Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд!

Част от хотелиерите ги задържат като персонал
31 май 2022 16:38, Анисия Иванова
357

Новият план на правителството за украинските бежанци предвижда те временно да бъдат настанявани в палаткови лагери и фургони в Сарафово и Елхово, но само тези, които няма къде да отидат след 31 май.

В 15 ч. днес с извънреден влак бежанците трябва да бъдат превозени до Сливен, а оттам със специализиран транспорт да бъдат извозени до буферния център в Елхово. Този център може да приеме до 1750 души и е на принципа на фургонен тип, но с климатизация.

Преди да се качат на влака, Червеният кръст предоставя на бежанците вода. Има и кът, в който децата могат да си играят, докато чакат влака.

Още по темата

"В Сарафово в момента можем да приемем 250 души. От утре бройката ще е над 1000, след като бъдат опънати и палатковите лагери. Условията са над тези, които се изискват от Европейския съюз - има подслон, вода , храна, тоалетни", заяви зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

В палатковия лагер в Сарафово и базата на Министерството на отбраната ще бъдат настанени предимно майки с малки деца и възрастни хора. Днес пристигнаха първите три автобуса от хотели в Слънчев бряг със 120 души.

Все още няма яснота кога и колко бежанци ще бъдат настанени в Елхово. Очаква се първите автобуси с бежанци да пристигнат по-късно днес.

Новината, че ще спят в контейнери или палатков лагер шокира украинците, които днес напускат хотелите в Слънчев бряг.

"В палатков лагер няма да отида, какво говорите, да не съм луд!", категоричен е Александър.  

"На нас ни казаха, че не попадаме в групата на нуждаещите, затова сами трябва да си намерим квартира", посочи Анастасия.

"Казаха ни, че няма смисъл да се записваме в списъка с желанията, защото не попадаме в групата на родители с деца и инвалиди, излизаме на квартира", каза Татяна.  

Част от хотелиерите в Слънчев бряг заявиха, че ще задържат украинците по новата програма или като персонал.

"Неизвестността ги плаши и не мога да изведа хората. Затова ще взема участие по новата програма, като при мен ще има допълнително доплащане за допълнителни услуги", заяви хотелиерът Елена Андонова.  

"Аз никого няма да изгоня на улицата, да стане ясно! Ще търсим варианти. Изявлението на вицепремиера вчера породи повече въпроси у мен, отколкото яснота, така че ще чакам указания от Агенцията по бежанците", каза хотелиерът Веселин Данев.   

Украинските бежанци ще бъдат настанявани в буферните центрове за не повече от 3-4 дни, докато бъдат насочени към съответната държавна база.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева от Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И палатки не заслужавате нагли неблагодарници.
40
0
 
22
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Тоя какъв хубав тен има...ПУ пу
39
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нахалници.Бг.пенсионери си броят стотинките,колко самотни майки сами си отглеждат децата,да не говорим за болни българчета за които събираме пари за лечениетези ще ми стоят по хотелите и ще им чистят и готвят! Марш от България!
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и Коцето ще ви пее Па- па- па- палатка, па- па- па- палатка....
37
1
 
35
 
! Отговори
Киро лъжата преди 2 години
Научи кучета на салам и се чуди що не яде хляб.Кирова ***-.тия.
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 И в Германия не ги устройва, защото от утре украинците ще трябва да декларират банковите си сметки, без значение в коя държава по света са открити. Ще трябва също и да обявяват автомобилите си, ако са до 7 500 евро могат да ги задържат, ако са над тази сума са длъжни да ги продадат и да живеят с парите от продажбата.
35
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой ми обясни какъв е смисъла да висят на Слънчака, нека ми каже: нито работа ще си намерят(няма да има сезон заради тях, нито пък някой иска да бъде обслужван от укри), нито език ще научат(като си направят укро-катун), нито ще се интегрират... ОГРОМНА грешка беше да ги пуснат по хотелите. Сега хотелите, дето ламтяха за по 40 лева на ден - да се оправят сами! Ако искат да ги гонят, ако искат да си ги хрантутят за тяхна сметка!
34
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после се чудят защо имаме враждебно отношение към укрите.
33
0
 
43
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Нормално, промоцията свърши. Моито уважения но е време да се интегрирате работа, апартамент под наем и действайте. Държавната издръжка приключи, тези които все още не са се интегрирали и нямат пари могат да отидат в тези лагери ...
32
2
 
38
 
! Отговори
сина преди 2 години
Има ли още българи, които не са осъзнали защо Путин ги "оправя" по този начин ? Защото няма друг начин за разправяне с тая тълпа в тази територия!
31
2
 
18
 
! Отговори
МУНЧО СЛАДУРА преди 2 години
ПРИЕМАМ САМО МАША В АПАРТАМЕНТА И ТО АКО Е НЕОБВЪРЗАНА И ПОД 30 ГОД. ОСТАНАЛИТЕ МОГАТ ДА ЛАГЕРУВАТ И У ХАРМАНЛИ !
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три месеца в 4-5 звезден хотел кой българин може да се похвали с такова живеене и аз искам да ми осигурят такова спикойствие храната спането всичко да ми е осигурени да ми чистят а аз ще си ходя на работа
29
0
 
44
 
! Отговори
Kapmoфчo преди 2 години
Като не искаше да ходиш в планинския курорт на хотел, сега отиваш на палатка! Наглостта си има граници! След като прекалиш ти бият шута!
28
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогава да си плащат хотелите и да си живеят там.Кой ги спира.
27
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинци в шок от палатковите лагери: Няма да отида, да не съм луд! Палатките нямат тераса с изглед към морето. Родина липсва, я тъжен!
26
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде в Дания на палатки.
25
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Условията са над тези които,които се изискват от Европейският Съюз" Хохли,това трябва да ви канти в наглите крааатуни денонощно!!!!
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връщат в Украйна като не им харесва да отиват в Люксембург там са на палатки
23
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не бил луд да ходи на палатка? А де, а ние луди ли сме да им плащаме да висят по хотелите? Аааааааааайде обратно в Укропийка!
22
0
 
45
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
Ще кажеш, че сами ги извикахме да им угаждаме... Не казвам, че им е лесно, ама като знаеш от какво бягаш поне млако си налегини парцала за известно време, ако не - пътя.