Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
3
 
7
 
! Отговори
marsian преди 10 години
Статията е откровена лъжа .В Белгия ,на закрити места не се пуши .Някой пушат ,но ако те хванат ,те дерат яко .
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия за пореден път чупят ***. Като знам, че поне едно 60-70% от посочените "заведения" са си тесни дупки, където е достатъчно един да запали цигара за да одими всичко и всички. Вентилация - ха-ха, едно добра вентилация струва колкото половината заведение, сами се досещате колко имат такава.И аз пуша, но напълно подкрепям забраната. Нямам никакъв проблем да излизам да пуша,тъкмо броя на изпушените фасове е по-малък, а и обикновено винаги има някоя пушачка отвън, с която да се завърже лафче:D
110
3
 
1
 
! Отговори
kapka.nenowa преди 10 години
До Софиянец,Очевидно е, че нищо не разбираш от икономика, както и от това от къде идват обещетенията ми за безработица щом правиш подобни коментари.Пък за Хитлер..............какво да ти кажа и за него ще трябва да почетеш повечко :):):) А и какво стана с милите добри хора ПУШАЧИ дето спазват добрия тон?
109
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123антиРеформаторският блок няма шанс ако преди това не се покае и извини за приватизацията на Костов и реституцията на Лучников
108
3
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 126,Че хората са различни, сте съвършено прав. Имам далечен роднина, който от поне 50 години насам пие с дебита на бензиноколонка и пуши като комин на ТЕЦ и нищо му няма. Е, има известни проблеми, ама с оглед това, което изпива и изпушва, са си нищо.Ама той е единствен. Като го сравня с броя хора, които знам, че са си отишли на по 60 години и са пушели и/или пиели яката, някак има зависимост :(
107
3
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Европа ще им го нач*ка и после ще баламосват еКлектората с връщане на забраната - поредното нещо дето правителството ги било свършило т.е. преливат от пусто в празно и симулират работа.
106
2
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
do 119Точно това имах предвид по-рано в тази тема. Хората не бягат защото не се пуши в дадено заведение, а защото не се пуши+ мизерна обстановка и обслужване! Докарай го от към приветливо обслужване, уютна обстановка, предразполагаща музика, качествена храна и да не ги удряш хората в грамажа и всичкото това на народни цени...+ хигиена, като започнеш от чашата и вилицата до прозореца.....всичко се оценява и последната причина да не влиза в заведението ти човек е, че не се пушело в него.
105
2
 
0
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До софиянецТова с автоматите няма как да стане, поне не и сега. Да кажем, че който реши да работи в заведение за пушачи,ще е преценил за себе си. Колкото до по-високите такси, нали оборотите им ще се повишат драстично, трябва да има някаква равнопоставеност с тези, които ще решат да останат за непушачи и ще бъдат на ръба на оцеляването. Това го твърдят те, не си го измислям аз, моето мнение е, че това са абсолютни глупости, но това няма значение за диалога ни.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Kaleko AlekoУважаеми Калеко. Батко ти е на 62. Пиша батко ти, а не дядо ти, защото така се чувствам. Пуша от казармата и до сега не съм спирал един ден. Всяка вечер си пия ракийцата /домашна/ и ми е кеф. Не съм здравно осигурен и не се ядосвам че ви крадат парите. Всяка година ходя на профилактика при специалист. Цакаш 20-така и не ти трябва направление. Всичко е до индивидуалността на човека, а не на докторските измишльотини. По ресторанти не ходя, ама за по кафенце без цигара - никс.
103
3
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец,Амиименно - беше. Сега не се пуши изобщо и няма как да са най-лошите :DГлоби за неработеща вентилация - Ко? Нье! :D Та нали ресторантьорите пак ще ги намразят :D И ще видят свежи пари, ама на куково лято, като ония пак почнат да шикалкавят и да пишат сметките на хвърчащи листчета.
102
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Как така било разрешено в редица страни от ЕУ.....!!!!!В най-пропадналите страни се пуши по заведенията явно и ние сме към тази група. В най развитите държави, визирам Германия и Великобритания ако тее хванат да пушиш на обществено място или кръчма ти късат гъ*а от глоби.....А и не мога да повярвам как сега ще се върнем две крачки назад. Да живее тъпотията...хахаха
101
3
 
0
 
! Отговори
далече преди 10 години
Хахаха, 6-тия коментар много ми хареса! Кървящи съсели :D
100
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
До ОДИСЕЙ 1Реформаторският блок може да се превърне в алтернатива ако се очисти от мършата и номенклатурните елементи в него. Мен лично най-много ме дразни присъствието на Г-жа YES, (Меглена Кунева), тя е направила толкова много пакости на България като еврокомисар,че дори управляващите в момента са кротки агънца в сравнение с нея
99
5
 
4
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До софиянецТова може би е най-разумното решение. Заведения, не отделения, заведения за пушачи и такива за непушачи. Тези за пушачи с много по-високи данъци и такси от тези за непушачи. Разумно, но и това няма да се приеме добре от господа ресторантьорите ни. Те така и не разбраха, че бордеите им са празни заради лошото обслужване, калпавата кухня, фалшивия алкохол, а не заради цигарите.
98
5
 
7
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Олигархията шепне...
97
5
 
8
 
! Отговори
СМЯХХL преди 10 години
Комунисти УБИЙЦИ !!!!!
96
5
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец,По принцип излизам често по заведения и за всички тези години почти не помня заведение с добра вентилация. Или, дори да има, често не се включва. Съвсем друг момент беше, че масите за непушачи обикновено бяха най-лошите в заведението. Накратко - всички тези приказки за вентилации, отделни помещения и пр. са абсолютни пожелания, нямащи връзка с реалността :DАко това със "само за пушачи" беше изгодно, досега ресторантьорите да са го направили, според мен. Явно и на тях не им изнася
95
6
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Правилно, на сила хубост не става!*** си остава тъпо, колкото и да го мъчиш акъл да му дадеш!Обаче не е справедливо да плащам солидарно за здравеопазване с пушачите, защото е доказано че те боледуват по -често и по-тежко. Справедливо е да плащат по-високи вноски за здравно осигуряване от хората които не пушат.И ако искат да стоят затворени в един аквариум обособен в ресторанта, само и само да пушат вътре също нямам нищо против, тъкмо ще се напушат по-добре :))))))))))))))))))
94
5
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец, то няма лошо, който иска, да си го позволява, ама аз не искам да му дишам дима :DДа не говорим, че като му плеснат една диагноза рак на белия дроб, друга песен пее...Ама то всеки си решава.
93
2
 
1
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Tia akcizi samo pylniat gushite na politicite... Zatova sa pyrvi da "prepishat" ot zapadnite dyrjavi.