50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
170
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
9
 
! Отговори
проста сметка преди 4 дни
Проучването ви дава ясни резултати за нивото на здравеопазването в държавинте болници.Виждаме, че висшистите, с добър доход са удовлетворени от получената мед.помощ.По - вероятно е работещ висшист да има по - висок доход. След като разполага с по - висок доход този човек ще предпочете по - добро мед.заведение, независимо, че ще заплати. Очевидно там нивото на работа и отношение на мед.персонал е доста по - високо, следоватено имаме повече удовлетнорени.Сега да помислим за боратния случай
141
3
 
2
 
! Отговори
мхм преди 4 дни
"Влияние оказва и разполагаемият доход с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност." Не думай. Всеки нормален, с нормални доходи няма да се завре в държавна болница. Трябва да се мразиш или да си в кома, за да се завреш там. Тъжно е, че за да получиш нормално отношение в болница/мед.център трябва да разполагаш с пари.
140
2
 
11
 
! Отговори
мен преди 4 дни
Има една порода мед.лица, които се държат много зле с пациентите си. Част от професията е да имаш подход. Това, че си лекар не ти дава право да се държиш като прасе. Вероятно и точно тази част от мед.лица отнасят боя от абсолютно идентични с тяхното поведение пациенти. Интелигентен човек няма да им отвърне, но такъв с техния манталитет ще. За щастие напоследък се виждат все повече млади и работещи мед.специалисти, които се държат човешки.
139
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Дето оплювате лекари и сестри, я ми кажете защо у нас има цели области без лекар, а и в ЕС и по света не е по-розово положението, навсякъде са ревнали и търсят кадри. Имало и голям отлив на младите да учат, защото трябвало да работят за малко пари, а голяма вероятност да ги съдят .....
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Интернет се напълни с пенции и селяни.
137
2
 
11
 
! Отговори
лекар преди 4 дни
Няма по стресова ситуация от тази да отидеш при човек в тежко състояние сам и да се опитваш да му помогнеш сам. Ако си в болница,поликлиника или медицински център все някой ще ти помогне. Ако си в спешна помощ може да викнеш единствено шофьора! Затова има отлив от професията особено в спешна помощ.
136
4
 
4
 
! Отговори
до 133 преди 4 дни
Като говориш за Ковид се сещам за град Бергамо в Италия. Тогава показваха как там болните ги лекуват в палатки и после как армията с камиони изнася ковчези!Аз мислех,че това е много голям град,но направих справка - през 2016-та е бил с население 122000 човека.При това бил един от богатите градове в Италия.Ковида е едно нещастие за целият свят.А ако четеш статистиките-сигурно в северна Корея никой не е боледувал! Или в Китай са лекувани най добре!Не вярвай на това.
135
1
 
12
 
! Отговори
----- преди 4 дни
Смешници,претендираме,че сме цивилизовани,а се държиме като диваци,ама диваци с претенции разбиращи от всичко.Как ще посягаш на човек при когото си отишъл да ти помогне,да ти облекчи болката.Има и други начини на комуникация освен юмруци.Вдигаш скандали,биеш жената,биеш децата,биеш лекари,биеш всичко и всички,това ли е нормалното държание на хора/човеци/.Уважението е взаимно,каквото почукало,такова се обадило.Нашите прадеди са имали повече разум от нас /за жалост/а уж били неграмотни.
134
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 дни
До Анонимен.122...Ти уважаеми,можеш да посещаваш лекари по избор по-често,явно сте от една партия-все ви е малко,а когато съдбата ви вземе това,което ви е дала,започва едно хууубаво вайкане.Това заслужавате.
133
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Самият факт, че България е световен шампион по смъртност от Ковид, говори за нивото на професионализъм и грижа към пациента на нашите лекари. Не знам какво учат в Турция лекарите и защо нивото на медицина там е толкова високо и отношението към пациента друго!!??
132
1
 
7
 
! Отговори
фрактурабедрена кост преди 4 дни
- лежа на екстензия 1 седмица за операция.Идва медицинската ***, и ми вдига луд скандал ,че не мога да си вдигна счупения крак за да смени чаршафа, а пък тя бързала..А пък докакто не си платих, ред не ми идва за операция.Е , как да не им се ***?!
131
8
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 дни
Работих в болница и казвам- лекар трябва да се бие.
130
0
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 дни
За лекарите не знам, но санитари и санитарки са си за як бой понякога. Операцийка, киста на опашката на гръбнака, събуждам се в болничното легло, още не сам наясно къде съм когато санитарка ми крещи "Виж се бе, на какво си направил чаршафите". Явно кръвотечението е било по силно и преминало през превръзките. Ей, идеше ми да и разбия ммуцуната!
129
5
 
6
 
! Отговори
до 122 преди 5 дни
Ти вероятно си доктор БЕ!Ясно е как се държиш с пациентите ,защото повечето са бедни.Ясно и как си се дипломирал,От такива като теб,които нямат човещина лекар не става.За съжаление не си единствен,Да,лекарят учи много,заслужава добро заплащане,но ако наистина си такър няма да си го искарваш за това,че взимаш малко на пациентите,Според мен ти и толкова не заслужаваш!
128
3
 
14
 
! Отговори
22 преди 5 дни
Джипитата вече не преглеждат,особенот тези по здравна каса:"Ти за лекарствата ли?"И кръвното може да ти премери само ако го помолиш - реакцията е леко кисела гримаса!Свързани са с вериги аптеки ,които ги водят безплатно по курорти, и само тях ти препоръчват съвсем леко и внимателно! Лекарските кабинети не отговарят на здравни стандарти-мръсно е,не подменят покривките на кушетките,а направленията им все не достигат,което си е отказ на здравна помощ!Но на кого можеш да се оплачеш!?Контролняма!тов
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Д-р Ембие Азис добре точи пари от пациентите.Беше в Правителствената болница в София,а сега е в Бургас болница Сърце и мозък.Внимавайте с нея!
126
0
 
11
 
! Отговори
ТОТЮ преди 5 дни
Независимо срещу кого е насочена,агресията като поведение е недопустима.Присъща е на простаците,грубияните и необразованите индивиди.Какво е необходимо срещу нея/агресията/?Бърза реакция,арест и присъда до 15-тина дни на първа инстанция.И широко оповестяване в пресата , ТВ и интернет.Да се види,че неизбежността на наказанието не е празна приказка.
125
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз пък уважавам лекарите, в крайна сметка това е една много трудна професия и не може всеки да стане лекар. За съм и те и сестрите и другите медицински работници да взимат големи заплати и до сега не съм попадала на некоректно и лошо отношение. Според мен уважението към останалите хора и професиите им, както и към почти всичко в живота, зависи предимно от интелектуалното развитие на индивида, за да може да има реална преценка за света около него.
124
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Лекар , доктор да си - това трябва да е в сърцето ти, в душата ти , в мозъка ти и манталитета. В днешно време за съжаление голяма част от лекарите нямат място в болниците. Те са грубияни и са търгаши. Това е, от което се възмущават хората. Иначе безспорно - към докторите с най-голямо уважение и респект, но не към всеки. Няма как да уважавам тези,които 7 години "лекуваха" майка ми като й поставиха грешна диагноза и тя си отиде от този свят. За това е недоверието.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Лекар е като да продаваш водка............Психоустойчивост. трябва.........Всякакви заядливи минават