Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
4 преди 1 седмица
Това маце ли ще решава този кардинален проблем дето и един бушон на може да смени!?И навсякъде е пълно с такива "кадри"!
55
2
 
14
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Комунистите, че бяха за обесване бяха. Ама те строиха и развиваха с помощта на СССР. А скорошните измамници направо ни изкопаха гроба.
54
0
 
12
 
! Отговори
До 50 преди 1 седмица
Гласуването беше в НС и мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС.
53
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До до IQ 3.14продължавай да се "двуомиш". междавременна, запишись на курсави па балхарский язик, ат твой акцянт направа падладявами
52
0
 
8
 
! Отговори
Празни приказки преди 1 седмица
от празни хора. Пазара няма регулатори, нито методики, нито тавани, нито балансиращи мощности.
51
3
 
8
 
! Отговори
До Възмутен преди 1 седмица
Не само Главчо.Служебният министър на Радев ,Росен Христов подписа да изнасяме ток за Северна Македония.
50
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До мак проблемите свършиха в източна европа с директната намеса на другаря си. само че при новите началници се бачка, а политагитация, фиър порн и поддържане на дискусия са на заден план. на печелившите - честито, ще им се насладим на последните вопли тука неколко месеца.
49
4
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Гербавия кабинет бате Благодарим ти христо и на теб просто киро задето им дадохте цялата власт
48
1
 
15
 
! Отговори
До до 29-ти, Абе ти, преди 1 седмица
Като човек работил в Агенция по приватизацията мога да ти каже,че приватизацията се правеше от същите, които до скоро бяха на власт ( хората с куфарчетата)
47
0
 
2
 
! Отговори
до IQ 3.14 преди 1 седмица
Ей, за този чстен отговор ти сложих плюсче, без нито за миг да се двуомя!
46
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До ВьзмутенЪ е на местото на игрек, ако ползваш българска подредба на клавиатурата. ако ползваш гост, не е. остана ви тока, водата и румци на деси да се изрепчи още десетина пъти. туйто. недолго музика играла, недолго фраер танцевал. на добронадеждните времето изтече, интересно ми е кво ше стане
45
2
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Май проблемите започнаха с намесата във войната и с разни сделки, зелени, пембени и други ограниченая.
44
14
 
7
 
! Отговори
До до 29 преди 1 седмица
Да прав си. Съсипаха живота на маса хора за да има да се продава ток на "братските" народи докато ние тук караме на остатъци.Беше много хубаво когато за детето ми нямаше хумана и пюрета и трябваше да подкупваме магазинерката за да ни запази кофичка кисело мляко. Прекрасно беше когато чаках за хляб с купони ,но рядко успявах да купя. Най-хубаво ми беше когато в бакалият на щанда имаше ребра и кайма от лой.Прекрасни времена.
43
2
 
21
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Значи главчев подписа да изнасяме тик за украйна и сега цените летятА ни готвят и за режимБлейте още
42
1
 
9
 
! Отговори
До Re: до Промяната преди 1 седмица
Баща ми работеше 30 години там. Ако искаш вярвай, но ще е много по-добре за България да се затвори. Далаверите и то1енето са в такива размери, че ще ти хвръкне шапката.
41
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При бай Тошо беше още по-зле.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
какво става слънчаците? Плащахме им многократни цени за зелена енергия, което противоречи на пазарната икономика! Сега фирмите плащат авансово ! После играем за пазарни цени, ама ? Явно в България всичко е развалено и вмерисано с комунистическа алчност.
39
2
 
15
 
! Отговори
12345 преди 1 седмица
Тази зелена сделка е абсолютна измама с която в Европа някой печели пари и то големи.Защо ни е да си затваряме ТЕЦ-овете при положение ,че имаме въглища поне за 100г ,след като не е измислено още нищо зелено с висока ефективност.Защо не се говори за пречистване. В Китай масово строят въглищни централи с инсталации за улавяне на 93% от емисиите.Технологията е налична и се ползва.Тези пари които сме похарчили за въглеродни квоти можеше да се инвестират в това.
38
2
 
18
 
! Отговори
до 29-ти, Абе ти, преди 1 седмица
да не си роден след 2000-та? Само тия родени след 2000-та ги говорят такива какво било преди 89-та. Да ти припомня какво стана 90-те - въведе се ДДС-то, разпродате се държавата на разни предприемачи (процес известен като "приватизацията"), а тези предприемачи продадоха всичко на скрап, фалираха се 22 банки, лева беше натоварен толкова много инфлация, че се наложи деноминация, Иван Костов даде Мариците на САЩ за 120 години концесия, появиха се "кредитни милионери" и режим на тока и водата.
37
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
В тази държава като ти кажат, че ти слагат таван на цената за каквото и да е и тутакси фалираш. Мастер бизнесмените са свикнали колкото искат, такава цена да си слагат и никой да не им се меси. И защо не го направят като в Англия? Слагат ти електромера вътре във фоайето и си пускаш монета или монети. Като изчерпиш стойността им и тока спира :))) И пак пускаш или не пускаш, както ти е кеф