Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс

Някой път нещата в планината стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция
23 юли 2024 09:21, Елка Василева
63
Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс
Кадър: БНТ

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха за БНТ от лечебното заведение.

Детето е прието в клиниката по педиатрия, където са му направени множество прегледи и изследвания.

Още по темата
По информация от болницата детето не е засегнато от мълнията. То е контактно, но е много уплашено, тъй като е престояло няколко часа само в планината. Заради изживения шок с него работи психолог. Момчето ще остане за наблюдение в болницата няколко дни.

Поразените от мълния баща и дъщеря обаче не са имали никакъв шанс, посочиха от ПСС.

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс, това заяви пред БНТ Красен Георгиев от ПСС.

От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация", каза Георгиев.

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ, като заедно с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев от ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина, твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни.

Красен Георгиев даде практически съвети как да се предпазим в условия на буря, но "най-доброто решение е да не си там, в планината, по време на гръмотевична буря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48, всеки трябва да е "адвокат" на починалите! Не може да седиш и да храчиш по тях! Имайте малко разбиране за трагедията, през която преминава оживялото дете и майката! Що за изпадняци сте изобщо? Как живеете с този манталитет? Иззроддиии!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50, съдиш по себе си и за това окачествяваш другите. ***. Поне другите ти се смеят! Продължавай да плюеш по починали хора. То се връща. Дано да не видиш децата си в това положение... тогава ще видиш какво ще влезе в твоята уста.
56
0
 
4
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Това дете е герой ! Такива хора трябват в тази държава ,а не страхливци като нашите управляващи ! Бог да прости бащата и момиченцето и даде сили на момченцето да стане добър човек и да запази психичното си здраве ! Амин !
55
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Всички трябва да бъдат удостоени с орден "Умберто Нобиле", загиналите посмъртно - ангажирали са други хора да ги спасяват.
54
1
 
5
 
! Отговори
До То глупостта преди 1 месец
То затова вчера една германка претърпя инцидент - падане, точно от качване на Олимп. Стига сте се правили на интересни. Навсеки може да се случи да го убие гръмотевица и то - навсякъде: в полето, на плажа, в планината. И невинаги може да се предвиди, нито да се спасиш.
53
7
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Горките деца, тоя баща въобще мислел ли е?!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали още има такова нещо като час на класния, но поне веднаж всеки срок или семестър трябва да се обръща внимание как се ползва навигация. Едни да могат да се върнат, а други как да ги намерят. Не спасителите да обикалят цели региони в издирване. И не по-малко важното, да не се хвалят къде са докато им падне батерията. Да намерят алтернатива за зареждане или поне един телефон в групата да е с пълна батерия.
51
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 1 месец
Ти от собствен опит ли говориш? Свикнал си всеки път като отварящ уста да ти набутват нещо вътре.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тука има един изтрещял либераст (15, 19, 23, 39) дето много си отваря устата, явно чака някой да му набута нещо
49
9
 
9
 
! Отговори
Аре стига! преди 1 месец
Каква е тази мания "да работи психолог" с болния? Няма такава наука! Има психиатрия и точка. Наложи ми се тежка операция, е няма такава досада като психолога на болницата. Бе давай ми ксанакса за сън и не ми досаждай! И без това мозъка ми е в каша, че да разговарям от възпитание с измислени науки.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
39, 'ти започна' -- а тебе кой те напрай адвокат на когото и да било бе
47
1
 
6
 
! Отговори
До ОтБАН преди 1 месец
Вие в БАН нямате ли друга работа, та сте все по сайтовете? Вероятно си от административния персонал или работиш в някой тамошен архив или библиотека, защото на всички останали БАН-аджии не могат да им сехванат дирите. Все са някъде да четат лекции, да събират материали по някаква тема, ама къде и кога ги събират те си знаят, или са се усамотили у дома си, за да сътворят някакъв велик труд, работата по който е така запланувана, че той да е готов чак след като се пенсионират.
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
39, 'Как не те е срам, бе? Що за изрродд си? Как изобщо ядеш с тази уста? Така свинняя като теб скоро не бях виждал!' -- ти ше ми ядеш *** май скоро кат гледам, май тва си търсиш
45
1
 
4
 
! Отговори
Баир Будала преди 1 месец
Сия са били по-големи будали и от мене!
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете се бе хора! Кажете едно Бог да прости бащата и дъщерята и да подкрепи сирака. Малко милост не е ли останала в душите ви ???
43
4
 
4
 
! Отговори
от БАН преди 1 месец
Аре стига плюхте ве ганчуги мръсни.
42
5
 
9
 
! Отговори
То глупостта преди 1 месец
И затова "простите" гърци нямат метални въжета на Олимп.Но при нас пишман туристите са цере...с джапанки и джипа до хижата.Това са хора, не уважаващи първо себе си а и местата на които се намират.Примери много.
41
0
 
0
 
! Отговори
Ей, раСтояние такова преди 1 месец
Ти си знеш нататък
40
4
 
12
 
! Отговори
То глупостта преди 1 месец
по хората ходи.Опитен планинар следобед връх не катери! Това знаят и старите хора...Но за нешего брата всичко що върчи се яде...Язък само за момето!
39
2
 
9
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До Анонимен 35, ти започна! Моята реплика беше да спреш да лееш злобата си върху семейството и загиналите! Вземи чети и после коментирайй бе, просттааак! Коментар 15 и 19 са мои! Осъзнаваш ли каква гнидда си? Дори не можеш да четеш! И си дошъл тук за да нападаш и да лееш *** върху умрели! Как не те е срам, бе? Що за изрродд си? Как изобщо ядеш с тази уста? Така свинняя като теб скоро не бях виждал!