IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
151

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Възмутен, ти не си възмутен. Ти си просто пр00стт! Първо прочети статията и виж, че пише, че никой не иска неможещи в този момент! Има глад на знаещи и можещи! В момента бизнесът е такъв, че бързо трябва да се стигне до break even. Имаше време когато обучавахме на килограм и вземахме всякакви нехранимайковци. Сега се отърваваме от тази баластра, защото не всеки става! Стажове има, но сега кандидатстват са много повече от позициите. И както винаги най-ниската прослойка отнася кризата!
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Насам идва само евтина работа. От там и заплатите няма как да са достойни за читавите кадри. Читави проекти е малко вероятно да дойдат от вън, тъй, че да започнем да създаваме наши проекти с висока стойност, а евтините да вървят у Бангладеш!
119
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ей това да ти дават 2-3 пъти над средното да седиш на климатик и пак да те мързи да начуш нещо и все да си недоволен, си заслужаваш съдбата на ***.
118
5
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 4 дни
Ами да закъсва IT сектора! Сами са си виновни! Все искат кадри с 5 год. стаж, а не помислят да организират платени стажове на студентите!
117
2
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 4 дни
Искате да се ходи в офиса микимум 3 дена в седмицата, като изпитателния се ходи всеки ден. Офисът казвате е в София, но той е в ж.к. София парк т.е. зад околовръстното на ул. Райчо Казанджията, плащате скромно, но имало евентуално бонус, а работата изисква да си сериозен инженер. Е как ще има квалифицирани кадри за вашата фирма? Няма кой да минава през ден 60км и да губи по два часа за четирицифрена заплата, която може да изкара в друга фирма със 100% отдалечен достъп за същите пари.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Да си внасят от Индия и Бангладеш. Там са баш програмистите." Вярно, че са много, но са просто количество със силно лоби. Познавам хора, които работят с тях в западни фирми точно в тоя сектор. Повечето не са добри. А и на запад университети бълват много кадри в тая област. Няма "глад" за точно тоя вид специалисти.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 115, глупости. Дори не си разбрал написаното. Но щом мнението ти за твоята работа е такава... не я проектирай върху другите. Очевадно е, че не си от сектора!
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пробвайте с пари, ще се намерят :)
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Апропо, позициите намаляха за хора без опит." - Винаги в България позициите за хора без опит ще са повече от тези с опит. Тук сме черноработниците на Европа и Америка. Но високата корупция и несигурната политика спира западните компании да ни дават повече работа.
112
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да си внасят от Индия и Бангладеш. Там са баш програмистите.
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако не са трактористите и краставичарите ит специалистите ще умрът гладни
110
3
 
0
 
! Отговори
1346 преди 4 дни
До до 108Мечтай си, младеж! Мечтите са безплатни.
109
2
 
9
 
! Отговори
до 111 преди 4 дни
Колега, тия не ги разправяй на мен а на яйчаркитте :) Разковничето във въпроса ти е "нормална фирма" - нормални фирми останаха малко, всичките ги изкупиха китайци, индийци и араби с малки п***и, а те за да се чувстват шефове, искат да им работиш пред очите.
108
8
 
11
 
! Отговори
до 108 преди 4 дни
Е коя нормална фирма е хибриден модел, бе?! Откакто се помня работя, когато пожелая от нас. И това последните точно 14 години. Уважаваща себе си фирма и хибриден модел няма. За какво съм си построил този рахат?! 2 вили- едната в планината, другата- на морето, чудесен апартамент шумоизолиран на цял последен етаж в София. Редуваме със жената и децата според сезона и желанията ни. И тя е ремоут, а не е ИТ. Свърши тая работа в офис. Накара ли ме някой да се върна, ей ми я Б2Б работата- 50к на месец.
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Апропо, позициите намаляха за хора без опит. Онези, които от бармани и сервитьори искаха да се преквалифицират заради "яките кинти" увиснаха. Поне още година ще тече това преструктуриране. След това отново ще има растеж в сектора. Като всяко нещо и тук има цикли. Сега се изчистваме от натрупаната баластра.
106
3
 
1
 
! Отговори
Ама не казваш преди 4 дни
коя е фирмата де, това ми говори, че лъжеш. Аз също съм в българска компания.
105
1
 
13
 
! Отговори
Отличник преди 4 дни
Голяма част от фирмите под "хибриден модел" разбират - ще ви даваме от време на време по един ден да не сте в офиса.Респективно - обявите им висят отворени с месеци в linkedin и се чудят що никой не почва при тях (тъй щото има доста небазирани у нас фирми, които все още си предлагат пълен хоум офис, често идващ и с повече пари от родните фирми). Та проблем има, *** не е в липсата на кадри, а в липсата на будали...
104
3
 
7
 
! Отговори
До 106 преди 4 дни
Няма град в днешния дигитален свят. Всички сме дистанционно, работим за клиенти от Швейцария и Австрия, чат-пат Германия. Повечето хора са от София, имаме хора от Пловдив, Варна, Бургас, Банско (там голям хъб се заформя с ИТ спецове, живеещи в луксозните къщи около и в града). Българска компания сме, консултанти. Дейта и ИИ.
103
0
 
2
 
! Отговори
До 104-ти, преди 4 дни
В коя фирма работиш, и в кой град сте ти и 40-те души?
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До хаха, в момента съм в супер безинтересна среща и използвам времето за да дразня непрокопсаници като теб. Има супер успешни, които четем и понякога пишем тук :) Но си прав, повечето не ставате за нищо повече от бачкатори на черно.