Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс

Някой път нещата в планината стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция
23 юли 2024 09:21, Елка Василева
63
Оцелялото момче след мълнията в Стара планина е в шок, бащата и момичето не са имали шанс
Кадър: БНТ

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха за БНТ от лечебното заведение.

Детето е прието в клиниката по педиатрия, където са му направени множество прегледи и изследвания.

Още по темата
По информация от болницата детето не е засегнато от мълнията. То е контактно, но е много уплашено, тъй като е престояло няколко часа само в планината. Заради изживения шок с него работи психолог. Момчето ще остане за наблюдение в болницата няколко дни.

Поразените от мълния баща и дъщеря обаче не са имали никакъв шанс, посочиха от ПСС.

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс, това заяви пред БНТ Красен Георгиев от ПСС.

От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация", каза Георгиев.

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ, като заедно с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев от ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина, твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни.

Красен Георгиев даде практически съвети как да се предпазим в условия на буря, но "най-доброто решение е да не си там, в планината, по време на гръмотевична буря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 месец
Прав си! В бг официално пръскат със сребърен йодит, дори варелите съобщиха, че ги произвеждат у нас. Първата информация беше за района на Русе. Не случайно след това в цяла Северна България имаше нечувани порои, бури с градушки...
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телефоните и вероятно смарт часовниците, ако са имали върху тях. Изключвайте ги при гръмотевични бури! Бог да ги прости!
36
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страшна човешка трагедия! Бог да прости загиналите и да помогне на оцелялото момче по-бързо да се оправи,да е живо и здараво за утеха на майка си! А на нея поднасям най-искрените си съболезнования,Бог да и прати сили да превъзмогне огромната болка от загубата на любимите хора и никога повече да не и се случват подобни нещастия!!!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
31, 'кой почна да плюе по семейството и умрелите, а? Маллоумник!' -- кат гледам май ти си единствения дето плюе
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мълня е удряла на 2-3 метра от мен ..... сега като чуя само че гърми и се крия като заек в дупка и започвам да звъня на семейството и то да се крие и да не излиза докато отминат .... ето това е пост ефекта да удари мълния в много голяма близост .....
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почиват в мир пострадалите. Всички съвременни телефони са с геолокация, защо не се ползва, а трябва да се търсят пострадалите по спомени на оцелели. Телефоните не са само за клюкарника и чатене.
32
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужас!Дано няма повече такива случаи.От това,което пръскат се намагнетизирва въздуха,защото съдържа метални частици да отразявали слънчевата светлина.Дори да не пръскат над България такива облаци идват от други държави с вятъра.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25, кой почна да плюе по семейството и умрелите, а? Маллоумник! Освен всичко друго и не помниш какви си ги ръсил! Егаси бокклукка си!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 29, ще си го получиш! Прояви малко емпатия към тези хора. Не си интересен... простацции като теб нямат място в тази държава! Как може на такава трагедия да се правиш на интересен, бе? Толкова ли н из отпадъкк си?
29
21
 
3
 
! Отговори
БАЩАТА ОТ ОТВЪДНОТО преди 1 месец
ЕПА Я ОТКЪДЕ ДА ЗНАМ, ЧЕ ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНА БУРИЯ НЕ ТРЕБВА ДА СЕ ДЪРЖИМ ЗА ЖЕЛЕЗНИ ГРЪМООТВОДИ! Я СЪМ ПРОСТЪ СЕЛЯНУН ПО *** И ОТ ТЪПУТИНАСТИТЕ КВО ИСКАТЕ ОТ МЕНЕ БЕ :D
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
алоо праведния от 15, 19, 23, що избяга ?? нал бе Дясната Ръката на Бог и се канеше да раздаваш правосъдие ??
27
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НАЧИ БАЩАТА В ЕДНАТА СИ РЪКА ДЪРЖАЛ ЖЕЛЕЗЕН ЧАДЪР, А С ДРУГАТА СЕ ДЪРЖАЛ ЗА ЖЕЛЕЗНО ВЪЖЕ :D И БИЛИ НА ВРЪХ НАД 2000 МЕТРА :D САМО НЕ СА ВИКАЛИ: УДАРИ НИ УДАРИ НИ :D
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
алоо праведния от 15, 19, 23, 25, що избяга ??
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
23, ' ти почна. Заслужаваш много повече, ама тя съдбата си знае работата' -- почнал съм бил аз нещо си ХАХАХА, олигуфрен пий си хапчетата, не си дясната ръка на бог че да раздаваш правосъдие
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 - Примерно, от пластмаса, фибростъкло! Нямаше да са мъртви хората!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21, ти почна. Заслужаваш много повече, ама тя съдбата си знае работата. Устата ти ще замлъкне само когато те тресне съдбата.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20, щом вярваш, че ти е писано..... нали не се оглеждаш когато пресичаш улици? Хайде стига с тези клишета! Писано му било.... ама не се хвърляш от мост без въже, нали?
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
19, 'осъзна ли какво написа, а? Заслужаваш наистина да ти се случи нещо гадно и да си спомниш думите си! Млъкни ти, изродд! ' -- не съди, да не бъдеш съден !!!
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всеки му е писано колко ще продължи земния му път.А каквото е писано на глава на камък не ходи.Гръм в коприва не пада.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 18, осъзна ли какво написа, а? Заслужаваш наистина да ти се случи нещо гадно и да си спомниш думите си! Млъкни ти, изродд! Поне пред трагедията на това семейство имайте малко доблест и мълчете!