В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 месец
Комунистите докараха най големата национална трагедия на България!
59
13
 
2
 
! Отговори
Plamen преди 1 месец
Велик владетел, политик и ръководител. Моя прадядо, и мъжете в българската държава са се клели в името на България и негово име! Нека тези които говорят лоши думи за царя, се замислят, дали са достойни да носят фамилните си имена, когато отхвърлят клетвата на своите деди!
58
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Не ни стига асмблеята на НАТО, изборите но ще ни доката костоите на дъртия Кобург, който ни е довел до 2 национални катастрофи. Крадливия му внук, заграби с помоща на корумпирани българи имотите на Българската Корона. Паметник за сина му Н.В. Цар Борис Трети няма в центъра на София. В България властва долна англо-саксонсака пасмина! Ходете и се кланяите на Фердинанда и се чудете защо македонците не ни обичат!
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този докара две Национални катастрофи на България! Неговото място не е тук! Приживе е мразел България - няма защо и сега да е тук!
56
1
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
каква родина му е българия до кога с тези прос-то-тии сега ще започнат бедите натази мумия от какъв зор превръщате българия в гробище да си стои до родителитеси в германия докара българия до 111 000 кв км каква е тази наглост от тазифамилия кои ги довлече в родината ми
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фери Таратайката няма място на българска земя. Вън тая въшлива пр оститутка Вън дебелия Оланин,Убиец на Българите!
54
3
 
1
 
! Отговори
кисело тесто преди 1 месец
Ппожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец Врана в София". ЦАРЯТ идва тук на почивка!
53
9
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 месец
СЛАВА НА ЦАРЯ!!!!СМ1РТ НА КОМУНИЗМА И ДС!!!!
52
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Никакъв цар не е този немски из-р-од! Цялата му фамилия са такива и е логично, че точно българо-мразе'ца атлантик соломон паси докара мадридския мо-ше'ник Симеон обратно, за да довърши делото на дядо си да открадне каквото може от България!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е голяма пародия и е много жалко, че гражданина Фердинанд който докара България до две национални катастрофи само поради неговия егоизъм и нарцисизъм през 1919г бе свален от престола и изгонен от България и след смъртта му българския народ и НС забраняват и не искат да бъде погребан тук заради греховете които има към българската нация, днес ни го карат тук без никой да ни пита! Заради него губим цяла източна Тракия почти до Истанбул, за което имало подписан договор в Лондон, след балканска
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДОМЪТ НА ФЕРДИНАНД Е В ГЕРМАНИЯ, ТАМ Е РОДЕН И ТАМ Е ИСКАЛ ДА БЪДЕ ПОГРЕБАН
49
6
 
3
 
! Отговори
М0NARCH преди 1 месец
52 Който Мрази Комунистите и Русия е Българин а който и служи е Юда!
48
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 41 "... изхвърлят ненужните български останки" - какви български останки бе, про'с'так?! Нищо българско няма в този немски крадец!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве що не върнем и тленните останки и на Мурад завоевателя, нали е половин българин, дет се вика е по- българин поне от тоя?
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Шиши и Мутрю и тоя го изпраха...
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АВЕ ТОЯ ДЕТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА Е АУТИСТ! КЪДЕ Е РОДЕН ФЕРДИНАН БЕ?
44
7
 
3
 
! Отговори
Имате ДЪЛГ! преди 1 месец
Да отмъстите за геноцидът над българите от червените окупатори и българските им слуги!!!
43
10
 
4
 
! Отговори
академик Денков преди 1 месец
Велик, велик, велик! Велик български цар и владетел! Името му ще бъде записано със златни букви в българската и световна история!
42
11
 
3
 
! Отговори
Българи!Имате ДЪЛГ! преди 1 месец
Да мразите всичко руско!
41
3
 
12
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Бил се противопосатвил на нацистите? Айде ,бе? Градът, в който Хитлер спечелил над 90% и всичкото аристократ били върли нацисти. Продължават с лъжите д аизмият образа на един враг на България.