Природният газ поскъпва с близо 25%

С близо 12 на сто средно за страната скачат парното и топлата вода
28 юни 2010 18:02,
343
Природният газ поскъпва с близо 25%
Снимка: Булфото

Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли.

Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закритото заседание.

Увеличението е спрямо сега действащата цена на синьото гориво - 435,30 лева за хиляда кубически метра газ.

От юли 1000 куб. м газ ще струват 542,50 лева.

Още по темата

С близо 12 на сто поскъпва парното и топлата вода средно за страната.

Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев след приключване на закритото заседание на комисията и окончателното приемане на новите цени на газ, парно и ток.

При определянето на цените на парното е имало индивидуален подход, направени са изчисления и оценки за всяка топлофикация поотделно, обясни Семерджиев.

Едно от най-големите увеличения е за "Топлофикация София" - с 18,6 процента.

Поскъпването на топлата вода за "Топлофикация Пловдив" е с 13,30 процента, за "Топлофикация Плевен" - с  0,17 процента, за "Топлофикация Русе" - с 15,89 процента.

В Бургас клиентите на топлофикация ще плащат само с 0,03 процента повече за услугата топла вода, във Варна поскъпването е 6,44 процента, във Велико Търново - 9,67 процента.

Най-много ще плащат за топла вода във Велико Търново, където цената на топлоенергията и топлата вода става 106 лв. за мегаватчас.

Цената на "Топлофикация Пловдив" е 88,58 лв.

Най-евтина ще е топлата вода в Бургас - 67 лв., и в Плевен - 68 лв. за мегаватчас.

Токът в цялата страна поскъпва с под 2 процента от 1 юли. Увеличението за клиентите на ЧЕЗ ще бъде средно с 1,88 процента, за клиентите на ЕВН -  1,39 процента, а за тези, обслужвани от Е.ОН - 1,86 процента, обяви Семерджиев.

Той коментира, че за пръв път е уеднаквено е съотношението в цените на дневна, нощна и върхова тарифа за трите дружества. Повече се увеличава цената на нощната електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
3
 
5
 
! Отговори
за 204 преди 14 години
Русия дава 25 % от газта на Европа, а американците с кораби разтоварват газ в Полша, източници много .............. защо се политизира една стока, за мен е важна цената...........е с Русия винаги си имам едно наум поради склоността им към шантаж
203
2
 
3
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Ами разбира се че имат право!!Те са вложили пари в генераторите,кой ще им плати на работниците и материалите!!Ти ако си поръчаш една торта и после не отидеш да я купиш,кой е губещ!!!???Не става така както Бойко си я мисли
202
3
 
4
 
! Отговори
ТАКА-ТАКА.... преди 14 години
ТАКА Е ДРУГАРИ!!!!!РУСКАТА ГАЗ У НАС Е .....НАЙ-ЕВТИНАТА!!!ДРУГА НЕ ВНАСЯМЕ.......ЩОТО Е ПО-ЕВТИНА!!!!!!!!!!!!!
201
2
 
3
 
! Отговори
наблюдател до 199 преди 14 години
Явно не си усетил иронията ми. Първо договорите са секретни и подобни твърдения, че този и онзи е виновен просто са несериозни. Имаш ли гаранция, че този газ не се внася от Русия примерно за 200 долара, а Булгаргаз прибира разликата? И второ ценовият натиск на Русия е към повечето страни в ЕС. Ако не ти е известно цените на газа днес се вдигат нагоре не само в БГ. Друг е въпроса какво прави правителството както за скока, така и за евентуалното му смекчаване. А който твърди, че един договор е лош би трябвало да може да договори нещо по-добро. В противен случай това са празни приказки - какъвто е случая.
200
2
 
2
 
! Отговори
за 206 преди 14 години
брато, те продадоха нашия г..з ............
199
1
 
2
 
! Отговори
за 202 преди 14 години
Румен Петков ще сезира mрокуратурата заради отношението на правителството към проекта "АЕЦ Белене".Това си намерение депутатът обяви в Плевен.Според него сегашните действия на правителството ще доведат до санкции, които държавата трябва да плаща заради неизпълнението на проекта."В единият случай страната ни ще плати 1 милиард евро, ако Русия заведе иск след 30 септември тази година, когато изтича последната отсрочка за страната ни според подписаните договори", каза той.
198
2
 
2
 
! Отговори
СърГей преди 14 години
Като не искате ,като мене да се надупите на "братушките", ще ви е студено!КВО СЕ ЖАЛИТЕ ТОЛКОВА ,БЕ..?ПИЙ ДВЕ ВОДКИ,ПРОДАЙ СИ *** ,НА "БРАТЯТА", И БЪДИ ЩАСТЛИВ....БЪДИ ДУПЕДАВЕЦ....АМА С ПАРТИЕН БИЛЕТ!!!ТОВА МУ ВИКАТ -ОТГОВОРЕН,ПАРТИЕН СЕКС!
197
0
 
4
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Надявам се да е шега,защото това повишение ще е убийствено за народа.Във Франция опозицията не е съгласна за 3% увеличение,и се подготвят манифестации а тук цифрата е фантастична
196
2
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 14 години
Много хора плюят срещу Русия и дълбоко вярват, че тя ще се уплаши, защото сме натовци и ще ни дава ефтин газ! Същевременно не искат руски газ! Искат независима България, такава каквато е била по времето на Стамболов и Хитлер! Американците ги потупват насърчително и те не губят надеждата си , че един ден руската газ ще спре и ще потече американска! Много интелигентни хора!
195
2
 
3
 
! Отговори
Цурка преди 14 години
О,велики Фараоне, благодарим ти, че вдигна газта, парното,тока и замрази пенсиите и заплатите. Пожелаваме ти да спечелиш втори мандат и все така успешно да управляваш, оцелелите от твоето правителство..
194
2
 
1
 
! Отговори
за 201 преди 14 години
вчера Румката шадраванния каза, че ще съди държавата, защото ако спрем белене ще платим 1 млр неустойка.............
193
2
 
3
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Това не е вярно!!Иначе досега да е побликувал договора и Овчаров да е в затвора
192
0
 
5
 
! Отговори
Бебе преди 14 години
В ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ от 20 години я управляват все по ЛАКОМИ правителспва. Явно има още неща за продаване. А Булгаргаз и Газпром са мафиотски организации. Борят се за повоче лапачка. А задната мисъл на одобрението за повишаване на цените на Бат ви Бойко е да гушнат парички и да докарат официално по големи ДИВИДЕНТИ за хазната. Защото от *** хазна не се пълни.
191
2
 
1
 
! Отговори
за 197 преди 14 години
много наблюдателно.....а може би трябва да се подписват в интерес на държавата и да са публични ...и да се носи отговорност
190
1
 
10
 
! Отговори
Заслужаваме си го ! преди 14 години
На робски народ като нашия всичко лошо, което му се случва е заслужено !!!
189
3
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Ами договорите могат да се анексират и денонсират. Като на Тиквата не му харесват предишните да ги прекрати и да договори по-добри условия. То само с реване не става, трябва и поне малко акъл. Ама при милиционерите няма никакъв! Който си ги е избрал сега да не църка и чинно да си плаща
188
3
 
3
 
! Отговори
за 193 преди 14 години
И как да махне ББ 1 милиард неустойка, така услужливо включена от предишното правителство в договора за Белене ?
187
1
 
5
 
! Отговори
за 190 преди 14 години
някой правят пачки, някои се кефят на ''руски''.....а всички плащаме........резилът е че сме в ЕС а договорите не са публични, не знаем кой ни краде, все едно сме закрепостени..............линч за говедата!!!!!!!
186
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Монопола в България е на БУЛГАРГАЗ!
185
1
 
7
 
! Отговори
1111 преди 14 години
Това е чиста бойкова манипулация на населението!В никоя западна държава новото правителство не обвинява старото правителство,това е най голямата простотия която Бойко може да ви поднесе защото е некадърен и не може да се справи.Всяко правителство е свободно да си модифицира договори които не са добри.Тази цифра е убийствена и Бойко трябва да си поеме отговорността а не постоянно да обвинява предишното правителство.Това е смешно...