Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели

Само Инспекцията по труда можела да наложи нужните санкции
Обновена: 3 фев 2011 11:05 | 3 фев 2011 11:04,
54
Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели
Снимка: БТА

Софийската районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения от тях сигнал за констатирани системни неизплащания на заплати на работници и служители в 11 предприятия на територията на страната, съобщиха от прокуратурата.

"Прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство.

В случая Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер.

Именно изпълнителната агенция е компетентния орган, който следва да ангажира административно-наказателната отговорност на работодателите", се посочва в съобщението.

В началото на седмицата социалният министър Тотю Младенов съобщи, че 11 работодатели ще бъдат дадени на прокурор за системно забавяне на заплати.

Още по темата

Компаниите дължат на работниците и служителите си възнаграждения за повече от три месеца.

Преди това пък Младенов съобщи, че 72 фирми дължат 19 милиона лева за възнаграждения на служителите си, и определи краен срок за разплащане до края на януари.

Тогава той се зарече, че ако работодателите не спазят срока, ще бъде сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
INSPEKCIATA NE STE DA RABOTI BE TOTKOOOOOO
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aideeee... veche e iasno, che pak obiknovenite hora shte izduhat supata! A mutrata-rabotodatel pak shte si pravi kakvoto iska i shte gleda seir kak sluzhitelite mu otseliavat bez zaplati!
9
1
 
11
 
! Отговори
номер преди 13 години
Пореден номер на потхвърляне на топки.Свикнахме да гледаме тези номера както по сериялите.
8
1
 
7
 
! Отговори
ами преди 13 години
хубава работа, ама необмислена и несвършена като хората... що ли не се изненадвам...
7
1
 
17
 
! Отговори
с. преди 13 години
Че то има ли изобщо коректни работодатели в Бантустана!?Сега кризата дюшеш им идва на тия ***!Намаляват заплатите и съкращават като за последно!Останалите ги натискат да вършат работата и на съкратените със съкратени заплати!А ГЕРБ само се чудят какви глоби и данъци да въвеждат!Жалка история!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И за какво точно престъпление ще се сезира прокуратурата?!Глупости на търкалета.Инспекцията по труда също не може да предприеме нищо относно неизплатени заплати!Единственият начин работниците да си търсят парите е по частно-правен път пред съда.Даже и от Инспекцията по труда да съставят актове на робатодателите и да ги глобят с наказателни постановления, после тези постановления падат в съда.Факт неоспорим!!Управляващите пак направиха опит да си направят ПиАр, но вече стават смешни!
5
0
 
29
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
То друго не се очакваше! Разбира се, че не е в компетенциите на прокуратурата да се занимава с неизплатените заплати. На Тотю ако всичко му капеше ей така направо в касата без да се налага да ходят тук и там още по-добре ще му дойде. Абе, Тотю, изобщо за какво е това министерство. Съсипахте малкия и средния бизнес; изкарахте хиляди по улиците безработни; накарахте ни да ви работим до гроб, а "други" си получават социални помощи, пенсии, медицински услуги, от които ние, съвестните, бяхме лишени!
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тя прокуратурата всичко връща..освен 13-тата и 14-тата заплата!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре е Тотьо да мине един курс по права и задължения на министъра , а не само да мисли как да намали пенсионерите и пенсиите. Иска друг да свърши това което е негово задължение в тоя случай
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AZ IM SE OBADIH PO TELEFONA KADE IKOGA DA IDAT IDA VZEMAT 100 BONA TE ISKAT PISMENNO
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали ви казах, че Тотьо се изказа неподготвен. Хвърли прах в очите на хората, че прави нещо.