БАН не иска политизирана реформа

На 19 май Академията организира митинг-шествие
17 май 2010 19:00,
169
БАН не иска политизирана реформа
Снимка: БГНЕС

В декларация от Общото събрание на БАН се посочва, че академията не би искала въпросите, които се отнасят до нейното реформиране, да се политизират.

БАН пристъпи към своето реформиране, наложено от изискванията на времето, е записано в документа.

Академията на науките - като национален научен център в България, разполага с нужния опит и авторитет, което означава, че тя не се нуждае от каквото и да било излишно драматизиране на проблемите й. Напротив, нужен е откровен и сериозен диалог, се посочва в декларацията.

В нея се припомня, че на 10 май Общото събрание на БАН взе решение за митинг-шествие, който ще се състои на 19 май.

На него ще изразим протеста си срещу заявеното намерение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за внасяне на нов закон за БАН, целящ фактическото отнемане на нейната автономия и нейното разформироване, пише в декларацията.

Още по темата

Учените от БАН категорично заявяват, че действията им нямат никакъв политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
3
 
! Отговори
Учен от БАН преди 14 години
Гошко, ти си много *** моето момче.Изобретения така лесно не се правят, това да не ти е като баница да направишМного време трябва едно изобретение да се направи, 20 години не стигат.след още 50-60 години може да направим някое изобретение.
62
2
 
0
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Пак бедното ти мислене! Защо трябва да съм непременно с някакви бе, коньо с капаци? Айде лека, имам си работа. :)
61
4
 
3
 
! Отговори
Смях преди 14 години
Слушай ***,научните гении и добрите писатели, не се отглеждат в лаборатории или в читални и библиотеки!!!Метода за леене ,с противоналягане се е родил в цеха , а Яворов е бил,пощенски служител,...ама пак е, Яворов!!!!Няма професия, "научен работник", това е чисто... "соц-понятие" за лежачи и *** на Партията!!!!
60
6
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 14 години
Някой ще ми каже ли ПОНЕ ЕДНО изобретение на БАН от последните 20 години?че не се сещам за нито еднохайде поне едно кажете къде е внедрено и колко пари е донесло на държавата?
59
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Студен, към коя организация си .. ред фронт.. че гевара, и за мене знаят .. надушвам ви от километри:)Да си пробутваш болестите другаде.. тук сме пренаситени.
58
3
 
0
 
! Отговори
комунист преди 14 години
а бе друго си е общинско жилище в центъра да докопам .....за вече бившите панелка в обеля.
57
2
 
0
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Абе заблуден, ти с тесногръдото си мислене защо си мислиш, че само човек от трите изстрадали прословути понятия училище-университет-БАН може да се обявява в защита на това или онова? Хората, които са в този форум от по-отдавна, знаят, че не съм учител, а просто студент, на когото изобщо не му е безразлично какви глупости се вършат и говорите! И не ти, елементарни консуматоре, ще ме квалифицираш така или онака! Много като тебе съм срещал, не си първият, класически байганьовец!
56
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
на който си избереш..пазари много де женски де илиянци.. за това сте годни, впрочем като се замисля и за това не ви бива, то към потребителя с внимание се подхожда!Чутели се нарекли.. самозванки разни, сякаш слънцето ще залезе а ко ги няма.
55
2
 
3
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
,,ВаЩе"? Първо, научи се да пишеш! Второ, на кой пазар бе? На мутристанските сергии ли? Науката да не е домати бе, слагаш я в щайгата и айде на сергията с петорна надценка? Аман вече, не съм наивен да ти обяснявам повече... Казах - който му стиска - места има. Ама изкапвате, а...
54
3
 
5
 
! Отговори
Професор преди 14 години
БАН ще протестира на 19-ти май под лозунга: За компетентно управление на образованието и науката в България! Това е, защото в момента няма такова. България е цивилизована страна и има нужда от национален научен център, както това е във всяка друга цивилизована страна. Никой обаче от политическата класа не казва ясно какво иска от БАН. През последните 6 месеца казаха "намалете броя на институтите" (Борисов, Игнатов) и "не сливайте институтите" (Игнатов), "освободете се от мъртвите души" (Борисов) и "нито един от учените не трябва да загуби работата си" (Игнатов), "ще продадем част от имотите на БАН и с парите ще финансираме науката" (Дянков) и "ние не се интересуваме от имотите на БАН" (Игнатов и Дянков, в съвместна декларация преди два дни). Веднъж завинаги трябва да решат - искат ли да има национален научен център и как искат да изглежда той? От БАН пратиха проекта за реформата... Прочитане на целия коментар на Игнатов и Дянков в края на януари, до ден днешен още не са изпратили мнение. Поканиха ги на обсъждане с ръководството на БАН - не дойдоха. А сега - едно упражнение по логически анализ за начинаещи: Сравнете следните две мнения и откриите разликите между тях: "Българската наука не е допринесла много в нито една област, и със сигурност с нищо за икономиката" (Дянков, на годишната конференция на Международната финансова асоциация във Вашингтон преди една седмица). Комисията по оценяването стигна до недвусмисленото заключение, че по-голямата част от институтите на БАН извършват ценна изследователска дейност според международните стандарти. В някои от случаите панелите откриха изследователски групи, които работят на челни световни позиции. Екипът оценители смята този обобщен резултат за впечатляващо постижение, имайки предвид особено трудните условия за провеждане на изследвания в България. (Европейската научна фондация през ноември 2009 г.) Очевидно, едното твърдение е некомпетентно - те се изключват взаимно. Ето и въпроса: Кой е некомпетентен - Дянков (с неговия издънен бюджет) или Европейската научна фондация? Показалите логическо мислене ще ползват предимство при кандидатстване за научни сътрудници в БАН с основна заплата 380 лева, като до края на годината им се осигуряват по четири допълнителни дни неплатен отпуск всеки месец и съответващо 20%-но намаление на заплатата поради продънването на бюджета на Дянков! А смисълът на представената по-горе декларация е само един - да се разграничим от вчерашния опит на другаря Станишев да яхне протеста на БАН и да го използва за нуждите на своята партия, която има основна вина за сегашното ни тежко положение! Който не е забелязал това, нека да прочете още веднъж какво пише там!
53
5
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
тия *** и храненици някой можели да ми каже как си израсходват бюджета сяка година който надхвърля 200 милиона тези тикви в институти си живуркат те нищо недават за родината те просто там си живуркат за наша сметка
52
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
те околовръсното за вас се трудят.. наглеждате ги че и тях обирате, като добри бригадири:)
51
2
 
0
 
! Отговори
За Калинчо преди 14 години
Ти прави "частни" ***, бе......стига с тая работа "на ползу роду"!!!!Те на околовръстното са само "частници",......нема ТКЗС или ДЗС, па и кооперации, нема....!
50
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
за общото благо не се трудя.. на частно я карам!
49
2
 
1
 
! Отговори
Брато преди 14 години
Калинчо,що не одиш да правиш *** на околовръстното?.
48
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
обиквенно човече съм.. имам се от народа, те комунистическите чавета ходят в оксфорд .. и ми е интересни на какви се правите, че не ползвате предимствата на прехвалената ви съветска система.. атрофия от всякъде!Какво ги пращате по Запада нали са лоши.. пратете ги в съюза ..рая на земята :)Нали си го обичате, като родина.
47
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
до колкото помня .. бях по редовен от тях на лекции:)пък скоро беше добре си спомням:)
46
5
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
грамотните *** ..ваще знания ги знаем.. и какво за живков, вашите познания все около него и за него се простират.. е просперирате верно, а *** с измами кражби и убийства като него:)
45
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
верно продават БАН продават :)
44
6
 
1
 
! Отговори
Калин преди 14 години
тези места са за ваще дъщери и майки.. има няма все на възраст хора, да ходиш си пробутваш глупостите другаде, наясно ме как стоят нещата. Като ревете хайде да ви обследваме за конфликт на интереси, хайде да ви обследване за родова принадлежност, към едно и също учреждение.. или такива под една шапка?Като ви е зле ко прайте там със семейният си бостан и разширен кръг? Марш на пазара.