Вграждат църква в нова метростанция

Останките ще станат част от спирка 8 на столичното метро
31 мар 2010 10:09,
39
Вграждат църква в нова метростанция
Реставратори работят по откритите останки от църквата. Снимка: Валерия Ноева

Останките на късносредновековна църква ще бъдат вградени в бъдещата метростанция 8. Там ще е спирката от втория лъч на столичното метро с дестинация кв. „Надежда” – кв. „ Хладилника”.

Решението беше взето от експертна комисия с представители от Министерство на културата, Национален археологически институт с музей, бившия Национален институт за паметниците на културата (сега НИНКН) и представители на Метрополитена.

Проявеният интерес към архитектурата на храма се дължи на запазените стенописи. Църквата е била разрушена при извършване на изкопни дейности още през 50-те години на миналия век.

Работатата на реставратори до момента е разкрила 4 слоя стенописи, което показва, че църквата е била действаща за сравнително продължителен период от време.

Още по темата

За момента най-голям интерес представляват стенописите от втория, предпоследен слой, от които е разкрита и най-голяма площ.

След реставраторска намеса стана видима човешка фигура в богослужебни одежди, носеща кръст. Стенописът е с високо качество - ярки цяветове, качествен рисунък, на сравнително малката видима площ се забелязва използването на четири нюанса на червения цвят.

Първоналчалното мнение на изкуствоведи е за изключително ранна дата на рисунъка – края на XII – XIV в.

Тя обаче не се потвърждава заради наскоро разкрития до фигурата надпис, от който се чете „Вечная Памят”. Съществува вероятност надписът да се окаже ктиторски - в чест на дарител на храма.

Предстои и разкриването на втори надпис от по-стар слой стенописи, който вероятно също ще допринесе за разкриването на времето на използване на църквата.

Големият некропол, който се разкрива около нея, подсказва възможността храмът да е служел като гробищна църква.

Късната дата на разкритите около храма многобройни гробове (най-късните – от първата половина на XIX в.), показва че това са едни от последните жители на София, погребани в сърцето на града.

Около средата на века султански указ забранява да се извършват погребения в рамките на града.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 14 години
Най-интересното е, че под Турско робство не са ни рушили църквите и културата, а за 50 години Комунизъм ни разказах играта. Центърът на Бургас например е разрушен - с много стари и архитектурно ценни сгради, за да се построи веиликия х-л България.
38
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 14 години
"Църквата е била разрушена при извършване на изкопни дейности още през 50-те години на миналия век." - защо не сте написали от комунистите, каквато е истината?....
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и хората да не позволят, и хората
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Църквата е била разрушена при извършване на изкопни дейности още през 50-те години на миналия век.НЯМАМ ДУМИ!ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЧЕТА!Дано Бог не позволи никога вече от тях да зависи нещо по тези земи!Откъдето минат, оставят след себе си само руини - и в хиляди човешки животи и души също!
35
0
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 14 години
лошото господа е че оригиналните стенописи след като бъдат "разхерметизирани" за много кратко време губят "ярките си цветове" и това не съм го измислил аз опитът с тракииските могили го е показал---но ИДЕЯТА за малко култура в софииския транспорт е похвална---само дето за някой дапажии трябва "Ал.Невски " да ДА ИМ ТУРЯТ В автобуса че не се траят
34
1
 
9
 
! Отговори
Жорж Динков преди 14 години
Да се надяваме,че на метростанцията ще се спираме и отдадеме почит към остатъците от християнският ни храм.
33
0
 
12
 
! Отговори
Мария преди 14 години
Един ден, когато вече няма хора като теб, тогава България ще се оправи!София (и България като цяло) има огромен потенциал, а представи си какво би се случило с много средства, вложени в съкровищата ни...! Не забравяйте, че България, Италия и Гърция са трите страни с НАЙ-МНОГО археологически паметници в цяла Европа! Гордейте се, че сте българи и обичайте Родината си!!!
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако беше в Гърция, щяха да я отделят от метрото, да я реставрират и да я направят отделен туристически обект.
31
6
 
18
 
! Отговори
Софиянец преди 14 години
Виждал съм и снимки от София от преди 70 -80 години на които се виждат несъществуващи вече сгради с завидна архитектура и църкви подобни на Боянската и тези в Несебър, които се сринати и на тяхно място, доколкото знам де са изградени на места НОВИ И МОДЕРНИ!!!! а някои, като тази дето са разкопали сега заличени за винаги щото Комунизма имаше свои идоли и икони за тях Христянството беше ИЗМИСЛИЦА, а Билблията - приказка от 1001 нощ
30
3
 
17
 
! Отговори
Софиянец преди 14 години
Момко, питай дедо ти на село ако е жив и здрав, може като е идвал преди 50 години в София да е палил свещ в тази църква, не тя не е била затрупана нито цялата нито половината в земята, грандоманщината на власта до 1989година съсипват изцяло старият европейски облик на столицата унищожавайки безчет исторически и културни паметници и заривайки ги под тонове пръсти бетон. Тази църква със сигурност е действала преди построяването на грандоманската сграда на ЦУМ -МС и изопаването на подлеза пред тях
29
1
 
24
 
! Отговори
Svilen75 преди 14 години
Много добро решение :) Дано да свършат реставрациите както трябва. Специалисти има, остава държавниците да дадат пари.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da pravsi turizam trqbva da se razviva ama nqma kak da stane za6toto tova e bg.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако пазим националните си богатства и инвестираме в тях и туризма, а не в индустрия и услуги (т.к. нито разполагаме с ресурси за индустрия, нито сме достатъчно дорасли да предлагаме услуги на ниво) България има потенциала да се превърне в туристическа дестинация на европейско ниво и да се вливат изключително много ресурси от чужденци тук (от интелигентни хора, дошли да видят история, а не от пияни руснаци и поляци по Черноморието)
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mi te kato sa stroilili drugite zgradi sa butnali vsi4ko jivo i sega 6ego dovar6at.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
obelq we tova metro 6e hodi do kv. obelq a samo 6e mine prez nadejda.glupavi jurnalisti.
24
0
 
4
 
! Отговори
Lindi преди 14 години
Неуместен коментар: Ще се молят да не ни сполетяват терористични актове; Ще стане като рекламата на Мин. за здравеопазването - Дал Бог живот и здраве - иначе ако допрете до нас да ви вършим работа лошо ви се пише. :-) Шегувам се, но не съвсем.
23
6
 
5
 
! Отговори
Gerovitus преди 14 години
Добре, как за 5 века цяла една църква (висока няколко метра), остава затрупана цялата под земята?
22
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 14 години
По-съсипани от правописа ти, едва ли :)
21
7
 
6
 
! Отговори
Ауреус преди 14 години
Съни,грешиш в Гърция например има много антични сгради които са запазени в метрото,обаче съм сигорен,че нашите оправници,ще сасипят всичко заради строежите и помен няма да остане от това,което са открили.
20
1
 
17
 
! Отговори
Cool преди 14 години
Нека се гордеем с нашата история.Идеята е много разумна-запазва се ценен исторически паметник.Нека повече хора се докоснат до миналото ни.И без друго си помислете кога за последен път сте били в музей,примерно?