Кризата си тръгвала през 2012-а...

Борисов предлага данък "лукс"
21 мар 2010 15:32,
879
Кризата си тръгвала през 2012-а...
Снимка: БГНЕС

Данък "Лукс" и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерки, които правителството обсъжда на работно заседание в неделя.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Над 48 мерки са разгледани от правителството, синдикатите и работодателите, като по голяма част от тях има пълно съгласие, посочи премиерът.

Мерките ще бъдат обявени официално в средата на следващата седмица.

Според прогнозите на управляващите, цитирани от БТА, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г.

Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.

Правителството няма да променя плоския данък. 

Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите.

"Пипаме" само големите заплати и имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта, каза министър-председателят.

Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите.

Борисов обясни, че данък "Лукс" ще бъде налаган само за определен вид имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 куб. см. обем на двигателя; жилища с площ над 250 кв.м.; частни самолети; яхти.

Ще бъде въведен и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева, каза премиерът.

Сред другите мерки, приети от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е да се наложи таван на заплатите на държавните служители.

Считам, че заплатата на премиера трябва да бъде таван за възнагражденията на служителите в държавната администрация, каза Борисов.

Още по темата

По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец.

Премиерът заяви още, че ще даде на прокурор 150 договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, които не са осигурени със средства в Закона за държавния бюджет.

Той определи тези пари като скрит от предишното правителство дефицит.

Като пример той даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството със сключени договори за над 302 млн. лева, а в Министерството на отбраната договорите са за 644 млн. лева.

Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, заяви още Борисов

След пресконференцията в Министерския съвет Борисов отпътува на официално посещение в  Катар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


879
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
692
1
 
19
 
! Отговори
Колт преди 14 години
То истерията на пожарникаря вече става досадна. Вече кви ли глупости не избълва, но защо не дава отговор на най-важния въпрос: За какво е това пълнене на бюджета след като очевидно тези пари няма да бъдат за пенсии, здравеопазване и образование? Явно обръчите са доста недоволни от кризата и се търси начин да бъдат компенсирани.
691
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ама тебе пак са те пуснали от 4-ти километър.
690
1
 
8
 
! Отговори
az преди 14 години
Виж как започваш да разбираш. Комунистът партията си мени, но манталитета никога.
689
0
 
10
 
! Отговори
зъл преди 14 години
Сигурно е забравил да уточни, че това е на годишна база, ама то от пожарникар какво друго да очакваш. Иначе супермерки! Вече с нетърпение очаквам следващите предложения, свързани с национализацията и възстановяване на чл. 1 от Конст. на Т. Живков. Странно ми е само ще поеме ли някой отговорност след като тази държава банкрутира след няколко месеца или пак ще си дадът бонуси за добре свършена работа?
688
1
 
14
 
! Отговори
ники преди 14 години
Нека да се разберем... аз съм теглил кредит и с тези пари си построих къща на село от 400 кв.м.. Сега моят данък автоматично ще скочи защото аз съм богат има имот над 250 кв.м. А този мои колега който не построи нищо в живота си и не се е лишавал от нищо - ходи и си приска парите в чужбина ... той не е богат/ защото профука парите и не построи нищо/ и на него няма да има голям данък! Не съм уверен че това е справедливо.
687
0
 
7
 
! Отговори
321 преди 14 години
ТОВА С 2012 С КАКВО ГО СВЪРЗВА - С КРАЯ НА МАНДАТА ИМ ЛИ ИЛИ С ПРЕДСКАЗАНИЕТО ЗА КРАЯ НА СВЕТА?МОЖЕ БИ С ВТОРОТО ТОЙ НАЛИ ТАКА КАЗВА АЗ ЩЕ СИ ОТИДА АМА И ВИЕ ЩЕ СТЕ ЗЛЕ!нЯМА ДИЛЕМИ НЯМА И МИСЪЛ В ДЕЙСТВИЯТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ!А И КАКВИ СА ТИЯ ЗАПЛАТИ КОИТО ЦИТИРА НАЛИ ПРОТЕСТИРАХА И БЕШЕ СЪГЛАСЕН НАС ДА ДЕРЕ С ОСИГОРОВКИ ЗА ДА ИМ ДАДЕ НА ТЯХ БЕДНИТЕ?
686
1
 
10
 
! Отговори
Балин преди 14 години
"По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец." Моля? кой са тия болници? Има някъде там нещо? Що за глупости? Да говори с факти! "Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов."Никой не ви е поставял в капан, сами се насадихте в него с "умелата" финансова политика на Дянчо. Оправданията е хубаво да ги изключите вече от речника ви г-н премиер и да спрете на говорите наизуст.
685
1
 
9
 
! Отговори
Investitor преди 14 години
TO 2012 NIAMA DA OSTANA ZIVI BULGARI....BLAGODARIA NA TOZI PROVITELSVO, POLONINA TA 6TE ZAMINA ,,,TO NEVETO I DRUGITE 6TE IMIGRIRA....
684
4
 
22
 
! Отговори
милчо преди 14 години
Мисля, че това правителство ще си тръгне преди кризата, ако продължава дянковщината.
683
2
 
18
 
! Отговори
Увеличение преди 14 години
Тази графа лукс няма да се стовари на богатите, защото фирмените имоти и коли се водят разходи. Поредният сатър на гърба на бедния се готви. Щом посегнаха на майките си вадете извода какво ни чака. Тепърва ще плащаме енергийните интереси на другарите от ГЕРБ. Вече са в минус 8 милиарда,Сенека е писал, не е важно колко са господарите, робството е едно.
682
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мене ми е интересно тази година ще има ли 12 та заплата и пенсия в България.
681
3
 
16
 
! Отговори
Увеличение преди 14 години
Усещам ново увеличение на данък сграда и смет. Да си спомняте, че като беше кмет увеличи 100% цените на билетите, данък сграда и смет. Нищо че няма завод за ***, сега като ви вдигнат цената за балиране и като ви сложат лукс за алуминиева дограма ще се втрещите, нищо че имота остарява и улиците са в трагично състояние. Тези ще ни върнат в 19 век. Номера е да не може да си плащате данъците и да живеете под наем.
680
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да разбера защо всичко трябва да се облича в някаква идиотска митология - някакви лоши комунисти, триглава ламя...турци, които ще ни завладеят...Дрън - дрън. Защо никой не излезе и честно не каже: "Вижте, досега печелехте вие, сега искам да попечеля аз и моите авери." Всеки, който казва - "Трябва да се помогне на това правителство" се надява то да му помогне да гепи или да заработи повече кинти. ОК. Само не ни правете на ***.
679
1
 
20
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Абе, никое правителство досега не си е позволявало да провежда държавен рекет. "Ако се съгласите да ви платим 90 % от парите, които държавата ви дължи, ще ви ги платим веднага. Ако не - догодина!" Това било правителство, което се борело за добри условия на бизнеса...Вятър и мъгла. Искат целият бизнес в България да фалира и после те да монополизират със собствените си фирми всичко. Който още харесва ГЕРБ явно си точи зъбите да вземе нашите фирми, да ограби нашия труд!!!!
678
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tova e nai smotanoto pravitelstvo
677
1
 
10
 
! Отговори
Тути преди 14 години
До 728 Супер, ако знаеш колко си прав. Те това искат сигурно да ни изволнят, за дето не работим и да си сложат на наше място геребери. Честно, плача вече, дано това ги утеши и зарадва.
676
13
 
5
 
! Отговори
Маргините преди 14 години
И другарите с червени и турско-сини дупенца стават нервни... Работата замириса на Централен Софийски...
675
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-доброто правителство е тихото правителство .Това сегашното ни подлуди от екшани и разнопосочни послания , за това спряхме да работим .Не знем с какви сънища ще се събудят управляващите за да си направим сметка как да планираме бизнеса си. В най развитите икономики се управлява тихо с ясни правила и здрав контрол.Хората живеят спокойно и за това работата им спори .Тук сега е просто лудница !
674
1
 
7
 
! Отговори
duch преди 14 години
стига си писал глупости , живея в еспаниа , чушките и доматите са по евтини от бг . да неби заплатитети им да са малки , и нафтата е по скъпа от бг, а бг може да прозвежда трактори , ама некой трябва да работи все пак.
673
2
 
2
 
! Отговори
радикален преди 14 години
ако ще лягате поне и аз да си лягам

Спонсорирани публикации