Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би защото силно "вярва" на застрахователите?!
74
2
 
7
 
! Отговори
айдук застраховател преди 2 седмици
Принципно за бедствия капаните са много за да се докаже точен размер на щетата и реална компенсация.Другото с което си играят е дедктибъл/минимум от който тръгват.За да не е скъпа застраховката не покриват първите 500 или 1000,та компенсацията никога не покрива реалния размер.При стихийно бедствие също прехвърлят на държавата,а както знаем такава няма.Трябва толкова внимателно да се чете какво се подписва че направо PhD ще изкараш
73
4
 
16
 
! Отговори
За Мене преди 2 седмици
Точният Въпрос е защо Плащаме Данъци на Държавата: "Нови самолети ще защитават посевите от градушки" - дадоха се Милиони, т.е. "усвоиха се" за Самолети и Ракети срещу Градушки - виждате - Резилтата е Нулев!!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До банана Дайте да дадем
71
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото иска да мине метър. Защо да се застрахова като по-лесно да ревее по телевизията след това за държавна помощ. Хубавото е, че природата си знае работата.
70
4
 
14
 
! Отговори
банана преди 2 седмици
Ей големи наивници в ***.бг! Абе вие как си мислите, че ако всички се застраховат и удари градушка и застрахователя ще извади едни 100 милки да плати на всички ли? Баламурници, могат да ви платят наводнената панелка, могат да ви платят потрошената кола, но не могат да платят щетите на всички по едно и също време. Това е все едно всички да си изтеглят парите от банката по едно и също време. Ще пишат или форсмажорно обстоятелство и ще пиете по една голяма студена, или просто ще фалират.
69
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
След като го излъгаха за демокрацията, българина не вярва вече...
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 64 - Кой застраховател, каква полица полза и още инфо, ако може?
67
1
 
21
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 седмици
Щото 99% от застр8хавателите са мутри и мамят яко.. нали съм им сърбал попарата
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както всичко останало в 16тата република,така и застраховането е опорочено.Преди беше без конкуренция под формата на Институт/ДЗИ/,с тромава администрация която трудно и бавно се пригоди към инфлация промени.Реално застраховане никога не е имало,поради ДС трибуквени силови застрахователи,разбирай рекетьори.Недоразумението наречено пълно каско е вид пример за това.Автомобилното застраховане наистина трябва да е задължително но доверието в самия застраховател трябва да се заслужи.
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото застрахователните компании са еволюция на трибуквени "охранителни" компании от 90-те. По същество репресивни структури, насочени не в интерес на гражданите, а срещу тях.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
но защо българинът не се застрахова?" - защото застрахователите отказват да изплатят щетите - ВИНАГИ намират причина да не плащат
63
9
 
3
 
! Отговори
Застраховките работя преди 2 седмици
Бях се наводнил. Оказа се, че апартамента има застраховка, понеже е ипотекиран. Дойдоха оценители и оцениха щетите по ламината по текущи цени на същия модел ламинат. Изплатиха ми 40 квадрата ламинат по 45лв квадрата (цена + монтаж). Купих ламината за 30лв квадрата и си го монтирах сам. След цялата галимация бях с нов ламинат и 600лв печалба. Айде стига сте ги хранили тия застрахователи. Има и читави!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 58 - 35 години?
61
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът не се застрахова, защото очаква това да поеме държавата. Всъщност кой е държавата? Иска тя да се грижи за него, а не той за държавата си. Комунизмът опорочи психиката на хората. И какъв е този порок - някой да ти санира дома.(ако може парите от съседите) Ами естествено, че всички обитатели трябва да си пазят дома.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
" Истината е че ракетите не работят и никога не са работили." - Овсен, когато работят, нали?
59
0
 
3
 
! Отговори
Пося преди 2 седмици
Ването на облаци до това води! Айде да не се баламосваме.
58
6
 
18
 
! Отговори
СДС-ГРАДУШКА преди 2 седмици
пО ВРЕМЕТО НА ГАДНИЯТ КОМУНИЗЪМ -ТАКОВА ЯВЛЕНИЕ НЯМАШЕ---ГРАДУШКИ--АМА ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ КОЛКО СТОТИЦИ СТАНЦИИ ЗА БОРБА С ГРАДУШКИТЕ СА ЗАКРИТИ ЗА 35 Г ПРИ "ХУБАВАТА' ДЕМОКРАЦИЯ---ЯЖТЕ БАНАНИ СЕГА --ЯЖТЕ И ПЛАЧЕТЕ--ЗА ВСИЧКО!!
57
3
 
13
 
! Отговори
НИКИ преди 2 седмици
Как да застраховаш когато имаш щета те въртят на шиш само и само да не платят. За земеделска продукция, недвижимо имущество и обзавеждане все едно да чакаш от умрял писмо, така ще ти платят. Измамници са тези застрахователи, само гледат да ти вземат парите и при случка те прехвърлят от колега на колега по-висше стоящ и накрая почваш да се чудиш дали си сънувал или е станало действително събитие.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И за тва ли българина е виновен?