Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да пишете глупости-СПАЗВАЙТЕ НАЛОЖЕНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ И ПРЕДПИСАНИЯ!!!Втора Италия ли искате да станем!!Там където видите,че някой не спазва -обадете се на 112.Проявете ГРАЖДАНСКО САМОСЪЗНАНИЕ!!!
299
1
 
2
 
! Отговори
Гуглето преди 4 години
Напишете asterix Corona virus, ще ви стане ясно..
298
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига сте хленчили, изгледайте филма с Чарли Чаплин - треска за злато, Джек Лондон също е бил златотърсач и зъбите са мо опадали от глад и липса на витамини. Така или иначе когато ви повали вирусът няма да имате апетит.
297
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, като спират женските консултации и ражданията ли ще спрат и отложат до края на извънредното положение...
296
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
US i SU i oste 6 strani sa kaznali na Mars prez 1962 godina v SEKRETNITE KOSMICHESKI PROGRAMI ... Drugoto po TV i Radioto ,Mediite ... e izmama i Zabluda ,Luza na JUdEU - Massonite .... ...Bankite RRRabotat za Judeite ,koito sa SSuzdali i pusnali Falshivia virus ... za da Poeksperimentirat s Horata ,da Vsavat Panika i da Ponamalat malko Naselenieto .......
295
10
 
22
 
! Отговори
аз преди 4 години
Много хора ще останат на улицата. Май ще има бунтове. Дребния бизнес е засегнат. Много повече народ ще умре от последствията от страха отколкото от вируса. Хората нали ходят на работа в заводи и предприятия и по цял ден имат контакти с други хора. Вируса си прескача от човек на човек. медиите преувеличават и всяват страх. Не може от един починал човек да блокираш държавата. Вируса пак ще се разпространи, но ще сринете и икономиката.
294
3
 
7
 
! Отговори
Най-тъпите витамини преди 4 години
До Анонимен 326Щото други няма. Разлепихме им етикета с цената. Отдолу 8.00 лв. Отгоре - 11.30 лв.И пак ги няма. Взехме последната опаковка. Уж щеше да има борба със спекулата?А и от аптеката може да не са виновни хората, познаваме се. Редовно пазаруваме от тях - всяка седмица. Ако от склада им ги подават така, те какво да правят?
293
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега сериозно питам ако някой знае има ли къде да се оплаче човек за вдигане на цените пакет най евтини макарони свършили и от цена около 80стотинки станали два лева не че ям такива ама просъо това е кощунство
292
9
 
10
 
! Отговори
Те ни с`аха в гащите преди 4 години
В Израел в момента има повече болни и починали евреи, отколкото болни и починали българи в България.Дали ако беше планирано и вирусът беше биологично оръжие щеше да е така?Едва ли. При съвременните технологии всяко биологично оръжие може да се насочи не просто към определена раса, а към народ. И дори към род.
291
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Bankite RRRabotat za Judeite ,koito sa SSuzdali i pusnali Falshivia virus ... za da Poeksperimentirat s Horata ,da Vsavat Panika i da Ponamalat malko Naselenieto .......
290
2
 
14
 
! Отговори
Аптекарка преди 4 години
Много ми е мъчно. Тежки времена настанаха. Не за нас, но все пак.
289
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
US i SU i oste 6 strani sa kaznali na Mars prez 1962 godina v SEKRETNITE KOSMICHESKI PROGRAMI ... Drugoto po TV i Radioto ,Mediite ... e izmama i Zabluda ,Luza na JUdEU - Massonite ...
288
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре затваряте всички заведения и търговски обекти, а помислихте ли за ТЪРГОВСКИ БАНКИ, в които влизат всякакви хора ?????
287
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 4 години
КЪДЕ ви е социалната политика?????Хората до 29,ако се води неплатена..нормални ли сте бе??Някои разчитат изцяло на на тази заплата..Пука ли ви изобщо????????
286
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Кой ще ми плати тия дни до 29 че да се запасявам за после?
285
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 315. Ама нали миналата неделя правителството каза, че ще се бори срещу спекулата. По този начин ли се борим срещу спекулата, като вдигаме цените.
284
2
 
9
 
! Отговори
До Понеделник преди 4 години
Случаите ше са 120...Те и сега са много повече,но ба час по лъжичка ви го сервират..
283
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората все повече и повече стават податливи на... внушения и лишени от собствено мнение Из "Психология на тълпите"
282
4
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 4 години
До 314.Не е нормално бе къзъм разбира се че не е нормално.Ама на повечето къде им ходи акъла и имат ли го въобще в чутурата да не видят накъде отива работата.А.?По тарикатите ги купиха и сега правят пари върху нещастието и зора на хората.Акъл,акъл са иска да можеш да предвидиш нещата!
281
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧукундурЕй *** нормално ли е преди да се обяви официално за първите заразени с корона вирус в България, маските да са по 0.20 ст., а сега да се продават по 2.20 лв. Според теб нормална държава ли сме?