Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на АЕЦ "Козлодуй"

Това увери енергийният министър Владимир Малинов
25 юни 2024 13:52, Александър Попов
72
Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по план, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Той отхвърли информацията за изтичане на радиоактивна вода при ремонта. Няма опасност за работещите в централата и за населението, каза Малинов.

"Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите, не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението", заяви той.

"Имало е изтичане на радиоактивна вода в VI Блок на АЕЦ "Козлодуй" преди няколко дни. Няма опасност обаче за населението и околната среда", заяви преди ден ядреният експерт проф. Георги Касчиев във връзка с появилите се информации в публичното пространство за инцидент в атомната централа.

Касчиев каза, че по негова информация количеството изтекла вода е около 30 кубически метра, "което е чудовищно просто, аз не знам друг такъв случай в историята на АЕЦ "Козлодуй" - такъв огромен теч да не се засече навреме и да не се вземат мерки".
 
От АЕЦ "Козлодуй" също заявиха, че категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: АЕЦ
Още от Общество
Всеки трети медик е над 55 години, медсестрите намаляват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо още не е включен към системата. И последно като проверявахте имаше ли похлупак ядреният самовар.
65
0
 
2
 
! Отговори
115 преди 4 дни
За това ядрено гориво на уестинг......, някъде пишеше че е отказано от друга държава, защо, и какво е, всеки сам да си прецени, но бг инджинерите, са го взели.Сигурно поради интереси. Въпроса е, че явно бг ядрената енергетика е чела различен учебник, от този на отказалата го страна това ядрено гориво.Освободихме се от едните, за да ни яздят другите. Първо ни командваха от Русия, сега от Европа, Краварите, и малко от изток.
64
0
 
0
 
! Отговори
Ах Каква Стана Тя преди 4 дни
тощу-що Директорът на АЕЦ-а призна в Ефир! обаче, попита, защо като толкова хора знаели, само Професорът - Говорел и каква му е Целта?! т.е. Ви Лъжеме и си Траеме, лошите са тези - дето Говорят и защитават Интереса на Народа с Речта си!!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
има си крушка опашка
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Друг път при други ремонти такава информация не се е появявала. Сега защо се е появила?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 45А ПЕРКИТЕ И ВОЛТАИЦИТЕ ГИ МОНТИРАШ В ПОЛЕТО И СЕДИШ. НАЕМАШ 2 ПЪДАРЯ НА МИНИМАЛНА ДА ГИ ВАРДЯТ И ТОВА Е.И ако няма вятър или замръзнат перките им духаш, а след градушка смиташ счупените фотоволтаици, чоплиш си носа и си светиш със свещ. Иначе в пещерата ще е завет. Само мамутите нещо са кът и няма какво да се яде ако не се произвежда!
60
0
 
11
 
! Отговори
коментар преди 4 дни
Лъжат те най-нагло българино! Това изтичане, дето го нямало се случва изненадващо бързо след като заредиха блок от Козлодуй с краварско ядрено гориво. Но да допуснем, че е така, че няма изтичане, проблем има и той се нарича бъдещо съхранение на отработено ядрено гориво. Защото заспалий народе някога Русия си прибираше ненужното вече гориво у тях. От тук нататък няма да е така, то остава тук на наша територия!
59
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нищо му нема на АЕЦ, стига глупости и паника. Ако имаше, ЕС щяха да писнат яко. Айде малко мисъл.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Откакто решиха да сменят горивото има непрекъснати ремонти на двата блока и работят на половин мощност. Само от намалялага работа сме на загуба със стотици милиони. Путин бълха го е ухапала,че няма да му купуваме горивото. За нас обаче с тези пари една магистрала правехме. Да благодарим на ПП,ДПС и Герб. Пак да си гласувате за тях и да чакате светло бъдеще
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А ясно що рибата избега и чайките, и те бегат на сушата.:)):)):))
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То и отработеното гориво дето ще трябва вече да си го складираме на наша територия не е отровно ако го питате тоя. Даже може да си наторяваме пшеницата с него,за да добиваме рекордни количества
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Купихте ли си йод?
54
0
 
3
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 4 дни
ако почнат по чести аварии, нали се сещате зашо?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
УЕСТИНГХАУС НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ. АКО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЖЕЛАЕ ПРЕДЛАГАМЕ УПРАВЛЯВАЩ ЕКИП С ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР НА ЦЕНА 1,44 МЛРД ДОЛАРА НА ГОДИНА ИЛИ САМО ПО 33 СТОТИНКИ НА КВЧ , ЗА 35 ГОДИНИ ИЛИ ДО СЛЕДВАЩИЯ ВЗРИВ...
52
0
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 4 дни
"""""""Е ток от турски АЕЦ, нема страшно.:))""""""" --------- Турският АЕЦ "Аккую" и той шъ е Руски, както и Газта от Турция е..... Руска!!!! Каква ирония.... -)))))))
51
0
 
1
 
! Отговори
Ку-Ку преди 4 дни
Абе Петър Курумбашев и Нидал Алгафари не го ли "гръмнаха" още през 22 декември 1991?
50
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Докарваме американски специалисти и изолираме не кадърните руснаци!
49
5
 
7
 
! Отговори
Re: до Рендето преди 4 дни
""Кво прайм? Закриваме съветската АЕЦ???""" -------- Първият вариант: Докарваме украински Ядрени Специалисти роботещи и обслужващи АЕЦ, преди Зеленчука да ги е утилизирал в тор! Вторият: Спираме АЕЦ и минаваме на Свещи и Газови Лалпи!!!
48
0
 
7
 
! Отговори
ФОКУС преди 4 дни
НА ОСТРОВ ПЕРСИН ИЗПЛУВА ЧЕТИРИКРАК ДВОЙНО ДИШАЩ СОМ...
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То няма и замърсяване по нашето черноморие според министри, ама фактите сочат друго.