Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
1
 
! Отговори
Ще умреш от завист преди 10 години
До Анонимен Можеш да умираш от завист! Ти нямаш ласка,не знаеш що е любов!!! Не искаш да си НОРМАЛЕН! Ти си едно изхабено същество! Защо правиш ненормални неща????
151
2
 
2
 
! Отговори
Кирилик преди 10 години
До estestvenno Научи се на четмо и писмо! Толкова ли си безумен?
150
5
 
6
 
! Отговори
Много СЕЛЯЦИ тука преди 10 години
Много моля безхаберието и политикантсвото да си вземе палтото и на асфалто.... Който не е обикалял света или поне ЕВРРОПАТА,да се загъне в КЮМЮРА и да не се изхожда,ама да не се ИЗХОЖДА по нужда тук! Тук има много безхаберници-дето не знаят адреса на ШКОЛОТО,ама пишат ли драскат ли? Така не става!!! Има ГОСПОД! Не може да пишеш ако не си виждал УЧИЛИЩЕ!!!
149
4
 
3
 
! Отговори
estestvenno преди 10 години
nali trebe se prodava tutuna de turcite gledat i cigarite ot fabrikite upravliavani ot komuniagi, koi mu puka za zdrave...po-malko pensii za plashtane sashto....govoreiki za genocid..eto go v deistvie
148
3
 
6
 
! Отговори
Do 194 преди 10 години
До Анонимен Вземи си парички,не стой само на село! Обиколи света за собствена сметка и тогава коментирай ***!
147
4
 
11
 
! Отговори
Стой си в селото преди 10 години
До Анонимен Недей да пушиш! стой си на село,кой ти пречи? Не пречи на останалите да си правят КЕФА
146
17
 
13
 
! Отговори
Европеец преди 10 години
В Германия например,се пуши навсякъде! В Австрия даже пред колонките на бензиностацията пушат младежите! Ние Българите големи спазвачи станахме на измислени еврозакони!!!
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До :))))))Я кажи, верно, кои са тези завередния в София в които се пуши ? Аз се сещам за 4-5, но не мисля, че това са "повечето" ... Не се заяждам, наистина ми е интересно
144
6
 
11
 
! Отговори
o_O преди 10 години
Като пушач, мога да кажа, че това е е***и тъпотията. Това е един от малкото правилни закони в нашата татковина, а тези глупости за подпомагането на бизнеса могат да си ги заврът .... Единственото което искат е да приберат(осигурят?) едни пари от(на) Булагартабак и да спечелят малко гласове от пушачите, друго не ги интересува.
143
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
По мои данни на Луната никога не се е пушело, нито на открито, нито на закрито. Писна ми с това да ми дават примери избирателно. Грабливите за своето управление направиха едно положително нещо, а сега комуната напук ще го развали.
142
6
 
2
 
! Отговори
:)))))) преди 10 години
В повечето заведения в София се пуши. А за провинцията да не говорим. След 10 часа няма барове, дискотеки или кръчми в които да не се пуши. Не виждам голяма разлика като има забрана. Така или иначе глоби я се пишат я не .
141
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да фалират бе. Щяло се пуши, ами просто приключвам с бардаците им, пък *** да си мислят колко е хубаво да се тровят с тия шитни ама да не се жалват как немат пари. Щото всеки пушач мрънка как не му стигали парите пък дава по 200-300лв за цигари е това ако не е идеотизъм....
140
4
 
5
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
MADE IN BULGARIA
139
2
 
8
 
! Отговори
Моне преди 10 години
Какво се пените в борба срещу вятърни мелници. Излезте се разходете малко по заведенията. Ще се светнете, че във всички нощни заведения и сега се пуши.
138
18
 
11
 
! Отговори
sssssss преди 10 години
Бойко *** фалира заведенята. А непушачите да си седят в залите за непушачи. Но и те фалираха заведеният защото изобщо не ходят там. А само пишат по форумите глупости. Най-естно е 2- зали и това е, кой кадето иска там да седи.
137
4
 
7
 
! Отговори
до 167 преди 10 години
ти недей давай акъл на хората къде да живеят прасе комунистическо, вземи се скрий!!!
136
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
живея във великобритания и тук пушенето е абсолютно забранено, но никой не се оплаква...ама и ние от селяни европейци искаме...няма как да стане с тия *** да има падне парламента на главата дано !!!
135
7
 
11
 
! Отговори
ko4o преди 10 години
с този меко казано първобитен подход *** се опитват да се харесат на най-сенчестата от бизнеса. Истината е, че и трева да разрешат да се пуши, това няма да подобри положението им. Ако все пак тези *** поставят на гласуване връщане на тютюнопушенето, това май наистина ще бъде краят на управлението им!!!! ОСТАВКА м...мка ви ***
134
2
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
До abcOff ti si prosto edin ot tulpata na totalno izprostelite deto skandirate dolu komunistite veche 23 godini nishto che sme kapitalizam za koito goveda kato tebe se boriha predi 20 godini. Mnogo puti sam go kazval i pak shte go kaja, che ne moje v durjava kudeto broq na pushachite e po golqm ot broq na NE pushachite da ima zabrana za pushene v zatvoreni pomeshteniq zashtoto biznesite gubqt i az sushto kato pushach ne bih otishal v zavedenie da piq kato ne moga da si pusha kudeto jelaq.
133
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
живея в Швеция и постоянно ходя по заведния, но не съм видял до сега помещение за пушене, както пише в статията?!?! Напротив, пушенето е абсолютно забранено в затворени помещения...