Детето на Бързаков починало от бъбречна недостатъчност

10-годишната Мария-Магдалена си отиде в събота, в "Пирогов"
14 юни 2010 12:33, Красимир Ангелов
80
Детето на Бързаков починало от бъбречна недостатъчност
Серафим Бързаков. Снимка: Булфото

Бъбречна недостатъчност, причинена от бързо развиваща се вирусна инфекция и обезводняване, е причината за смъртта на 10-годишната дъщеричка на световния и европейски шампион по борба Серафим Бързаков - Мария-Магдалена.

Това съобщи завеждащият секцията "Детска хирургия" в "Пирогов" проф. Огнян Бранков.

Той бе категоричен, че организацията на медицинското обслужване и превозването на детето до София са били направени в максимално кратък срок.

Момиченцето почина в събота въпреки усилията на лекарите от болницата.

От началото на седмицата детето било с бързо развиваща се вирусна инфекция, многократни повръщания и висока температура.

В петък със загуба на течности и влошено дишане, Мария-Магдалена постъпва в болницата в Берковица.

Лекарите там са потърсили националния консултант по педиатрия, след което е решено детето да бъде прието в реанимацията на Детската хирургия в "Пирогов".

“Момичето пристига в много тежко общо състояние, без бъбречна дейност, с признаци на отказ на черния дроб и бъбреците”, заяви Бранков.

По думите му критично се е оказало обезводняването на детето.

Според една от версиите тежката вирусна инфекция повалила детето след ухапване от кърлеж.

10-годишната Мария - Магдалена пристигнала в Берковица веднага след края на учебната година.

Всяко лято детето прекарвало при баба си и дядо си в планинското градче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ujas. bog da go prosti.
57
4
 
32
 
! Отговори
Kate преди 14 години
Мир на праха на детенцето . Няма по- голям ужас за близките от това да ти умре детенце.Без да обвинявам ,защото не знам какво е станало, само ще разкажа за случка с моя син. До две годинки лесно и при най- малкото вирусно заболяване получаваше повръщане и разстройство. Реагирах много бързо ,защото и два часа след разстройство и вече започнало повръщане на даже лъжичка вода ,вече беше страшно. И в поликлиниката и последно в Инфекциозна болница веднага му пускаха системи. Повода да го разкажа е ,че същия ден в който го изписаха от болницата беше у нас едната му баба. Докато сервирах обяда,тя която много добре знаеше какво е станало ,му напъха в устата кюфте от тиквички цялото. Той трябваше постепенно да бъде захранван защото в болницата беше само на диета. Т.е. трябваше да минем лека полека покрай супа от моркови ,варени картофи до препечена филийка със сирене...до нормално хранене. Добре ,че видях и имах бързи реакции ,та го извадих от устата му .Щяхме да се върнем скоропостижно в болницата ако го беше глътнал. Та мисълта ми е за бабиното гледане. Верно ,че на село на чист въздух си е друго и отношенията на хората са по -чисти ,но по- добро от това мама да си гледа детето няма! Възрастните хора и то на село нямат възможност нито за реакция ,нито за лекарска помощ навреме. Едното си е от възрастта ,другото от държавата...
56
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Явно много е чакано...При едно обилно повръщане обезводняването настъпва бързо.Плюс това при повръщането се губи и много калий и др.микроелементи които са жизненоважни за сърцето например.Повече от три повръщания дневно+висока температура, са индикация вече за венозни вливания на разтвори.Това би трябвало да го знаят всички лекари.Сега въпроса е кага е прегледано за първи път,и защо след като явно се е влошавало не му е сложена система ако е водено пак...
55
1
 
4
 
! Отговори
м сестра преди 14 години
да де ама се е чакало много време, защо кой е бил некомпетентния? родителите или първия лекар който я е прегледал?така че резил е.......
54
0
 
19
 
! Отговори
м сестра преди 14 години
ужас като чуя за дете настръхвам цялата..........все пак аз съм м сестра и си мисля че обезводняване да се допусне е просто .... смешно.....в началото се взимат мерки още при първото повръщане, що за глупост е цяла седмица де тето да е зле, какво означава това?незнам но лекарите винаги излизат сухи от водата така че истината е някъде там далече отишла си смалката. жалко нека почива в мир горкото. а лекарите ни са бавни да го знаете не се притесняват и са зле съсъ спешните действия това е истина
53
0
 
23
 
! Отговори
Zori преди 14 години
Голяма трагедия! Присъединявам моите съчувствия към родители и близки!
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тежка история...Да по1ива в мир детето:(Обезвидняването и повръщането водят до бъбречен колапс и смърт,за това при всяка една диария или повръщане или температура,която може да доведе до драстична загуба на електролити в кръвта се дайства бързо.От началото на седмицата та до петък са си близо пет дни..за такова време и възрастен ще се влоши много.
51
0
 
3
 
! Отговори
777 преди 14 години
predi godina vlizah v tazi bolniza i tia za mane e pod vsiaka kritika.Malkoto gradche niama spezialisti.....choveka pri kogoto hodih sashto pochina . Moite saboleznovania za semeistvoto na Serafim
50
0
 
11
 
! Отговори
м преди 14 години
Голяма скръб,наистина.Почивай в мир,детенце! От статията обаче не виждам да има вина на лекарите.Може би е трябвало от Берковица по-рано да го изпратят да София или родителите,като са видели,че не се подобрява състоянието на детето да го бяха завели,те.Едва ли обаче са предполагали,че проблема е сериозен.Вина няма никой според мен.
49
0
 
8
 
! Отговори
Adenauerov преди 14 години
Лечението е в интензивно-отделение - на апарат, фармак. контрол на кръвното, диализа, вливания и се чака организмът да се справи. Мир на праха му и наистина големи съболезнования на семейството, макар те да са безсилни да успокоят някой.
48
0
 
5
 
! Отговори
Adenauerov преди 14 години
Ку треската и Лаймската отпадат, тъй като не им е такава клиниката. Бих добавил към диференциалната Лептоспироза (и по-точно Вайл-Василев - 10% от случайте), която също се предава при газене в застояла вода, но е с подобна клинична картина. Да, във вирусологията могат да правят и серологии и PCR на всичко. Но за всички тези болести (без Лептоспироза, която е с антибиотик, а аз съм убеден, че в Пирогов е покрито детето) лечение етиологично няма на нашата планета - това са Bunya вируси!
47
0
 
2
 
! Отговори
Adenauerov преди 14 години
Не ми се иска, тъй като въобще спекулациите не са полезно нещо особено в медицината, но ще задоволя собствената си (и твоята) суета и ще ти отговоря като ще спекулирам без да познавам случая въобще. Анамнеза за кърлежово ухапване с толковя рязко влошаване на състоянието и бъбречна недостатъчност води към няколко алтернативи: Кримска хеморагична треска, хеморагична треска с бъбречен синдром (макар последната да се предава ч/з аерозоли на плъши фецес най-често).
46
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ, жена ми каза, че я боли зачервено място на кожата. При леко докосване, напипах боцкащо краче на кърлеж. В болница, хирург извади кърлежа, който беше престоял няколко дни в тялото. Наложи се лекарят да изрязва /без упойка/ некрозирала/мъртва/ тъкан около мястото. Жена ми врещеше от болка, но хирургът каза, че колкото повече мъртва тъкан изреже, толкова по-добре. След това изписа някакъв много силен и скъп антибиотик. Всичко завърши добре.
45
1
 
2
 
! Отговори
Do Adenauerov преди 14 години
Според теб добре ли се диагностицират и лекуват всички вируси у нас? Не говорим за лекарите, като няма вирусна диагностика и те нищо не могат да направят!
44
0
 
5
 
! Отговори
писател преди 14 години
Гледай си филмите и словославяй американската система. Скоро тя ще е факт и в България, но ми е интересно тогава какво ли ще говорят такива като теб!Нека да почива в мир детето. Моите съболезнования на родителите!
43
1
 
19
 
! Отговори
Adenauerov преди 14 години
Тоя народ се побърка - пак ли лекарите са некадърни ?!?! Вие елементарна обективност имате ли или в злобата си просто искате клади по улиците ? Всички почнаха да разбират щото баба им или съседката така казала, или видели нещо някъде, или прочели в "труд". То всяка смърт почна да се брои като лекарска грешка (били го уморили) - иначе такива неща като детска смъртност, смъртност на родилки няма по света. Те не съществуват.
42
0
 
13
 
! Отговори
k преди 14 години
milo detence po4ivai v mir..............nqma koi da ne skyrbi v takyv losh moment
41
0
 
31
 
! Отговори
баща преди 14 години
Невероятна трагедия дано господ даде сили на тези родители .Всички скърбим с вас.
40
14
 
8
 
! Отговори
Читател преди 14 години
само да си помисля, че моите деца могат да се окажат в ръчичките на тукашните месари-"лекари"!!! Да не дава Господ!!
39
11
 
9
 
! Отговори
Читател преди 14 години
не можаха да намерят причината, не се предаваха, накрая медсестра от отчаяние го погали по *** и забелязя голяма пъпка - по време на първичен преглед тя не беше забелязана - обръснаха момичето наголо - намерижа кърлеж, забил се под кожата и пръскал, че пръскал яд в кръвта на мамиченце - отстраниха го, сложиха противоотровен серум и до вечера мамиче си отвори очи. Та това е медицина и лекари - а тук, това е подигравка и некадърници!!! И аз съм майка на 2 деца - страх ме охваща само да си