Жегата прогони рибата навътре в морето, цената й скочи

Водата е 27 градуса, останаха само раците
15 юли 2024 13:00, Петър Бойчев
14
Жегата прогони рибата навътре в морето, цената й скочи
Ченгене скеле Снимка БГНЕС

Жегата прогони рибата навътре в морето, сафридът избяга, няма и попчета. По цялото Черноморие - от Синеморец, та до Дуранкулак няма никаква риба. Това признаха рибарите от Ченгене скеле край Бургас, пише Труд. Водата е 25-26 градуса, в такова време не може да има риболов, казват мрачно те. Това обаче радва ресторантьоритеи, които вадят замразения сафрид и вдигат цените.    

В морето са останали само раците-паури, но няма кой да хвърля мрежи и да ги лови, защото горещината е непоносима. “Събираме се всеки ден в клуба, на сянка. Приказваме си и се тюхкаме кога ще захладнее и кога рибата ще се върне край бреговете”, обясниха опитните морски вълци и обобщиха: “Крие се рибата, крием се и ние.”

В Царево разказаха, че много рано сутрин палят лодките и влизат за малко, колкото да се убедят, че риба няма. “Ставаме сутрин като караконджули в 4 часа и излизаме, за малко попчета. Тук таме има, но и те са избягали, явно да търсят хлад в по- дълбокото, по няколко я хванем, я не. Навсякъде в залива животът е замрял. Няма пърпорещи лодки, няма мятане на въдици. По даляните също", оплакаха се рибарите.

Според някои, допреди три години през юли е имало доста попчета, но постепенно те намаляват. В същото време, навлизат нови риби - от Мраморно и Средиземно море.

“Много колеги го тълкуват, че при нас търсят хлад. Защото на по-дълбокото е по-хладно”, обясни опитен морски вълк.

Тези риби не са точно нови, но отдавна ги нямаше покрай родните брегове. Например морската врана, която е изключителен деликатес, приготвена на скара или на фурна, и която от години я нямаше, вече е с много сериозна популация”, коментират те.

В крайбрежните води по Северното Черноморие риба също няма, а запалените лодкари и въдичари са в лятна отпуска по плажовете. Те чакат да мине първата седмица на август, когато ветровете се обръщат. Задухат ли от изток, идват и пасажите от сафрид, последвани по-късно от лефер и чернокоп.

“Риба в морето няма от 20 юни, докато предни години сафрид и хамсия се хващаха през цялото лято. Тази година обаче се радвахме на незапомнено големи количества сафрид, който излезе много рано - от началото на април. Ще го чакаме отново през август”, каза опитният рибар Виктор Лучиянов от Балчик. Той посочи, че картината е подобна на тази през 2012 г., когато насред лято морето пак било празно, но есента се отплатило с богат улов на различни видове риба.

Сега тя е на дълбокото, където водата е по-прохладна, но и там сафрид няма. Рибарските кораби ловят пресен барбун на север и трицона - на юг.

Липсата на изобилие покачва и цените на борсата. Кило сафрид там се продава за 8 лв. Толкова струва и барбунът, а най-евтини са хамсията и трицоната - по 5 лв. килото. Каята е двойно по-скъпа, а по щандовете се предлагат пресни скариди и морски раци по 15 лв./ кг.

Попчето (кая) е риба, която се лови целогодишно. Поне така беше до миналата година. Изключение правят само зимните месеци, когато се крие от студа. Сега явно му се налага да се крие и от жегата. За него 10 градуса на морето е нормалната температура, при която се появява. Но 26 явно му идват повече.

Като се имат предвид прогнозите за още и още по- горещо време, рибарите са овесили носове, защото жегата може да провали и много да забави есенния риболов. За да навлязат в морето пасажите паламуд, водата трябва да е 17 градуса. Дали до септември топлото море ще се промени, питат се те. Освен това, второто условие за паламудена есен е да има храна за пасажите. В момента няма ни скариди, ни хамсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: жегаценарибараци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла статия и нито ред за цацата която предпочитаме като мезе за всичко ?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като е скочила цента на рибата ще ям кюфтенца .Довечера паля барбекюто
11
1
 
16
 
! Отговори
tanas преди 1 месец
Ще скочи цената ако има кой да им я купи.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тамън ще се поразмножи, а и порастне на спокойствие.
9
3
 
9
 
! Отговори
О...йе преди 1 месец
Няколко милиона мишлета, чакат риба от морето, а фризерите пълни са и ето - ще консумират във кръчмEта.
8
2
 
15
 
! Отговори
харпунджия преди 1 месец
попчета няма отдавна, защото тралят морето за рапани, а попчетата ядат малки миди.
7
7
 
8
 
! Отговори
провинцията преди 1 месец
шопите не ги мислим, те ядат атлантическа скумрия - нали са атлантици, соломон паси им кара тонове....
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горките рибари седят на сянка в клуба и чакат рибата да излезе на плажа.
5
3
 
11
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
26 му идели много на попчето...преди години на 27-28 му беше добре и го ловяхме на всякаква стръв. Истината е,че попчето се струпва по подводни камъни и скали,на които всеки местен знае къде са.После ги ловят с винтери(кошчета) и събират дори такива с размер на кутре.Гладни хора.
4
3
 
15
 
! Отговори
БУРГАСКИ РИБАР преди 1 месец
ЯМ САМО СКУМРИЯ ОТ КАУФЛАНД!
3
4
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
едно време когато нямаше била и кауфланд на рибарите не им се виждаше рибата далеч през юли... като огладнееха влизаха навътре, сега ги мързи и само мрънкат, все едно Черно море е колкото Тихия океан..
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У морето нема риба вече, ама не заради топлото, а заради друго.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ям само скумрия от Кауфланд :)))