Саудитски дисидент, търсещ убежище в България, е започнал гладна стачка

Той е в ареста от близо 3 години
17 юли 2024 21:40, Нели Христова
25
Саудитски дисидент, търсещ убежище в България, е започнал гладна стачка
Снимка: Pixabay

Саудитски дисидент, търсещ убежище в България, заяви, че е започнал безсрочна гладна стачка, за да постигне освобождаването си от ареста.

"Започнах безсрочна гладна стачка на 5 юли в знак на протест срещу нарушаването на човешките ми права, европейските закони и международните договори от страна на българските власти", заяви Абд ал-Рахман ал-Халиди пред АФП.

Той говори по телефона от центъра за задържане в София, където е държан от близо три години. Дисидентът призова българските власти незабавно и безусловно да го освободят.

"Ще продължа гладната си стачка, докато тези искания не бъдат изпълнени. Всеки опит за насилствено прекратяване на гладната стачка, без да бъдат изпълнени исканията ми, ще доведе до сериозни последици", каза той.

В имейл до АФП Държавната агенция за бежанците (ДАБ) заяви: "По отношение на твърденията, че е започнал гладна стачка, към момента служителите на ДАБ не потвърждават, че г-н Ал-Халиди е спрял да се храни."

Агенцията приема сериозно всеки сигнал от страна на търсещите убежище за нарушаване на човешките права. При констатиране на нарушения се предприемат мерки", се казва в съобщението.

През 2011 г. Халиди участва активно в редките демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство, след бунтовете от "Арабската пролет" в Близкия изток.

През 2013 г. той бяга в Турция, а през 2021, когато паспортът му изтича, пътува пеша до България, търсейки закрила в Европейския съюз.

На следващата година българските власти решават, че той не е доказал в достатъчна степен, че ще бъде подложен на преследване в родината си, казва български адвокат, работил по случая.

През февруари Халиди получава заповед за депортиране и връщане в Саудитска Арабия, която той обжалва.

На 5 юли административният съд в София реши да отложи разглеждането на жалбата му за септември.

Оттогава обаче Върховният административен съд на България разпореди преразглеждане на първоначалния отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище.

Той установи, че отхвърлянето на молбата му се основава на "необосновано становище" на ДАНС, че той представлява заплаха за националната сигурност.

Български хелзинкски комитет води кампания в полза на Халиди.

Нейният председател Адела Качаунова не можа веднага да потвърди дали гладната му стачка продължава, но според нея задържането му продължава да е прекомерно.

През март Амнести Интернешънъл заяви, че ако бъде депортиран, Халиди ще бъде изложен на "риск от изтезания и други сериозни нарушения на правата на човека поради политическите си възгледи и активност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами негов си проблем. Ако спре да пие вода нещата ще приключат и по-бързо. Не си европеец, та да съдиш по европейски закони. Не сме те и канили тук.
16
1
 
2
 
! Отговори
Мдам преди 1 месец
Дано не го пратят в някое посолство и разтворен да изтече в канала, както се случи преди години в Турция. Правата на човека се спазват само за политическо удобните хора. Ако беше ykраинец, щяха 3 години да го хранят и поят в някой 5 звезден хотел на морето, та и джобни да му дават, но той избягал от СА, които са първи дружки със САЩ. Накрая ще го депортират на запад в някоя туба или бидон.
15
2
 
1
 
! Отговори
С право е преди 1 месец
Или законът се спазва, без оглед на произход, пол и социална класа, или не се спазва и официално си ставаме бананова република.Излиза, че в България ДАБ е над съда и над закона - извива си го и си го прилага както на нея ѝ се стори добре. Днес така, утре иначе, според менструалните цикли. Или просто СА дърпа кончета по нашите служби.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чаай сега есеса не беше ли за убежище или нещо. Или е само когато кандидатите са фалшиви и черни.
13
3
 
6
 
! Отговори
България нарушава преди 1 месец
Човешките права на човека
12
4
 
5
 
! Отговори
Ми много просто преди 1 месец
Искал да мине транзит през Българи и да отиде на гости на Меркел, но по някаква причина не се получило. И сега да го мислим и него, че сме му отнели правата да лежи на социал в Германия.
11
3
 
9
 
! Отговори
Тея араби докога преди 1 месец
ще търсят убежище и защита на правата си в Европа? Що не отиде в САЩ или в Канада например, като не му харесва арабския свят? Аман от навлеци!
10
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
На 5 юли административният съд в София реши да отложи разглеждането на жалбата му за септември". Отлагат се неща от днес за утре. Останалото е: ...майната му на тоя (teeth). Сега е време за отпуск! Ама с право. Убиват се от работа съдиите. Особено в административния съд
9
2
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
В крага на сериозното трябва да си наистина луд да търсиш политическо убежище в бьлгаристан
8
3
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Един такьв дисидент рева като вдовица как го уважили като го вьрнали насилственно в турция
7
4
 
9
 
! Отговори
ПП-ДБ преди 1 месец
Ще му платя билета за обратно. Колко човека получават заплати (или нещо друго) да го разкатават 3 години ?!?
6
4
 
12
 
! Отговори
Eeeee преди 1 месец
Аре чиба ве, кой от къде е, покажете му пътя към братските ислямски страни, тука сме неверници ако не знае
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя сигурно е като нашите евроатлантици предател и продажник, ама явно в СА има държава.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kaлин Стоянов си държи незаконно заключени заложници в МВР!! Плъх.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изчезва с 300 мили в час. Тъпият тарамбук утре ще взриви нещо.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Объркал е държавата. Трябваше в Иран да иде. Дай не е дисидент.
1
3
 
13
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Този сигурно е луд убежище в бьлгария - те бьлгари депортираха в сащ да бьдат сьдени с бьлгарско гражданство Жегата в саудитска арабия не прощава

Спонсорирани публикации