Ростуризъм към София: Не гонете руските туристи от хотелите

Драма няма, всички туристи са настанени, заяви зам.-министър Иво Маринов
Обновена: 23 авг 2012 14:45 | 23 авг 2012 13:33, Елка Василева
64
Ростуризъм към София: Не гонете руските туристи от хотелите
Всички туристи са настанени, увери Иво Маринов. Снимка: архив, Булфото

Ростуризъм – руската федерална агенция по туризма, е изпратила до българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма официално писмо с молба да бъде изяснена ситуацията, настъпила след като туроператорът "Бългериан Вип Турс" прекрати дейността си, така че правата на руските туристи в България да не бъдат нарушавани, се съобщава на сайта на агенцията.

Прессекретарят на Ростуризъм Ирина Шчеголкова обясни, че писмото е във връзка с изгонването на руски туристи от хотелите в България. Ростуризъм моли ръководството на българското министерство да окаже въздействие върху хотелите, които гонят руски туристи или искат те да платят повторно поради несъстоятелността на "Бългериан Вип Турс".

Още по темата

Шчеголкова съобщи, че тези хотели са четири и обясни, че те са сключили договор не с туристите, а с контрагенти, така че с тях трябва да изясняват отношенията си, посочва Интерфакс.

Изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Майя Ломидзе съобщи, че около 500 руски туристи могат да пострадат в резултат на фалита на българския туроператор, който е приемаща компания за редица руски туристически фирми.

Междувременно заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви за БТА, че няма напрежение с туристите във връзка с преустановилата дейност фирма "Бългериан Вип Турс".

"Практиката на руския пазар е, че руските туроператори работят с повече от един партньор в България и дейността на "Бългериан Вип Турс" беше поета от други фирми. В момента всички туристи са настанени, а другите български туроператори поемат задълженията на "Бългериан Вип Турс", считано от 22 август занапред. Така че драма с туристите няма", каза Маринов.

Той допълни, че вчера за няколко часа, докато останалите туроператори поемат дейността на преустановилата дейност фирма, е имало напрежение, но в момента всичко е спокойно и туристите нормално пребивават в страната ни.

По отношение на това, че туристи са били карани да плащат два пъти почивката си, Маринов уточни, че това зависи от законодателството в изпращащата страна. "Така или иначе тези средства ще бъдат възстановени на самите туристи", каза Маринов.

"Трябва да имаме предвид, че това са частни, търговски субекти. Те си имат собствена търговска, маркетингова политика и всеки един от тях носи отговорност за своите действия. И в други отрасли се получава фирми да изпадат в несъстоятелност, неплатежоспособност, фалит, така че колкото и да е неприятно - това са неща, които се случват. Лошото е, че има туристи, които са свидетели на такива неща. Но пък имаше и фалити на други чуждестранни оператори, например от Полша, при тях системата проработи добре. Полската страна извърши всички необходими дейности и така, както и вие не знаете, че има такива случаи, така и самите туристи не разбраха, че е имало фалит на туроператори", каза още заместник-министърът.

Според него това, което може да се направи е, че самите туроператори трябва да имат добра етика и да информират своите партньори и хотелиерите по-рано.

Вчера туроператорът "Бългериан Вип Турс" обяви, че прекратява дейността си „Поради претърпени сериозни загуби, предизвикани от фалита на наш основен партньор и контрагент от Русия, плащането на туристическите пакети по българското Черноморие не може да бъде покрито“, съобщи фирмата.

Говорителят на Руския съюз за туристическа индустрия Ирина Тюрина посочи, че „Бългериан Вип Турс“ е била тежко засегната от фалита на руския туроператор „Капитал Тур“. Фирмата обяви, че не може да изпълнява задълженията си към клиенти и партньори на 17 ноември 2010 г., като според Тюрина е натрупала задължения към българската компания около 2 млн. евро.

Припомняме, че миналата година стотици руски туристи бяха блокирани на летището в Бургас, след като се оказа, че дъщерната фирма на „Алма тур“ - „Алма тур флай“, не беше платила самолетните им билети на превозвача. Оказа се, че туроператорът е натрупал дългове в размер на 7 млн. лева към авиокомпания „България Ер“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
22
 
10
 
! Отговори
do 24 преди 12 години
Чака й руснаци да ти оправят икономиката, тия само знаят да крадът и завличат, е то ти и примера с този туроператор, една коректна фирма стигнала до фалит, затова че е завлечена от руски оператор.И с цялата си наглост от росстуризъм реват да се окаже натиск на хотелиерите, наглост до небесата
23
12
 
4
 
! Отговори
do 24 преди 12 години
Цървула си ТИ в случая, хуио ...
22
7
 
27
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
И на *** като теб ли със заплата от 400 лв и безнин 3 лв да разчита икономиката, защото в момента се разчита на един туризъм и най-вече няа руснаците. От бедняците- запдани туристи, които са на ол-инклузив забрави, ама то цървулът знае само "не" . По цявл свят гледат да привлекат руските туристи, цървула вика- не, не ги искаме. Пий ракия там и не прави анализи- не е за теб, не ги разбираш нещата
21
1
 
6
 
! Отговори
ZA22 преди 12 години
dobre e pomachkata i ziganskata *** nikoga da ja nama v BYLGARIJA
20
37
 
10
 
! Отговори
по-далече от Българи преди 12 години
Добре ще да е руснаците да стоят по-далече от България, ... дори и само като туристи !!!
19
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато не се научим , че клиентът е винаги прав, нещата няма да се оправят за бай *** бинзесмИена. Тук все клиентът им е длъжен, никакво обслужване, никаква политика по рекламации, никаквяи програми за клиенти- затова не купувам нищо български, никога от бг магазин, и не ходя на бг море- да ми е мирна главата, парите не ги намриам на пътя, че да ги давам на *** а той да ми се подиграва и да си купува джипове и имоти
18
6
 
14
 
! Отговори
предвижда преди 12 години
Догодина всички руски туристи на почивка в Турция!
17
3
 
10
 
! Отговори
до атила преди 12 години
Мислех, че в петък ви пускат на разходка малко от лудницата. Ходи и пий хапчета, лекувай се- тук се осбъждат сериозни проблеми, а не на болни *** като теб
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
koi to e bil na moreto tozi zezon znajat che 90 prozenta ot turystyte sa rusnazi
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do betonenite kuhi gldvi da go znajat che napravooche poveche bg ikonomika che go izduha
14
1
 
3
 
! Отговори
агент преди 12 години
ТезТур са следващите гръмнали ...
13
2
 
12
 
! Отговори
taka e преди 12 години
spirat li ruskite turisty spira bilgsrskija turizim
12
4
 
19
 
! Отговори
Благоразумие преди 12 години
Аз се надявам на благоразумие от страна на хотелиери и туроператори. Няма да изпаднат във фалит ако тези хора се разпределят по други хотели. Ако не са руснаците дребният бизнес по морето сме живи умрели. Изчезнат ли те, ще изпофалираме. Просто няма нужда от такава лоша реклама.Ако тези хора ги изгонят на улицата, те ще се приберат в Русия и повече няма да дойдат тук. Ще отидат другаде. Така е и с всички останали туристи. Тази година много полски туроператори фалираха...не е добре ситуацията..
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Шчеголкова съобщи, че тези хотели са четири и обясни, че те са сключили договор не с туристите, а с контрагенти, така че с тях трябва да изясняват отношенията си"По същата логика и туристите да си изяснят отношението с контрагентите вместо да реват на хотелите
10
4
 
12
 
! Отговори
до aston villa преди 12 години
а сега спри да маструбираш и да представяш фантазиите си за действителност! щото ако постоянно маструбираш може и да привикнеш че всъщност и без жена ти е добре:))))) що се отнася до рускините, може само да си мечтаеш! по лесно е да свалиш някоя пияна англичанка отколкото рускиня!
9
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както обикновенно руснаците забъркват кашите и после реват някой да им оправи бакийте, тази фирма фалира заради непокрито задължение от руска фирма, обаче те пак си знаят техното...............
8
30
 
8
 
! Отговори
АТИЛА преди 12 години
Руски турист ха, ха.....От кога пияния славянски *** временно населяващ погрешка създадената Българска *** Русия знае какво е това туризъм и как се упражнява.Гонете цялата Славянска *** от Задунайска Губерния барабар с над 200 000-те руски, украйнски, сръбски и прочие *** и мафиоти на които Гоцевия Педофил и Маринския Зоофил дадоха Българско гражданство Тази Измислена държава наречена Русия:1.Българи я Създадоха 2.Българи я Култивираха 3.Българи ще я Ликвидират.КАЗАХ !
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мейд ин бг, кво мога да кажа. гонят туристите не от хотелите а ги гонят завинаги от Бг. в посока към турция и гърция, никой нормален турист никога повече няма да дойде тук. защо отговорните за тази ситуация лица правят така че дивата туция с техните диви *** да изглеждат по привлекателни за туризъм отколкото България? защото няма кой да вкара в затвора всички които са виновни за ситуацията и след това със сигурност това няма да се повтори.
6
10
 
2
 
! Отговори
aston villa преди 12 години
дай е-мейл да ти пратя нещо и тогава говори. Жени лесни (рускини) колкото щеш. Те сами си го искат горките: vbox7/play:45000ffdcf
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май и туризъмт беше целенасоено разсипан, акакто цялата държава през тезо 22 г. не разбраха ,че бизнес не се праив от ***, простаци, ДС, мутри , а от хора -професионалисти, с визия, стратеги, с обслужване, с качество, да му е кеф на човек да идва....Скоро няма да имаме туристи. Аз отдавна не стъпвам на нашето черноморие- трябва на мен да мим плащат, а не аз на тях.