След като Хърватия прие еврото: 18% скок на имотите

Очаква ли ни същата съдба?
11 юли 2024 22:40, Инна Ангелова
36
След като Хърватия прие еврото: 18% скок на имотите
Снимка: Pixabay

НСИ отчита 16% поскъпване годишна база на жилищата в страната през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период през 2023 г., като сделките с недвижими имоти се увеличават с  8.7%. Това се дължи на огромния интерес към имотите като вид инвестиция, очакванията за присъединяване на страната към еврозоната и повишените доходи, каза Йордан Йорданов, съсобственик и управляващ директор на "Нов Дом 1", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Най-голям интерес е към София и Варна, а големият лидер в тази насока е Бургас - там увеличението на сделките с недвижими имоти за първото полугодие на 2024 г. е с около 43% в сравнение със същия период на 2023 г."

От големите градове най-нисък ръст на сделките записва Варна с 4.3%, каза Йорданов. "Има леко успокояване на пазара, макар че ръстът на цените на недвижимите имоти във Варна е най-висок в България - почти 9% само за първите няколко месеца на годината." Настоящият дефицит на имоти в града и запазеното търсене ще обуслява продължителен ръст на пазара, смята Йорданов.

По-добрият достъп от София до Южното Черноморие и Бургас определя скока в сделките, като става дума за предимно по-малки ваканционни имоти или за отдаване под наем.

"Ако погледнем съотношение продажна/наемна цена, Бургас е може би едно от най-добрите места за инвестиране в момента."

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Опит за източване на Здравната каса в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аууууууу мамичкооооуууу колко са зле Хърватска. 677 евро след данъци им е минималната работна заплата. Зле зле направо се изнесоха от Хърватия. А иначе рублата ще стане номер едно наше бре каманиzтииии.:))))))))))
29
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 2 седмици
Едни скатани пари се вадят, докато еврото не е прието. За перачите е ОК, ще ги изперат, но така вдигат цените и за хората, които имат нужда от жилища. След приемането на еврото тези процеси рязко ще секнат и имотите ще се продават на загуба. За перачите на пари това не е проблем, винаги се смята някаква загуба при пране, но какво ще стане с хората, купили с нормални подбуди? Само при закупуването и вече сте 10% назад- 3.6% за брокера, 3.5% за общината и още 3.6% на продажба. Инвестирайте в ETF.
28
0
 
9
 
! Отговори
Балонест преди 2 седмици
Простия българин се запасява с прескъпи и в последствие непродаваеми имоти. Както се казва, вечно твои. Вместо да развиват иконониката на страната, индустрия, производство, заводи и куп други възможности за отваряне на работни места, всички банки инвестират в лесното, бухай заеми за имоти, набутвай хората да плащат по 2-3000 лева сметки на месец. Гълтът вода до 3 години и газ в германия при циганиите на квартира, да плаща имот дето седи празен. Връщат се в пенсионна възръст, голям килипир. ТъпоА
27
7
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
Имотите трябва да да скъпи, за да се намали процентът на собственост, по модела на Западна Европа, където собственици са само 50-60% Останалите не трябва да са собственици, а трябва да са под наем !
26
0
 
4
 
! Отговори
Хи хи до Стоян 19 преди 2 седмици
Ти не се притеснявай за нашите тарамбуки, те са си на определени места, където ние не купуваме. Кажи за вашите тарамбуки, които са навсякъде, и които са по висши от вас, и трябва да им слугуваш Стоенчо !
25
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 2 седмици
Само едно ще напомня на шопите, колко бяха щастливи, последния път , когато бяха всички милионери? Явно са позабравили и пак искат да станат. Винаги шопа си мисли,че се е подготвил за кризата и винаги кризата го хваща неподготвен-толкова за приказките за стабилността на стойността на имотите.
24
1
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 2 седмици
Пак ли бе? Яко сте я закъсали брокерите... купете си вазелин, ще ви трябва.
23
3
 
17
 
! Отговори
истински мъж преди 2 седмици
То имотите у нас са 100% надценени.Само ще има тренд надолу.С нищо няма да се оскъпи каквото и да било,след приемане на еврото.Само вродената ни пр-о-с-тотия,алчност,мързел,крадливост,и склонност да се мамим,може временно да се правят такива опити.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шменти капели новина за имотите.
21
1
 
7
 
! Отговори
България е най преди 2 седмици
По долното написано от мен го казвам въпреки, че разбирам, че Македония е Българска провинция и нищо повече. Аз съм като Бай Дрън, не се опитвайте да налагате логика тук :))))
20
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България 38%!Заради рублата!
19
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голям смях кал може някой изобщо да дръзне да сравнява България със световни дестинации и сериозни държави от ЕСкато Холандия, Хърватска , Германия, Франция, Испания и т.н. Целият имотен сектор в България е измама, балон, спекула и както си искате го наречете. Може да се сравняваме само със Северна Македония, Албания, Молдова и Черна Гора. Дори една Сърбия е много по-добре от нас
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Очаква ни естествено. Панелките ще станат по 5000 евро квадрата. Всеки собственик на зайчарник ще стане милионер. Цяло население ще живее от продажби и наеми Всички ще богатеят и никой няма да работи. Ще вкарваме само работници от Киргистан да строят още блокове и да продаваме и да богатеем.
17
7
 
4
 
! Отговори
FMC преди 2 седмици
Стоенчо, що пишеш глуппости? Хората правят точно обратното на теб - работят на Запад и си купуват имоти тук. Къф имот ша си купиш на запад ти бе, голтак?
16
2
 
15
 
! Отговори
Хи хи до Стоян 16 преди 2 седмици
А тарамбуките дето ще са ти съседи кво ще ги правиш ??
15
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 2 седмици
Заглавието не кореспондира с текста. Fake news или?
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали нямало повишение на цените бе?! хи хи хи
13
17
 
4
 
! Отговори
България преди 2 седмици
Цените на имотите в евро в България ще вървят нагоре. Няма начин във една кирлива нидерландия например цените да са високи , а в България ниски.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Споко швабианските пенсии бегат от швабия и както тук, така и в Хърватия ще изкупят всичко. Швабите са се разсеяли в цял свят и командорят, не са само в Германия.
11
4
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
То пък едни имоти ,половината не стават за жилища