Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели

Само Инспекцията по труда можела да наложи нужните санкции
Обновена: 3 фев 2011 11:05 | 3 фев 2011 11:04,
54
Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели
Снимка: БТА

Софийската районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения от тях сигнал за констатирани системни неизплащания на заплати на работници и служители в 11 предприятия на територията на страната, съобщиха от прокуратурата.

"Прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство.

В случая Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер.

Именно изпълнителната агенция е компетентния орган, който следва да ангажира административно-наказателната отговорност на работодателите", се посочва в съобщението.

В началото на седмицата социалният министър Тотю Младенов съобщи, че 11 работодатели ще бъдат дадени на прокурор за системно забавяне на заплати.

Още по темата

Компаниите дължат на работниците и служителите си възнаграждения за повече от три месеца.

Преди това пък Младенов съобщи, че 72 фирми дължат 19 милиона лева за възнаграждения на служителите си, и определи краен срок за разплащане до края на януари.

Тогава той се зарече, че ако работодателите не спазят срока, ще бъде сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
20
 
! Отговори
0лимпиец преди 13 години
Поредния бляскав пример за кадрите на ГЕРБ...пп Не е до смях,а до рев-ОСТАВКА !
30
1
 
8
 
! Отговори
Къде са синдикатите преди 13 години
Къде са синдикатите,защо мълчат,така ли защитават правата на рабатниците.Видяхме до къде стигнахме с увиличаване на възраста на пенсиониране и на трудовия стаж,как мислите ще се пенсионираме ли някой ден.мисля ,че поне полвината от българите няма да се пенсионират ,първо нямат стаж,второ няма да доживеят,а може целта да е такава ДА НЯМА ПЕНСИОНЕРИ.Това сигорно ще постигнат да няма пенсионери,тогава защо да се осигоряваме,след като няма нито здравоопазване нито пенсиониране.Всичко е измама.
29
0
 
4
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
Не слагайте минуси на Бай Колю, защото 100% прав!!!Ама вие си знаете де...
28
0
 
7
 
! Отговори
ПРОВЕРКА преди 13 години
Защо не кажат чий са фирмите,не са ли на дипотатите.Такива фирми са навсякаде,нали затова не искат дипотатите да увиличават заплатите ,защото трябва да плащат по-големи заплати и осигоровки ,а повечето от тях нищо неплащат на работниците.А само знаят да казват че нашите данаци биле по-ниски от другите страни,а заплатите ни и стандартани че сме на прага на бедноста,това не казват.В България 20 год. има геноцит на бедния народ и ще продължава този геноцид,ако не го спрем.
27
2
 
13
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До 22-риАми възможно е! Делата по трудовоправни въпроси се гледат безплатно! Това е направила за сега държавата за всички нас, което според мен си е сериозно приемушество! Ама не, ние все някой друг да ни свърши работата, държавата да ни връзва гащите, министърът да ни бърше задниците! Е, не става така! В демокрацията е така! Всеки сам си носи отговорност за собствените действия и сам си защитава интересите! Ако иска! Ако не...просто губи всичко и мърнка като теб!Колкото до адвокакатите, ами съберете се! Лесно е! ПРедполагам, не дължат заплата само на един-единствен човек работодателите ви! Съберете се петдесетина човека от фирмата, дайте по някой лев и наемете един адвокат да ви представлява! Едно време тази работа я вършеха синдикатите, те наемаха юристи, водеха дела от името на работниците, ама ние нали сме много хитри и все си мислим, че някой си много се е налапал, че никаква не я върши...съсипахме си синдикатите, сега ревем, че няма кой.... Въобще, поне половината проблеми се коренят в собствената ни простотия! Ей това е истината!!!
26
0
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Смях
25
0
 
17
 
! Отговори
Народе преди 13 години
Така е народе щом си траем ,така ще ни мачкат.Бизнесмени ,мутри ,политици,магистрати все тая те са едно цяло всички са като свински чърва свързани и затова не очаквам нищо хубаво.Всеки ден все някой си измива ръцете с някой друг.А България всеки изминал ден върви към пропаста и някой ден ще падне в тази пропаст и това ще е края.Кой ще отклони България от този път,никой няма такъв Герой,не е Бойко ,защото някой си мисляха че той е Бог,о не той просто си е *** ПОЖАРНИКАР,това е самата истина .
24
0
 
11
 
! Отговори
*/* преди 13 години
Бачках в туроператорска руска фирма.Като питахме шефа(руснак),защо са ни толкова ниски, заплатите нашето лъвче отговаряше така....Първата ми работа като дойда тук е да прочета вестниците.Ясно... голяма безработица,ниски заплати ..аз за какво да давам повече,като не ти харесва чао.Втората ми работа е да обядвам с Велчев(брат)и и да разбера на къде духа вятъра.Чак след това ,ако съм на кеф ще дойда в офиса....Сега с колежките ми ни изпосъкрати ,щото ще "подмладявам фирмата".Толкоз за големия брат
23
3
 
20
 
! Отговори
ВОТ преди 13 години
ПЪРВОТО НЕЩО ЗА КОЕТО СИ ПОМИСЛИХ Е, ЧЕ НИ УПРАВЛЯВАТ АБСОЛЮНТО НЕУКИ И НЕКАДЪРНИ ХОРА.СРАМ МЕ Е ОТ ГРОБ И ОТ ВСИЧКИ КОИТО ПРОЧЕТАТ ТАЗИ СТАТИЯ И ГИ ЗАЩИТЯТ.ОТВРАТ
22
0
 
18
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
Да си търсят викаш по частен път заплатите от работодателите в съда? А дали това изобщо е възможно? С какви пари ще заведе един такъв работник дело и с какви пари ще плати хонорара на адвоката си? С тези от неизплатените си от 6-7 месеца заплати? Или с парите от неплатения заем? И междувременно- на фотосинтеза ли ще кара-той и неговото семейство?
21
0
 
12
 
! Отговори
потърпевш преди 13 години
Те за това така правят работодателите щото никой нищо няма да им направи. В Русе има една фирма за чорапи ТРИ - КО ООД която дължи заплати още за ноември, а уж трябвало да се изчистят задълженията за 2010г. На съкратените също нищо още не е изплатено. Съкращават хора и после" мечат" по телефоните, че няма кой да им работи, а се работи на три смени и неса спирали. Всичко е против работниците които искат само заплатите си.
20
0
 
17
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
Ама тия изобщо ли нямат компетентни юристи в партията?
19
1
 
11
 
! Отговори
инспекция преди 13 години
Защо да ги глобявам работодателите нали ще ми спрът кранчето.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що за министър е този ,който не знае как да се справи с некоректните работодатели и къде да търси наказание за тях? И за това ли получава заплата?Май знае само да плещи глупости.ОХХХХХ,ЗАЩО ЛИ ГИ ТЪРПИМ?
17
1
 
12
 
! Отговори
ИНСПЕКЦИЯ преди 13 години
Вие луди ли сте, как да ги глобявам тези работодатели,нали ще спрът да ми снасят златни яйца.
16
0
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Досега за почти две години управление не съм чул някой от управляващите да даде отчет за изхарченото. Разбрах само, че парите ни от осигуровки ще се ползват и за други нужди-може би за магистрали,а пък ние ще духаме супата. Пари нямало за осигуровки,за здравеопазване.Ами къде ни са парите, "господа управляващи"?Ще ходим болни и ще умираме по път за работа, ако имаме тази привилегия да работим!Не ги е срам!Досега такива управляващи сме нямали! Само "ядат" без да работят!А за социална политика-йок
15
0
 
11
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Стига сте си прехвърляли топката от един на друг ----- Има си условия, при които се узаконяват фирми , лицензи и т н и кото не ги спазва - правата им се отнемат, понасят си законните наказания и готово ---- Какво има толкоз да се размотавате и разтакавате, сякашдо сега никой нищо не е чул и не е видял ---- Хората са работили де факто, а са без заплати /също де факто / - къде го има това, знаете ли ---- Никъде го няма, дори и в един друг престар строй не го е имало
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"хубава работа, ама необмислена и несвършена като хората... що ли не се изненадвам... "-----------------------------------------------------------Лафа е "герберска работа".
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотьо оцапа гащичките. Пенеше се, подскачаше, врещеше на умряло как щял да дава фирми на прокуратурата, описваше се все едно в министерството кипи бясна дейност... и изведнъж от прокуратурата му казаха, че не познава законите на страната в която живее. Ахахахах. Цирк!
12
0
 
9
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 13 години
ДА,НИЩО НОВО ТОВА ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ.