Тръгва издаването на новите паспорти с биометрия

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути
29 мар 2010 09:46,
50
Тръгва издаването на новите паспорти с биометрия
Снимка: Булфото

Започва издаването на новите документи за самоличност. Биометричните гишета за обработка на личните данни вече са инсталирани, съобщиха от МВР.

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, на който се обработва заявлението.

Още по темата

При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна писалка на определен за това малък екран.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева.

Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 14 години
Преди 1 час се върнах от КАТ-Соф. за преиздаване на шоф. книжка, където пипаха хора всичко ставаше за 1-2 мин., обаче машината която издаваше номера за снимане - които уж трябва да махнат опашките!!!, не издаваше номера и или пускаше по час на лъжичка, защото се прецаквала системата. Като зачаках за номерче от 13:00 до 15:30! Накои чакаха от 11:00, но периодично минаваха служители на КАТ които обясняваха че никой няма шанс и наплашиха 2/3 от хората. Накрая се оказа че номерата са дублирани. :)
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нищо не трябва да се сменява щом сте ги сменили скоро важи датата на валидност!!!!!!
48
0
 
4
 
! Отговори
Павката преди 14 години
Благодаря на всички,отговорили ми на въпроса...,ама нали уж за 10 минути,а то чета имало чакащи по 5 часа....тия хора,болнични ли да си взимат,неплатен ден ли.Сутринта отидох,изпуших 1 цигара на опашката,която беше форум за всичко и си тръгнах....,ще изчакам отпуската си,да си се редя безроблемно...
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди половин година си смених всичко - лична карта, шоф.книжка, международен паспорт и ся пак... Дайте ся да сложим и биометрични данни в регистрационния номер на колата, че да изцоцкате пак пари... Все пак бат Бойко кат неможе да си вземе парите от "Тройната коалиция" да ги вземе от нас. У нас пари бол, с лопата да ги ринеш...
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мисля,че е точно така
45
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 14 години
А после се ходи да се преиздават и другите документи нали така???
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мариЯне,най -добре питай на гишето,да не те изкарат после незаконен и несъществуващ. защото мисля,че като си сменяш името,се ходи в съвета и се плаща някаква сума-НАЛИ ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ.моя съученичка не искаше да и пише в картата иванка,а ива,и плати някаква сума. води се смяна на името.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво ти пука?! Ако с Мариан не ти е вървяло, смени го на Мариян и може да ти провърви, защото се сменя нумерологичния сбор, а името е съдба.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
интересува ме,ако шофьорската книжка изтича примерно през април...за нея също ли важат още 6 месеца ? или катаджиите ще започнат жътвата?
41
0
 
3
 
! Отговори
MM преди 14 години
ВЪПРОС ЗА СМЯНАТА НА ИМЕТО!!!Някои знае ли дали е проблем ако си смениш буква от името?Например вместо МариАн да се пишеш МариЯн???Защото аз така ще направя. И когато в паспорта си МариЯн например, а останалите документи пише МариАн трябва ли да ходиш да ги подменяш???
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и да допълня-една жена вкарва данни в комп. ...тя те и снима...тя всичко...-за цял люлин!
39
1
 
0
 
! Отговори
VaLdi преди 14 години
Moje da se izvadi i predi da izteche lichna karta
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
живея в люлин. бях в районното в 9ч15 мин. работното време е от 8.30,но тъкмо загря компютъра и влезна пъвият. в 12ч.30 мин. бяха излезнали 5 ЧОВЕКА !!!!!!по 46 минути стояха някои. пръстите им били потни,та се не вдига зеленото стълбче...грешка в касовата бележка...скапа се сървара....и това на всеки от тези 5 човека ! като си тръгнах в 12.30, вътре в мижавото антренце имаше 15 човека,чакащи от 7.30 и навън пред мен-40 човека от 8 часа,насам. с това темпо за 4 години ще ги подменим ли?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Някои знае ли дали е проблем ако си смениш буква от името?Например вместо МариАн да се пишеш МариЯн???Защото аз така ще направя. И когато в паспорта си МариЯн например, а останалите документи пише МариАн трябва ли да ходиш да ги подменяш???
36
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 14 години
Павка, мисля че щом не ти е изтекла л. карта не можеш да си извадиш от новия вид. Вероятно е да ти издадат само временна л. карта и да трябва отново да вадиш карта от новия вид след изтичане на срока. Така че най добре питай в паспортното дали можеш да си извадиш карта от новия вид преди да ти е изтекъл срокът на сегашната.
35
0
 
2
 
! Отговори
СНИМКА преди 14 години
А АКО НЕ ТИ ХАРЕСА СНИМКАТА ИМАШ ЛИ ПРАВОТО ПАК ДА ПОСИКАШ ДА ТЕ СНИМАТ,ВСЕ ПАК НИЕ СИ НОСИМ КАРТАТА,НЯМА ДА СМЕ КАТО НЯКВИ РАЗЧОРЕЛНИ ***?!
34
1
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 14 години
До анонимен 32: А ти отиди там, откъдето си излязъл - за най-прекия път питай майка си!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
изтича ми срока на лк мога ли да я сменя в което и да е раионо в бг или трябва да отида там където сим регистран по пост адрес
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо не отидеш в Конго? Там нямат такива проблеми!
31
1
 
4
 
! Отговори
виолета преди 14 години
пет часа ни отне подаването на документи за нова лична карта! пет часа, а не 10мин. както го рекламираха по телевизията.още веднъж съжалявамче живея в тази мила държава.