
499 - плащат си повярвай. Работят тежка работа - тютюн , строителство , земеделие. И ти трябва да знаеш не по зле от мен че държавата когато има за взимане си го взима!
503
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА МНОГО.НА ИЗБОРИТЕ В ПОБЕДА (ГР БУРГАС) ДО 12 ЧАСА НА ОБЕД БЯХА ГЛАСУВАЛИ 6 ЧОВЕКА,(ПОЗНАВАМ ЕДИН ОТ КОМИСИЯТА,ТОЙ МИ КАЗА).НАКРАЯ НА ДЕНЯ ИЗЛИЗАТ НЯКАКВИ ХИЛЯДИ ГЛАСОВЕ.АБЕ НЯМА ТАКОВА НЕЩО,ВСИЧКО Е ФАЛШИФИКАЦИЯ.
502
0
 
2
 
! Отговори
до Kortes преди 14 години
освен това турците в България не са много,около 300000 са.това 700-800-900 хил са преувеличени данни,които помагаха на доган да прави фалшификации с бюлетините.в България за ДПС гласуват към 400000 турци, над 130000 гласа идват от Турция.Сам си прави сметката колко ти е вярна статистиката...
501
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дай сега, като някой БГ мюсюлман стане световен и олимпийски шампион, както например Исмаил Абилов в миналото и други, щото е демократично и толерантно вместо българския химн и знаме да се развява друго знаме и друг химн. Всякой е първо БГ гражданин и след това някакъв друг и следва да бъде такъв в България, а не да се стреми от нея да прави нещо друго.
500
0
 
1
 
! Отговори
ох преди 14 години
до 495Извинявам се за примера.Не е в моя стил."нека само ***...", а после влиза целия.Така ще стане и с турците.
499
0
 
1
 
! Отговори
до Kortes преди 14 години
само да те питам нещо:ти виждал ли си някога турчин да плаща данъци ?аз познавам много турци (все пак едно време съм се занимавал със строителство).15 години не видях и един турчин да има договор,всичките работеха час-мак.
498
0
 
1
 
! Отговори
malen4o преди 14 години
golemi carvuli ima u foruma tuka, bog da vi pojivi ;)
497
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе да си кажа и ти си много прав.Да си чешем езиците ,но да има мир.А каквото и да говорим за ДПС не си позволиха да подпалят етническата искра.И Атака лае много,но българинът също е разумен.На никого не му трябват кървища,конфликти и др.простотии.Нека не се връзваме на политиците,а да си пием червеното винце и да живеем този наш така объркан живот,ама живот.Щото като умреш ква файда,че има новини на турски,а?
496
0
 
2
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
Защо отказваш да разбереш че сме в едно и също положение , ние сме тези които тези от горе разиграват. Помисли така , факт че има хора които не говорят официалният език, факт е че новините ги има, защо да ги спират те са 10 мин и ние си плащаме за това време имаме право колкото и ти - приеми го. Като се замисля има новини и за глухонеми , някой ден може да НИ изхарчат от бюджета още 20 милиона за да правят референдум за спирането им - вместо да ги използват за по-благородни цели.
495
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кога са тези новини на турски. Никога не съм попадал на тях. Какво ви пречат? Защо давате на Доган повод за свормиране на етнически протести? Това само, че мобилизира електората на ДПС, а страната няма да има никаква икономическа полза. Нека не вървим по пътя на Сърбия. Нека има етническа толератност. Може би има турци които живеят в отдалечени села, хващат само БНТ и не знаят български. Защо да не гледат новините по турски? Ще станете ли по-богати ако не ги гледат. Не. А вреди можем да имаме мн
494
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
верно ли кортес баба ти ги глида тези новини.Живея сред турци и никой не ги гледа, защо да лъжат?
493
0
 
1
 
! Отговори
до Кортес преди 14 години
Официалният език в България е българския. ако някой не си е направил труда да го научи, въпреки че е роден тук, проблемът си е негов. Освен това, турците в България изобщо не слушат тези псевдоновини на турски. Гледат си директно турските канали по сателита. Ние сме данъкоплатци, защо никой не ни попита съгласни ли сме парите ни да се дават за чуждоезични новини, а сега трябва да има дебати и референдуми дали да ги спрат. Ами както са ги въвели, така и да ги спрат!
492
0
 
2
 
! Отговори
Kortes преди 14 години
Всъщност тези данни ги копирах от другаде, но това е моето мнение . Бях горд че десет минути баба ми може да гледа новини , вярно е аз не чувствам нужда да ги гледам но това са само 10 мин , ако знаете как ме радват. И не разбирайте Доган = турците в БГ . Той е само един политик и е като Костов или Станишев или всеки друг който мисли единствено за себе си. А който успее да предтврати спирането на новините ще обере положителни дивиденти от най сплотения електорат.
491
0
 
1
 
! Отговори
491 преди 14 години
Не че аз пък имам.Просто си изказвам мнението иначе по това време изобщо не съм си у нас и логично да не гледам и тв особено пък канал1-девета глуха за съжаление.
490
0
 
1
 
! Отговори
485 до 488 преди 14 години
Аз съм българин, бре! Аз не ги гледам, не им разбирам езика и не ми и пречат. Нямам комплекси за избиване.
489
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре ,че е компа да изпускаме парата,че иначе лошо.Ама пък тия новини ги натресоха без никакви предпоставки преди години.Кои бяха тогава на власт не помня вече,ама явно са правили метанни на Доганчо.