Синдикат "Образование" иска да отпаднат двете външни оценявания

Учебното време в дни на българските ученици е малко над средното
Обновена: 19 авг 2024 12:32 | 19 авг 2024 12:27, Гергана Попова
18
Синдикат "Образование" иска да отпаднат двете външни оценявания
Снимка: БГНЕС

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за учебната 2024/2025 година. Началото на учебната година е на 15 септември и това е традицията от векове. Това се казва в позиция на синдиката за учебното време и ваканциите.

Така наречената есенна ваканция е от един ден, но незнайно защо са калкулирани и два почивни дни и е обявена 3-дневна ваканция. По подобен начин са изчислени коледната и пролетната ваканция. При коледната ваканция има пет учебни дни, а са обявени 13, а при пролетната при четири учебни - са обявили десет дни. Тук прозира едно желание на МОН, да покажем, че имаме много дни учебно време, което би могло да повиши качеството на българското образование".

Синдикатът "Образование" анализира учебното време в Европейския съюз (ЕС) и се оказа, че учебното време в дни на българските ученици е малко над средното.

"Но дали, ако увеличаваме непрекъснато учебното време, ще повишим качеството на образованието, тук отговорът е отрицателен."

В позицията се посочва, че "в така предложеното учебно време, ваканциите са символични, но тук прозира една зависимост от желанието на родителите, да няма много ваканции през работни дни. Това е защото българските родителите не искат да приемат образованието като упорит труд на учениците, а си го представят като социална услуга".

"Другият извод, който се налага, че не са отразени глобалните климатични промени и българските ученици, и учители осъществяват учебен процес през месец юни в нечовешки условия при 40 градусови температури. За външните оценявания в четвърти и в десети клас не са предвидени неучебни дни, но организацията на тези оценявания са огромно предизвикателство, като резултатите от тях са лишени от педагогическа логика.
Синдикатът "Образование" предлага двете външни оценявания след четвърти и след десети клас да отпаднат, пише още в позицията на синдиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Образование
"Възраждане": В България не трябва и няма да има еднополови бракове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Пример за напразно преди 3 седмици
До 13 Учителка Аз съм колега в градина. . . И какво учите растенията и цветята?
16
0
 
0
 
! Отговори
Като гледам правопис преди 3 седмици
и словореда трябват допълнителен срок или семестър за подобряване за много пишещи! И за да подчертая качеството на образованието го оценявам на 150% - образователен оксиморон!
15
0
 
0
 
! Отговори
Не се шегувам преди 3 седмици
До 555 - Вие предлагате нещо много разумно. Интелектуалният капацитет на някои достига колкото за начално образование. Ако повтарят по два пъти всеки един от първите четири класа, може би до 15-годишна възраст все пак ще се научат да четат, също и ще усвоят математическите действия събиране и изваждане до 100, в краен случай поне до 20. С таблицата за умножение, както и с дейстието деление не знам дали ще успеят да се справят. После няма какво да ги мислим. На 15 г. те вече са семейни.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все повече ще стават в българските училища онези, на които им е генетично неприсъщ упоритият труд и които са убедени, че училището е вид социална услуга - там "гледат" децата им и им дават безплатна храна. Вече втора година децата от този контингент са 50% от първокласниците у нас. Експериментът на правешкия говведдарр успя. Кои ли му го внушиха (или му заповядаха)?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 13: Госпожо, от такова примитивно и егоистично мислене сме на това положение. Не, една дълга лятна ваканция не е достатъчна, особено за по-големите ученици, с които явно нямате опит. Твърдя го и от личен, и от професионален опит. На децата им е скучно, трудно си задържат вниманието, уморяват се, често липсва собствена мотивация, отсъстват безразборно и училището им е бреме, за жалост или за добро. По-честите ваканции им действат ободряващо и малко повече ги мобилизират да свършат нещо.
12
2
 
2
 
! Отговори
Учителка преди 3 седмици
Аз съм колега в градина, но също не искам големи, чести, ваканции, защото няма кой да гледа МОЕТО ДЕТЕ, докато аз работя! Защото, когато кажеш, че искаш отпуска те гледат на кръв и правят физиономии! Представям си какво е в частния сектор!. Една голяма лятна ваканция е предостатъчно!
11
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 3 седмици
А безсмисления 12-ти клас кога ще отпадне? Излишно младите хора се задържат в училище с нищонеправене, а могат да реализират себе си другаде, и докато са в силата си.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Па я сакам да не одат на школо.
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно така: след 4 и 10 клас оценяванията са безсмислени! Само тормозят децата, родителите и учителите! Пак преписаха без да мислят чужд образователен закон МОН - човеците!
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Някоя си 6 : Ами да, само стресират горките деца, и майките орлици скачат в тяхна защита, винаги системата им е виновна.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да отпадне и това в 7
6
6
 
11
 
! Отговори
Някоя си преди 3 седмици
Много ясно, че трябва да отпаднат тоя две външни оценявания! В пети клас преминаваш с взети и не взети НВО, а това в 10-ти и 12-ти да държиш НВО е пълна гавра и простотия! Ако искаш средно образование учиш 12 години, ако не искаш приключваш в 7-ми клас и това е! Другото си е извращение приложено върху учениците!
5
4
 
1
 
! Отговори
Ехоо преди 3 седмици
Този синдикат възникна като политическа бухалка на СДС и си остава такъв!Що директори уволниха тогава по заповед на Костов!В него влязаха най-некадърните учители за да си запазят работните места и с това принизиха качеството на образованието изобщо!От некадърен учител какво качество ще искаш?Като говорят за Европа защо не кажат ,че там учениците всеки месец ги тестват и това е оценката на ученика и на учителите!?Слабите учители тук не искат оценки!Това е!
4
1
 
14
 
! Отговори
Серго преди 3 седмици
Ваканциите са малко, не много. Качество трябва, а не количество. А тези външни оценявания ..... такова безумие.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След 4-ти клас отдавна се кандидатства. За 10 си е глупост. "...желанието на родителите, да няма много ваканции през работни дни" - а, тук родителите нямат проблем... само някой трябва да им даде отпуска на поне единия родител на всички деца до 14г. в цялата страна, че то и бавачките свършват през ваканциите.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добри предложения, като всеки път, но няма кой да ги изпълни като задачи.
1
2
 
19
 
! Отговори
555 преди 3 седмици
Тези външни оценявания са стрес за децата, особено за тези от 4 клас. Още повече, че резултатите не служат за нищо. Защо не въведат пак повтарянето на учебна година за на-малките. Ей тогава ще е интересно. Масово не знаят таблицата и сричат.