Д-р Орлин Колев: Президентът узурпира властта

Следващите месеци ще са решаващи за това кой ще държи МВР, смята Милен Желев
19 авг 2024 21:24, Красимир Ангелов
112

Правителство с премиер Горица Кожарева няма да има. Заради това, че в предложения от нея състав сегашният вътрешен министър Калин Стоянов остава, президентът отказа да подпише указа.

Решението на Радев да не подпише указа експерти тълкуват като опит за реванш след последните промени с основния закон.

Още по темата
"Президентът някак узурпира властта и постави обществените процеси, държавните дела в зависимост от своята воля. Подборът и структурата на служебния кабинет е предоставена единствено на служебния министър-председател по смисъла на Конституцията, с който президентът би следвало да се съобрази. Президентът наруши Конституцията", категоричен е преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев.

"Кризата не е конституционна, кризата е политическа и това се дължи на неспособността на Народното събрание да попълни списъка, който беше предвиден в конституционния текст, измежду които президентът да избира за служебен министър-председател", каза конституционалистът доц. Наталия Киселова.

"Това е прецедент. Досега не сме имали такъв текст на Конституцията. За първи път се случва това", подчерта д-р Колев.

Топката сега е в полето на Народното събрание, категорични са експертите.

"Президентът не иска да провежда разговори с тези, които са потенциални кандидати и иска ново попълване на списъчния състав", посочи доц. Киселова.

"Той има доста съветници от сферата на конституционното право, т.е. добре си е опекъл работата. Това вътрешно ведомство, което би било физическия гарант за провеждане на честни избори би трябвало да бъде по всяко време на годината деполитизирано, без значение дали има редовен или служебен кабинет. Това не се случва и тези два месеца или повече до следващите избори всъщност биха били решаващи за това кой ще държи МВР и как ще се преведат изборите", коментира политологът Милен Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от Политика
СГП ще извърши проверка по сигнала на Горица Грънчарова-Кожарева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жена му е добра в оралната любов, но нека си траят медиите, че изпитва ревност...
87
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 седмици
ТОЗИ доктор да си скъса дипломата,след като НЕ РАЗБИРА ЕЛЕМЕНТАРНИ,НЕЩА,НЕ МОЖЕ ДА НАКАРАШ НЯКОЙ,ПРОТИВНО НА ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА ПОДПИШЕ ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ,СЛЕД КАТО НЕ Е СЪГЛАСЕН
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев е проклятието на България.
85
3
 
3
 
! Отговори
Карачанаков преди 3 седмици
Я мистър Кеш и Шарлатаните май пак се сдушиха така е интереса клати феса.
84
1
 
1
 
! Отговори
Дрънканици преди 3 седмици
До Обективен - на шарлатанин. Не особено умни.
83
6
 
6
 
! Отговори
силно притСнена преди 3 седмици
Туй докторче Орлинчо, е силно заблЮдено!
82
7
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Не президента , а Шиши узурпира властта. И то във всички структури - прокуратура,полиция ,медии. Дано днес на сбирката в Росенец Доганчо му покаже къде му е мястото - в ко4иHкaтa.
81
5
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Случилото се не е прецедент.В правителството на Главчев,Радев не одобри кандидатурата на Даниел Митов за външен министър.Значи Президентът има право да го прави.Едва ли ще си позволи да наруши Конституцията два пъти по един и същ начин.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 90, не избира състава, но щом последния подпис е нигов значи го Одобрява. Точно това направи и Радев, каза й в прав текст Изберете друг кандидат за поста, за да подпиша указа. От 5млн човека все ще има още някой подходящ и приемлив. Ппдб не веднъж казаха, че този не става.
79
9
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
подкрепям президента
78
3
 
6
 
! Отговори
До 90 преди 3 седмици
Явно Христо Иванов и "великите юристи" не са се сетили за подписа и указа. В Чл.99 Ал.5 /Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г./ се казва, че президента избира служебния премиер измежду посочени от така наречената "Домова книга", но не избира състава на служебното правителство. Отговорността за състава е на служебния премиер. Точно с тази поправка се отнема правото на президента /независимо кой е той/ да се намесва в избора на министри. Нали за това драпаха Киро, Христо, ГЕРБ и ДПС?
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно преподавателят по конституционно право не е чел конституцията, защото щеше да знае, че президента има право да одобри състава на кабинета след като законодателя му е дал възможността да подпише указа. Ако нямаше право на последна корекция, тогава нямаше да бъде предвидено да подписва изобщо. Време е тези преподаватели да разберат супер простичкия факт, че подписите никъде не са формалност, а отговорност и задължения! Представям си този на какво ще научи децата, такива трябва да се гонят с к
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Ще ти го обясня братчет , защото малко ми изглеждаш виолет , когато се вменяват някакви пълномащия , поемаш и отговорности спрямо тях , когато ти окастрят пълномощията и отговорностите реципрочно отпадат . Всъщност Радев се изпусна малко след промените от ония неадеквати дето осакатика Конституцията и заяви , че не следва да носи политическа отговорност за служебен кабинет назначен по този ред .
75
7
 
15
 
! Отговори
А преди 3 седмици
Тоя женица днес си беше повярвала,че ще е премиер.Даже и после се държеше така сякаш е премиер.Напомни ми филма -Господин за един ден и българската поговорка -Пази боже сряпо да прогледне.
74
11
 
19
 
! Отговори
Мне... преди 3 седмици
...напротив, без Румен Радев, народът ще се вдигне на гражданска война! ой е единственото, което стои между едрият капитал и всички останали. Ако не беше той, щеше да има доста батални сцени!
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 81 реалист . Определено в това , което считаш за точни и убедителни аргументи . Радев определено му куца кадровия подбор , но много отношения отстоява националните интереси в значително по-голяма степен от всеки днешен български политик , някои подобни на теб микроорганизми го наричат русофилство , защото им е толкова акълът , или по-точно липсата му. Село , дори да съм от село , това не е порок , макар , че не съм от село , всъщност вероятно знаеш кое е най-голямото село в Блгария ?
72
4
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Кифладжийката много се изложи. Какво значи че тя няма друго предложение? Ми махай се тогава , за какво ги взе тия пари от Пеевски? Щом в конституцията пише че президентът трябва да издаде и подпише указ ,значи има право и да не го прави! Плевньо нали и той избяга от клетвата на съдиите и с това ги прецака. Банкянският то луп се хапе за гза че разтури властта си - гл упак! Сега и дпс като не е негово колкото и клоуни да вкара няма как да управлява!
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Вижте го онзи на долните етажи написал, че президента НОСИ някаква орязана отговорност! Хахахахахаха Задавих се от смях.Гугъл ми сменя думи.Луда работа. Хахахахахаха
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Вижте го онзи на долните етажи написал, че президента модел някаква орязана отговорност! Хахахахахаха Задавих се от смях.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На мен ми е важно , че Президентът в три случая постъпи според моята позиция , когато отиде в Унгария , знаете случая , когато не отиде във Вашингтон и сега когато не подписа указа за това пренаписано служебно правителство от някакво си женче , което оченидно не разполага с компетентност и подготвеност у дори последното е основание , а беше посочена защото просто нямаше кой , което пък беше натворено от едни нефелници нарекли го " съдебна реформа " не знам защо .