Пием здраво и все повече, осми сме в света! Дори и Русия ни диша прахта

Българите пият по средно 12,8 литра чист алкохол на година
Обновена: 11 май 2019 09:48 | 11 май 2019 09:28, Александър Попов
245
Пием здраво и все повече, осми сме в света! Дори и Русия ни диша прахта
Снимка: Pixabay

По доходи и заплати може да сме на последно място в Европейския съюз, но когато става въпрос за пресушаване на алкохол сме в челната десетка при това в света!

България е на 8-мо място по консумация на алкохол годишно на глава от населението, сочи проучване в последния брой на общомедицинското научно списание The Lancet, цитирано от "Труд".

Класацията се базира на актуалните данни на Световната здравна организация (СЗО) и от Глобалното изследване на тежестта на заболяванията (GBDS) на Института за здравни показатели и оценка (IHME).

Българите пият по средно 12,8 литра чист алкохол на година. На първо място са молдовците с 15 литра, а пред нас са още литовците (14.7 л), чехите(14.3 л), нигерийците (13.4 л), ирландците (13.2 л), германците (13.1 л) и латвийците (12.9 л).

В проучването са взели участие общо 189 държави, включително САЩ, Австралия и някои от Южна Африка, обясняват от Daily Mail, публикувайки карта на 10-те държавите с най-висока консумация на алкохол в света.

Данните от изследването сравняват консумацията през 1990, 2010 и 2017 година. В началото на прехода българите са пиели средно по 11,6 литра чист алкохол, 10 години по-късно – 12 литра, достигайки 12,8 литра през 2017 г.

Според проучването българският мъж пие приблизително по 21 литра, докато българската жена – едва 4,9 литра чист алкохол.

България се нарежда пред Русия, където консумацията е с половин литър по-малко – 12,3 литра на година.

По данни на НСИ през 2017 г. в България на човек са изпити по 28.9 литра твърд алкохол, без да се брои виното и бирата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: алкохол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е страшно човек да се напие веднъж в годината или да се почерпи по повод , страшно е да се налива всеки ден............и алкохолът (дори вино или бира) да се пие вместо вода!
193
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масовият алкохолизъм е широко разпространен в България!!!
192
2
 
5
 
! Отговори
За Шереметиево преди 5 години
Абе къде в Москва ги видя тия 250 ? заплата.. да на говорим, че водката в България е малко по-евтина спрямо Русия. Ама нека останалите идiоти ти слагат плюсчета де. Вероятно си бил и в кабината при пилотите та си ги видял "пияни" :)
191
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кажете нещо за Украйна,техен потрошенко не изтрезняваше,заедно с юнкерчето под ръка,горките..Стига с руснаците,че става банално, не сте видели как пият японците,китайците.Всичко живо пие-жени,мъже,ученици,пенсионери.А американците без кокса не могат вече две да кажат..Света си върви по дяволите..Саудитските затворени клубове пълни с алкохол,наркотици и ***-от двата пола..Хайде сега,да злобеете..
190
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пиенето е нищо в сравнение с обратните наркозависими в софия , пловдив, варна , бургас но най вече софия
189
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваха ми 4-5 години да намаля ,,джепането'' в чужбина.Като видиш и разберш мнението на хората за алкохолизма,се чувстваш унизително,и без капка самочувствие.А ако някий работодател знае колко пие българинът,не би го наел в никакъв случай.Като се видях с някой лев в джоба,си помислих че съм в Рая,само скари големи салати и хубави уискита....Всичко беше дикато не се поогледах,и разбрах че редовното напиване е ,душевно заболяване.Същото като хазарта.Напоследък младите руски учат за духовното.
188
9
 
3
 
! Отговори
01-05.05.Москва преди 5 години
Препатихме с 'авиокомпания" България Ер-дружество,недостойно носещо името на Републиката.Не видях пиян руснак,освен един на Шереметиево,изкрейзил,защото няма място да седне(при десетки отложени полети,заради катастрофата).Цивилните се "справиха" с него подобаващо-бе доста як,а го размазаха от бой.Чудех се дали таз велика сила няма несмъртоносни методи за възпиране-електрошокове,изстрели с възпиращ ефект?Иначе е безумие там да пиеш при заплата 250 EUR,водка за 4?Пиян бе пилота ни 01.05-руснак!
187
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно? На 8 место? Хм..Ако попиташ малките пуделчета тук.Американофилчета.. "рашките" " ***" И всякакви наименувания.С които ОБИЖДАТ руснаците.Те пиели повече! -:) А иначе са прави че пият повече.Ами 150 милиона са все пак.При нашите има няма 5 милиона население.Разбира се че по малко ще изпием! -:) Леле леле.Големи Американофилчета сте станали бе дечица! Освен с това.С какво показвате Че сте и Българи най вече????
186
1
 
6
 
! Отговори
Абсурд преди 5 години
Е аз пия 60 литра бира на месец,на колко ли твърд алкохол се равнява
185
1
 
10
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
До ПОЗНАВАЧСпри с пиенето за да минем поназад в класацията бе човек!Ако продължаваш така ще станем втори!
184
24
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Заради немотията от доста години насам в русия пият одеколон и разни други препарати ,които не влизат в класацията като алкохол ! Руснаците трезви не ходят , ако няма водка одеколон ще пие ,но пак ще се напие ! Рядко бихте видели пиян българин по време на работа , но руснаците често са пияни по време на работа !
183
2
 
7
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
До petarzizТвоето мнение преобръща историята на човечеството! Оказва се че ти също много си помогнал България да заеме тази придна позиция!
182
2
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ям , пия ,пуша , дамаджани суша ,да живеят тарикатите !Това беше само в кръга на майтапа , внимавайте и не прекалявайте с алкохола !
181
7
 
23
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Някои може много да се учудват,но младите хора в Русия не пият!Цялото им правителство ,начело с президента са противници на твърдия алкохол!Традициите не са това ,което бяха и ние трябва да свикваме с това!Има разни статии в чужди вестници -напр. финландски и шведски,в които авторите са много учудени от това ,което виждат в Русия- има все още разни *** и хора и старото поколение ,които обичат чашката ,но новите поколения не пият!?
180
20
 
9
 
! Отговори
petarziz преди 5 години
ТАЗИ СТАТИСТИКА Е НАПЪЛНО ПОГРЕШНА РУСИЯ СА МЕРЦЕДЕСА НА АЛКОХОЛИЦИТЕ КОИТО ИСКАИТЕ ПИТАИТЕ АКО СЪМ ВИ ШЕВ ШЕ ВИ УДЪРЖА ОТ ЗАПЛАТАТА
179
8
 
15
 
! Отговори
Дегустатор преди 5 години
Това е защото бодро крачим към светлото ГЕРБъдеще!
178
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Аз съм доста над средното ниво
177
13
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Недейте така , че руснаците ще ни завиждат. А сега дайте инфо и как стои въпроса с лосиона за вана.
176
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина пие и пуши от малък като не видял- жени,ученици..А когато отидат в чужбина-ле-ле...види пари-забравя всичко..От петък зарежда пиене ,пържоли,цигари и фолк до дупка- радост по голяма няма. Пък какво- да пият,да пушат и ядат каквото искат. Големи хора са.Живота е кратък.Не съди да не те съдят! Наздраве,мила Родино!
175
2
 
5
 
! Отговори
Верно преди 5 години
До 12,8 литра чист алкоКато се сложат и домашнярките-гаранция сме на първо място!да имат да вземат другите!Обаче ние замезваме здраво и затова нито се напиваме,нито си отиваме,както се казва.