IT секторът пак закъсва за кадри, няма добри специалисти

Хибридният модел на работа е предпочитан
2 юли 2024 14:00, Инна Ангелова
151

Много от компаниите в IT сектора продължават да наемат служители всеки месец. Към днешна дата се наблюдава тенденцията за препоръка от служителите като ефективен начин за набиране на персонал

“Така е по-лесно да се стигне до активните такива", на мнение е експертът от водеща компания за подбор на персонал в IT сектора Пламена Тимова пред "България сутрин".

От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място.

Хибридният модел за работа е най-предпочитан от IT специалистите. Проучването показва, че 35% от компаниите дават избор на служителите си как да работят.

Сред критериите при подбора на кадри фирмите залагат на образованието, предишни работодатели, стана ясно от думите на експерта по подбор на кадри Петинка Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има отлив от обяви за работа, за 18 месеца има спад в отворените позиции заради повсеместната криза, която битува в IT сектора. Налице е намаляване на позиции, факторът за това не е само финансов", уточни Петкова.

Тя допълни, че добрите кадри се задържат на работа средно между четири и шест години. Основен проблем пред компаниите е наличието на свръхмного кандидати и малък процент на истински добрите специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от Общество
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
3
 
! Отговори
до 100 преди 4 дни
Не, във вашата фирма работят снишени главици, които нямат идея защо са там и как върви пазарът. Лично при мен имам около 40 души и този с най-ниска заплата (4230лв. нето) е студент 3ти курс.
100
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 92, за съжаление си прав. Смятат, че като си смениха заглавието от ТРЗ на HR нещо се промени... но не би. Все същите озъбени лелки с много незадоволени проблеми. И са злобни, да!
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Опа, нямаме нужда от аванси :)
98
1
 
0
 
! Отговори
до 95-ти, Е, явно в преди 4 дни
нашата фирма само студенти на стаж работят :D
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 95, забрави да добавши, че са клиенти на "казината", пр0ститутките и наркотиците. И да, за плочкаджиите говоря. Въпреки, че са в сивия сектор са бедни като мишки.... но това си е част от манталитета им.
96
0
 
10
 
! Отговори
Стига лъгали преди 4 дни
В IT сектора има много професии и пишештите код са една много малка част. Все едно да кажеш в сектор здравееопазване има само медицински сестри, които могат да поставят само инжекции. Друго, за да ти напише кода програмиста много много неща трябва да се случат докато заданието за изработка пристигне. Масово не са вдигали заплатите в Ай Ти бе от 2016 година и едвам покриват годишната инфлация - реалната заплата е даже намаляла. Какви кадри какви 5лв, те хората се изнасят, нали ще воювате.
95
1
 
0
 
! Отговори
Опа преди 4 дни
Ако ИТ спец-че сгъва поне 4 096 лв. аванс месечно, е такъв.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Писателите на команди не са ,,инжинери,, Ние нямаме компютърен език на база българския език а говорим за ,,инжинери,, Тези който напишат такъв език са Кирил и Методий на днешното врем . Нямаме ги щото държавата е превърната в дойна крава от евроатлантиците . Милиарди се изсипват за глупости а дори писатели на програми нямаме .
93
3
 
2
 
! Отговори
аьаьаь преди 4 дни
Да си внесат ИТ тарамбуки от Африка или Азия от пещерите. Първо да ги нучат да четат.Това се казва 'предлагащи допълнителни обучения'Аз за под 18к на месец не работя. Брат ми бъхти на строежа по цял ден, като братята роми и взима 16к на месец. виками за какво да седя в офиса да си губя времето и да ставам дебел за разни 5-6 к. като мен. Физиката му си е на 6. ,като се прибере в къщи пише код за кеф за неговия проект. Най-мразя евтини шефове без пари.Продали нивата на дедо и оснавали ИТ ком
92
9
 
6
 
! Отговори
до 86 преди 4 дни
Не съм написал нито един от долните коментари, ама хайде спрете да се залъгвате. 3500лв. не изкарва никой в ИТ сектора, освен студент на стаж. Плочкаджия? Пич, има консултанти в ИТ сектора, работещи за по 2500 евро НА ДЕН. И то не един, двама или трима. Чия собственост са тия луксозни къщи за по 1м евро в полите на Витоша си мислиш? Ами 80% са на ИТ хора. Плочкаджията има ли такава къща? Не. Той е в сивия сектор, ден година храни припечели някоя жълта стотинка, кара бракма и живее в панелка.
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Винаги ми е била забавна следната опорка на аутсайдера: "Успелите хора с пари не пишат в интернет". Пишем, пишем, пишем.
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най- безполезните кадри са HR-те
89
0
 
3
 
! Отговори
Кофе Бабоне преди 4 дни
Може и с Конгоанци, там средната заплата е 100$.
88
0
 
7
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 4 дни
Да пробват с непалци, пакистанци......
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"От нейните наблюдения паричният стимул не е достатъчен. Служителите се насочват към фирми, предлагащи допълнителни обучения, допълнително здравно осигуряване, ваучери. Едно е от важните неща е да се чувстват ценени на работното си място." - думи на някой, който иска да плаща по-малко.
86
5
 
21
 
! Отговори
хаха преди 4 дни
Обаче всеки път като има статия за ИТ сектора и има един или няколко комплексара, които лъжат, че са успешни ИТ-та, с къщи, бизнеси и коли за милиони. Че ако бяхте такива нямаше да пишете тук. И нямаше да пишете такива глупости за бачкери, ратаи и т.н. Явно сте по-долу от "бачкерите" - т.е. безработни пройдохи, които им завиждате.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Моят Изкуствен Интелект е толкова висок, че сам си електронно печатам пари и електронно плуват по жиците и 5G радиацията, когато пазарувам по магазините по време на плащане! Единствено плащам с книжни пари на пазара, но за тях трябва да копам с мотика за да ги изкарам!
84
1
 
25
 
! Отговори
до Зоро, не знаеш преди 4 дни
колко си прав просто. Преди няколко години пазарих един да ми сложи гранитогреса и да оправи банята - 3500 лева ми взе за няма и 10 дни работа. Отделно плащах още 2500 за материалите и 300-400 за допълнително лепило и фугин. Иронията е, че работя в ИТ сектора и видях как тоя пич (плочкаджията), изкарва 3 пъти колкото мен в месеца. Дори се замислих, дали не е време да сменя професията. Дочувам, че и водопроводчиците вземат добри пари.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Какво смята суперкомпютъра в бг? Опитва се да отгатне числата на тотото за следващия тираж.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ха ха, а вчера писахте, как БГ е висико технологичнаИТ дестинация. Да се чуди човек да се смее ли, да плаче ли...