50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях

Над половината пациенти очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос
25 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
170
50% от пациентите: Лекарите са си виновни за агресията срещу тях
Снимка: БЛС

11% от лекарите у нас се сблъскват с агресия от пациентите си или от техните близки. За близо половината от пациентите обаче лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия. Тревожните данни на социологическа агенция „Тренд" бяха представени по време на форум, организиран от Българския лекарски съюз „Насилието над лекари – причини и възможни решения".

Пет процента от запитаните посочват, че са ставали преки свидетели на физическа агресия, проявена към лекар, което се равнява на около 250 хил. души.

Близо една пета споделят мнението, че агресивното поведение на пациентите спрямо лекарите може да доведе до по-бърз преглед, като най-убедени в това са хората със средно и основно образование.

Общо 83% от участниците са по-скоро или напълно съгласни с твърдението, че лекарите са длъжни да взимат безпогрешни решения, 73% смятат до някаква степен, че лекарите са длъжни винаги да са на разположение и да реагират незабавно, а 72% - че са длъжни да предоставят незабавни решения на сложни проблеми. Над половината от участниците очакват лекарите да знаят всичко по всеки въпрос.

Причините са комплексни, обединиха се около това мнение участниците в дискусията. В нея участваха Пенка Богданова - прокурор във Върховна прокуратура, управителят на Медийна група България Венелина Гочева, Мирена Георгиева - психолог, началник сектор „Психологично консултиране, кризисни интервенции и психотерапия" към ВМА и Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд".

“Tези числа не улавят истинските мащаби на проблема, но отчитат негативната тенденция, която показва, че всяка година случаите на нападения над лекари се увеличават”, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Темата, която ни събира днес е колкото важна, толкова и болезнена, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума. "Като лекар вярвам, че всички ние сме призвани да лекуваме и да спасяваме, но не и да търпим вербална или физическа агресия. Като министър на здравеопазването заявявам, че насилието над лекари е абсолютно недопустимо и всеки, който си е позволил подобно отношение, трябва да понесе отговорност пред закона", заяви д-р Кондева.

"През 2013 г. законодателят включи медицинските специалисти към групата лица, които се ползват с по-голяма защита, наред с магистрати, учители, полицейски служители", коментира Богданова. По думите й през последните три години за случаите на физическо насилие няма най-тежкото престъпление. В прокуратурата новообразуваните досъдебни производства са общо 39. Констатира се бавно повишение, обясни прокурорът. Според данните, които представи, през 2021 г. производствата са били 10, през 2022 г. - 13, а през 2023 г. - 16.

Според проучването сред 1003 реципиенти от обществото нивото на удовлетвореност от комуникацията с лекарите по време на посещение е високо – 71% са по-скоро или изцяло удовлетворени. По-високо от средното ниво се регистрира сред висшистите, а с понижаване на образованието, делът намалява. Влияние оказва и разполагаемият доход – с покачването му се увеличава и степента на удовлетвореност.

Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията, което е предпоставка за неразбиране към спецификата на работата и по-ниска толерантност към практикуващите.

Проучването е на социологическа агенция "Тренд", направено между 1003 реципиенти, по поръчка на БЛС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Общество
Политическият риск ограничава икономическите решения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
30
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ми недейте да ходите на доктор бе.Отивате сякаш на война да се биете и да се заяждате с човек учил 15-20 години за да се занимава с кисели бедняци като вас.Лекарства не си купувате на профилактика не ходите.Мухате мазни кебапчета пушите като комини наливате се с отровен алкохол.После докторът ви е виновен. Недейте да ходите бе той няма нужда от вас.Умрете си в тиня и смрад.Това заслужавате.
121
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Случвало ми се е лекар да ме пита какво работя и друг да ми прави излишни изследвания и двата случая са в различни частни здравни заведения. Това са лекари които повече ги интересува да вземат пари. Положението е жалко.
120
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На агресивните все някой им е виновен, че са агресивни. Насилниците обвиняват жените си като ги набият "Виж какво ме накара да направя". С агресия няма да получите по-добро медицинско обсужване.
119
6
 
32
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 дни
Имал съм толкова разочароващ експириънс с доктори, че малцината светни изобщо не могат да ми обърнат мнението. Отделно е медицинския фашизъм по време на ковида. Както и във всичко друго, намесата на Боко Банкянския иддийод съсипа и медицинското обслужване.
118
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Агресивен Лекарите не са бюджетни служители бе, неграмотен! Здравните заведения са търговски дружества и не са хрантутници на бюджета, като даскали, шапкари, милиционери, съдебна система и чиновници!
117
11
 
20
 
! Отговори
Агресивен преди 5 дни
Не само лекарите, ами всичко що е бюджетен служител ни прави агресивни. Няма такава държавна сграда от която да излезеш усмихнат.
116
2
 
39
 
! Отговори
456 преди 5 дни
Доста пресилено ми звучи!Аз пък всеки ден слушам една възрастна невроложка как крещи и обижда пациентите!Пълно е с лекари и мед.специалисти,които се държат "неуважително"към пациентите!!!!
115
31
 
14
 
! Отговори
пpoст народ преди 5 дни
в нормалните държави едни от най-уважаваните хора са учители и лекари. Тука наш Гaнчо станал 110 кила, щот яде все пържено, мазно и леп, пие като смок и си мисли че е номер едно. Вика по учителите на децата му щото те били умни ама учителите виновни че имат ниски оценки. Прави се на много корав и на 50 има кръвно диабет и холестерол. Изкара до 60 и после му виновни лекарите че е пред фира, сина му новия големец и умник ходи да бие лекари. Затова няма да има нито учители нито лекари.....
114
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Как няма пациентите да са агресивни, след като докторите им продават агресивни лекарства?
113
4
 
46
 
! Отговори
7 преди 5 дни
Лекарите се държат високомерно ,надменно спрямо пациентите!Не са обучавани да общуват емпатийно с тях и станаха много алчни-все за пари говорят. Нарушават здравния закон с тези доплащания и многобройните такси ,с които са обрасли всяка услуга-за кръв,урина,потребителска...и за какво ли не още.а защо като родители не плащат нищо за училищните услуги-нали и двете са безплатни?С всевъзможни номера източват системата-н-е за преглед,н-е за болница ,за неговколега.Има ли контролни органи!?граждански к
112
2
 
17
 
! Отговори
50% преди 5 дни
от пациентите са в парламента.....
111
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Я си представете като се напиете с ГAЗИРАНА ВОДА, която напрасква в кръвта ви въглероден двуокис, какво става - ОТРАВЯНЕ и белият дроб не може да смогне да изхвърли ГAЗЪТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС та ви го ПPИЩИПВА КЪМ ДупДупДупeто звучно ..... и той ГъзътВиСтаваВсеПоГъзиран и Расте ли Расте! И всички около Вас ви ръкoпляскат и крeщят: "Ооооо Свещен ДEБЕЛ ГAЗИРАН... ГъсГъсГъсГъсГъс! Ето как се дебелее!
110
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Запомнете! Веднъж завинаги! Всички въглехидрати се разлагат на въглероден двуокис и вода след преработка от вашето свещенно форумно тяло - отделят се навън чрез белия дроб и кожата. Всички мазнини се разлагат на въглероден двуокис и вода от вашето свешено тяло - отделят се навън чрез белият дроб и кожата. Всички белтъчини се разлагат на сяра, фосфорна и друг вид вещества .... и се изхвърлят чрез бъбреците.
109
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пичoвидни форумни мушици на Мухата Цеце! Това, че докторите са напълно неграмотни в областта на въглеродния двуокис, кислорода, водата и азота който се съдържа във въздуха и водата и вие ли обикновенните хора искате да бъдете неграмотни?
108
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълната деградация е факт за всичко в обществото. Няма кадри в здравеопазването, а няма също инженери, техници и истински квалифицирани работници. Дори т.н. прословути ИТ са пълен балон, които правят някакви поръчки от Европа, а голям процент от тези ИТ фирми са перачници на пари. Ако максимум до 5 години няма коренна промяна, България ще прекрати съществуванието си. А лекарите тук дори нямат инстинкт за самосъхранение да научат младите на професията, за да има кой да лекувава самите лекари.
107
7
 
43
 
! Отговори
пропадане преди 5 дни
Повече от лекарите са неграмотни.Тези които разбират не ти обръщат никакво внимание.Здравната ни система е слаб 2.Доверие между лекар и пациент никакво.
106
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Проучването регистрира и значително ниво на свръхочаквания към професията" Те самите се смятат за велики и над другите, така че е нормално да има свръхочаквания към тях, предвид самочувствието, което демонстрират.
105
8
 
8
 
! Отговори
Аз мисля преди 5 дни
Че е несправедливо да давате Мила Роберт на прокурор че носила рокля в бг флага и я хвърлила.А Борисов Пеевски и Доган образно казано като си навряха българския флаг в а н осите правейки държавата най бедна в ЕС обирайки народа и репресирайки го като феодали изгонвайки над 3 милиона българи поставяйки държавата под контрола на МАФИЯТА!!!!!тях що не ги давате на ПРОКУРОР?!!!!!!
104
1
 
32
 
! Отговори
Мишо преди 5 дни
Доболнична помощ бива,ама в голяма част от болниците касата се точи юнашки и то от некадърници
103
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
в крайна сметка всички ние имаме избор, като не ни харесва един лекар, отиваме на друг, защо трябва с такива първобитни методи, ужас...