Кризата си тръгвала през 2012-а...

Борисов предлага данък "лукс"
21 мар 2010 15:32,
879
Кризата си тръгвала през 2012-а...
Снимка: БГНЕС

Данък "Лукс" и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерки, които правителството обсъжда на работно заседание в неделя.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Над 48 мерки са разгледани от правителството, синдикатите и работодателите, като по голяма част от тях има пълно съгласие, посочи премиерът.

Мерките ще бъдат обявени официално в средата на следващата седмица.

Според прогнозите на управляващите, цитирани от БТА, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г.

Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.

Правителството няма да променя плоския данък. 

Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите.

"Пипаме" само големите заплати и имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта, каза министър-председателят.

Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите.

Борисов обясни, че данък "Лукс" ще бъде налаган само за определен вид имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 куб. см. обем на двигателя; жилища с площ над 250 кв.м.; частни самолети; яхти.

Ще бъде въведен и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева, каза премиерът.

Сред другите мерки, приети от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е да се наложи таван на заплатите на държавните служители.

Считам, че заплатата на премиера трябва да бъде таван за възнагражденията на служителите в държавната администрация, каза Борисов.

Още по темата

По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец.

Премиерът заяви още, че ще даде на прокурор 150 договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, които не са осигурени със средства в Закона за държавния бюджет.

Той определи тези пари като скрит от предишното правителство дефицит.

Като пример той даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството със сключени договори за над 302 млн. лева, а в Министерството на отбраната договорите са за 644 млн. лева.

Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, заяви още Борисов

След пресконференцията в Министерския съвет Борисов отпътува на официално посещение в  Катар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


879
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
672
1
 
2
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Ами отговарям на човека... Ти какво си?
671
4
 
3
 
! Отговори
doMytrisof преди 14 години
мутрисов само да не те набара борисов--жална ти мутрородица ---ваи ваи ваи
670
2
 
10
 
! Отговори
До RUS T преди 14 години
Абе, боецо, с кой по-точно комунизъм ще се бориш на улицата ? С псевдокомунистите от БСП ? С бившите членове на БКП и партийни секретари от ГЕРБ? С баш лидера на ГЕРБ, редови член на БКП до 1991 г. ??? Срещу нещастните пенсии, синодални старци, от автентичната партия на комунистите в България ??? Аре, уточнявай, щото няма нищо по-обезсмислено в българската политика от понятието "комунисти" !!! Струваш ми се малко лека кавалерия, пич. Заради такива като тебе капиталисти от всякакви цветове не е
669
1
 
2
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Е благодаря :)
668
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Разбира се, че няма да си сам, споко.
667
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1. Бъркаш политиката с проституцията2. Нямаш достатъчно мозък да сметнеш коя посока на завъртане е правилната. Много насериозно се взимаш.
666
3
 
6
 
! Отговори
мутрисОФФ преди 14 години
абе къф каратист е тая карикатура мутрисов бе пълен *** да го духна ще падне безмозъчния му тъпир с тапир бръснат
665
3
 
4
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Ама как да се въртиш, като си подписал договори с НАТО и ЕУ? Не мислиш ли, че ще стане гражданска война? Аз например бих излязал да воювам срещу комунизма (и срещу теб) и мисля че няма да съм сам...
664
0
 
2
 
! Отговори
Дякона преди 14 години
Политиката е наука за това кога и как да се завъртиш натам,накъдето в момента има полза държавата и народа ти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Примери в световен мащаб има колкото искате и в миналото и в наши дни!!!!!!!
663
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хехе :)) Не разбрах, какво да и наблюдава на инфлацията? Каква трябва да бъде, голяма или малка? Щото тя сега си е в норма май? А какво става със заплатите ако не се увеличи БВП?
662
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Остава да обясниш какво трябва да направим, за да ни заобичат руснаците?
661
5
 
4
 
! Отговори
коко преди 14 години
Бойко ако иска да управлява и занапред да:1. Разтури валутния борд;2. Бнб да девалвира лева като печата пари и изтегля пари като стриктно наблюдава инфлацията;3. Да се задължат всички държавни ведомства и органи да купуват само бстоки и материали българско производство/когато е възможно/;4. Да се увеличават заплатите пропорционално на увеличението на бвп;5. Да се създадат условия така че българските граждани да се чустват равни пред закона, данъчната система/не на плоския данък!/ и сигурни.
660
1
 
4
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Добре бе човек, ама как да стане на практика?
659
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да, нали? Познах, че идеята е да си завъртим ГЗ на Изток. Умник си, няма що.
658
3
 
3
 
! Отговори
Дякона преди 14 години
Решението е едно............България без Русия и Изтока няма да мине!!!!!!!!!!!Остави остарелите идеологеми и погледни чисто икономическите закономерности и геополитическите зависимости на България!Света пак се променя и ние пак сме на погрешната страна........за сега!
657
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Понеже в моята кутия има достатъчно вещество, ще ти кажа, че вече не сме заради идиотското управление на комунистите, които унищожиха частната собственост в селското стопанство. Никой нормален човек няма да работи на чужда земя ДОБРОВОЛНО, запиши си го някъде. Или трябва да им плащаш луди пари, от което продукцията става абсолютно неконкурентноспособна. Навремето имаше някакви старци и баби, които бачкаха тая работа от безисходица, но... измряха. Когато умре гостоприемника, умира и паразита.
656
0
 
3
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Предният пост е до теб разбира се.
655
1
 
2
 
! Отговори
Rust преди 14 години
Дори и да излезе подобна мярка, ти как реши, че всичко ще се продава на безценица??? Пак демагогстваш, май?!?
654
6
 
2
 
! Отговори
Чебурашко преди 14 години
Юдео-марксизмът повлия деградивно върху българския народ и затова сега сме толкова разединени. Проповядваната от него доктрина бе една на инвидиуализъм, бездуховност и материализъм. Преди 9-ти българите са били истински народ, следващ свои общи цели. Сега нямаме общи цели, всеки гледа да спасява себе си. Това се отразява и в културата ни, и в икономическото ни развитие.
653
1
 
2
 
! Отговори
Дякона преди 14 години
Е това исках да чуя от промит,консуматорски мозък като твоя-"Били сме....."!!!А защо не сме ти го оставям за домашно и да го научиш наизуст ,че ще дойде ден и ще ти потрябва,ако до тогава ти е останало сиво вещество в черепната потребителска кутия!Лека нощ.

Спонсорирани публикации