Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирате ли, че проблема не е в украинците, а отново в корупцията в България. ЕС отпуска пари, в България се окраждат 90% от тези пари, с другите 10% се прави палатков лагер, където на всеки му е ясно, че никой не иска да отиде. И така българина си мисли, че украинците са нагли и искат лукс, когато всъщност този 'лукс' е окраден от корумпирани българи :)
60
1
 
28
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
В 5 звездните хотели ли, където нито дядовци ни и бабите ни и родителите ни, можаха да видят????Спете навън, сега е топло, горите са ни големи, ползвайте тоалетните в гората и се бършете с листа и запазете за зимата. Детски кът е хубаво място в гората. Там е по добре. Напуснете центъра за тези, които ще ги ценят неблагодарници?!!!!
59
32
 
2
 
! Отговори
Прави са преди 2 години
Нали ги видях тези лагери. Това е обидно за братския украински народ.
58
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буквално преди минути гледах една жена как си брои стотинките и си купя кисело мляко и хляб. А тия неблагодарници мрънкат!
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мии, довиждане значи
56
33
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Засрамете се от коментарите си бе, вие хора ли сте въобще? Вървете вие да живеете в контейнери. Това са майки с деца и възрастни хора, не млади талибани. Много от тях са с български корени. И пак да попитам калинката, къде отидоха 140-те милиона евро които ЕС даде за настаняване на бежанците? Някои могат да смятат все още 20 евро за 90 дни по 50 000 (колкото са бежанците по хотелите) Къде са останалите 50 милиона?
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интерес на истината с бежанците сме един дол-дренки. Нито те могат да се изправят на крака и да изгонят окупиралите ги англо-саксони и корумпираните от тях олигарси, нито ние. Братя по съдба. Вместо да гоним укрите е редно да изгоним политиците, ама демокрация баце... 10% от народа престъпници в костюми, а затворниците в хоум-офис... А некои викаха, че по време на социализма било зле... 1% от народа беше в Белене, а останалите 95% от простолюдието живеехме на отключена врата.
54
0
 
34
 
! Отговори
пейо преди 2 години
В западна укр война няма. Дори и в Киев вече живота се нормализира. ДА си ги прибират и да си ги гледат там.
53
3
 
28
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 2 години
Марш към Азовстал, там в бункерите под земята Путин ще ви оправи без храна, без вода, без въздух. Ще се молите мръсни фашисти нагли за една водородна бомбичка, че да ви прати там където ви е мястото
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха, ние сме си така в шок от години! Добре дошли в америкатоевропейската любов и братство!
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неграмотната министърка уж бика вицепремиер по ефективно управление, а какви глупости твори
50
0
 
25
 
! Отговори
украинец преди 2 години
5 звезден лукс с фризьор и маникюрист, нищо друго не приемаме. В голяма нужда сме за лукс.
49
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и apaбеските не се оплакват, отварят дюнерджийници на всеки ъгъл, предпазват ни от терактове и т.н. Xoxлите за 5 стотинки работа не могат да свършат. Знаят само в 4 звездно хотелче на първа линия с месо, сешоар...
48
0
 
38
 
! Отговори
мак преди 2 години
Цитирайте повече такива изказвания на "шокирани" украинци, та да видим, какви тарикати са. Нали са избягали от бомби, а тук няма война. Да не се правят на наивни и че са им казали, че ще живеят по хотелите с години. Държавата им осигурява всичко необходимо, дори и по лагери, затова нямат право на избор. Освен да се върнат при лукса в родината им.
47
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кравофилите в Укрия.
46
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде тогава куфарчето и за Украйна,нахалници!
45
0
 
45
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
"Да не бил луд". Като малки бяхме толкова бедни, че топлихме вода с барзовари и над корито с буркан ме къпаха родителите ми. А тоя да не е бил луд...господа украинци, трябва да сте супер благодарни, вашите условия са лукс, пред това, което моето поколение премина. Ако не сте луди, връщайте се във вас. Там руснаците ще ви дадат луксозни ковчези...много е тежко да чуя, че не сте доволни и неблагодарни. Приехме ви с разбиране и дадохме всичко най- доброто за вас. Вие какво очаквате да ви държат в
44
0
 
33
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Ама ако искате бе, иначе чемодан вокзал киiв
43
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И българите са в шок от двуцифрената инфлация ама мълчат а тези ревът че им прекъсват почивката, в Спа хотелите
42
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглеци!